Differentieret pensionsalder og intranet-stress

Netavisen Pio samler alle de mest væsentlige historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
God eftermiddag,

I dagens nyhedsoverblik kan du få en introduktion til Socialdemokratiets nye udspil om en tidligere tilbagetrækningsalder for nedslidte faggrupper. Hvis du er startet tidligere på arbejdsmarked, skal du kunne gå fra tidligere. Fagbevægelsen er positiv over for udmeldingen, og glædes ved, at udfordringen med nedslidning bliver mødt hos politikerne.

I dag kan du også læse om, at regeringens stresspanel er kommet med deres første anbefaling. Den har dog fået en lidt mere blandet medfart. Endeligt kan du også læse om Løkkes involvering i Atea-sagen, og så har DR lanceret et nyt forsøg, hvor du kan blive matchet med en, som er politisk uenig med dig selv.

Du kan læse om det hele herunder, god fornøjelse.

 

Socialdemokratiet vil give nedslidte en tidligere pension

Socialdemokratiet har i dag fremlagt forslag om, at pensionsalderen skal kunne tilpasses nedslidning. Det betyder, at der skal være regler for, hvordan belastning og længden på arbejdslivet påvirker pensionsalderen.

I det nye forslag skal en såkaldt differentieret pensionsalder være en rettighed, så mennesker, som er startet tidligt på arbejdsmarkedet, kan gå tilsvarende tidligere på pension.

Du kan finde en gennemgang af udspillet her.

Forslaget har fået positive reaktioner fra særligt fagbevægelsen, hvor både 3F og Fødevareforbundet NNF tidligere har foreslået differentieret pensionsalder som et middel til at imødegå den nedslidning, som deres medlemmer oplever.

”Socialdemokratiets udspil er et stort skridt i den rigtige retning. Det er helt, helt afgørende, at man sætter fokus de mest nedslidte på arbejdsmarkedet. Det er dem, der blev hårdest ramt, da man satte pensionsalderen op og de facto afskaffede efterlønnen, siger Per Christensen, formand for 3F ifølge en pressemeddelelse.

Hos FOA er der også plads til begejstring for det nye udspil.

"Det er en sjælden varm nyhed i en ellers råkold tid. FOA har længe talt for en differentieret pensionsalder til gavn for vores mange nedslidte medlemmer,” udtaler FOAs formand Mona Striib ifølge en pressemeddelelse.

Du kan læse mere om reaktionerne her.

 

Stress på intranettet

Regeringens stresspanel, som blev nedsat i juni 2018 til at komme med bud på, hvordan regeringen kan håndtere den stigende andel af stressramte i Danmark, er kommet med de første af i alt 12 anbefalinger.

De peger på, at internetforummet ForældreIntra, som er et forum for forældre og lærere til at kommunikere, bør lukkes og erstattes af en tilbagevenden til den noget mere analoge kontaktbog.

”Problemet er, at Forældreintra i dag stresser både forældre, lærere og elever, fordi det er præget af meddelelsesforurening,” udtaler Anette Prehn, formand for stresspanelet, ifølge DR.

Forslaget har fået en blandet medfart, hvor en række organisationer peger på, at forslaget ikke tager fat om de reelle problemstillinger omkring stress.

Her fra Morten Skov, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Vurderingen fra Danmarks Læreforening er dog umiddelbart positiv.

”Jeg har levet i en alder, hvor al kommunikationen foregik på skrift, og det foregik udmærket. Vi stod ikke med et stort udækket behov. Og så er jeg helt sikker på, at man vil finde nogle løsninger på, hvordan vi også kan kommunikere digitalt,” siger formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen til Politiken om forslaget, ifølge DR.

Læs mere hos DR her.

 

Løkkes sponsor anklaget for groft underslæb

En af de anklagede i den såkaldte Atea-sag har tidligere givet sponsorater til Løkkefonden og gratis ferieophold til statsminister Lars Løkke Rasmussen i vedkommendes sommerhus på Mallorca. Det skriver Ekstrabladet i dag.

Manden, som er under navneforbud, er anklaget for groft underslæb og bestikkelse i sagen, hvis omdrejningspunkt er bestikkelse af højtstående medarbejdere i region Sjælland, mod at virksomheden Atea fik tildelt store kontrakter med både region Sjælland og Rigspolitiet. Sigtelserne har en strafferamme på op til 8 års fængsel.

Du kan læse mere hos Ekstrabladet her.

 

DR vil matche uenige danskere

Kunne du have godt af at snakke med en, som du er politisk uenig med?

DR lancerer et nyt koncept op til valget, som hedder ”Uenige Sammen”, som skal hjælpe med at skabe forståelse på tværs af politiske uenigheder. Konkret vil de matche dig med en, som du er politisk uenig med, og så facilitere møder i ugerne op til folketingsvalget på de regionale stationer rundt om i Danmark.

”Det er en ny måde at tænke public service på, hvor det fysiske møde mellem folk, vi ved, der er uenige, bliver rigtig interessant. Her foregår snakken ikke på sociale medier, men folk møder rent faktisk hinanden ansigt til ansigt og kan fortælle om deres holdninger. Hvad er de glade for i samfundet, hvad er de bekymret for. Det handler ikke om, at de skal være enige, men de skal få en større forståelse for hinanden,” siger Casper Dall, redaktionschef hos P4 København.

Du kan læse mere om konceptet og tilmelde dig her, hvis det lyder interessant.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

jeg kører bus, og har mange nedslidte folk fra andre erhverv. Der er mange tilsvarende jobmuligheder

Naturligvis skal folk der er startet tidligt på arbejdsmarkedet, i de hårdeste og mest nedslidende job, også have RET til at gå først/tidligt på pension.Det lyder logisk.I den forbindelse skal man samtidig HUSKE at tildele dem der går på pension, en pension de kan leve af. I stedet for som man gør nu,at spise dem af med en uværdig almisse,der låser dem fast med en indtægt, der kun rækker til at de kan trække vejret på et eksistensminimum.

Annonce