Annonce

Din guide til S-kongres

Netavisen Pio fortæller her, hvad du skal være opmærksom på, hvis du i år skal på socialdemokratisk kongres.
Lørdag slår Socialdemokratiet dørene op til den årlige kongres i Aalborg Kongres- og Kulturcenter. Fra hele landet sender lokale partiforeninger deres delegerede afsted til det nordjyske, for gennem to dage at snakke både politik og organisation.

Her mødes gamle bekendte, der ikke har set hinanden siden sidste år, og nuværende folketingsmedlemmer og borgmestre sludrer med gamle socialdemokratiske koryfæer og spritnye medlemmer, der er afsted for allerførste gang.

Men hvad sker der egentlig til en socialdemokratisk kongres, og hvad skal du som ny delegeret være opmærksom på? Netavisen Pio giver dig overblikket.

Lørdag formiddag: Kongressen åbner
Kongressen starter i år klokken 11.00. Kongresåbningen står i kommunalvalgets tegn, idet der er ud over åbningstalen ved Hjørrings borgmester Arne Boelt også er taler fra Roskildes borgmester Joy Mogensen og Herlevs Thomas Gyldal Petersen. Herefter starter selve kongressen. Blandt andet skal der vælges dirigenter, som skal lede slagets gang. Du skal ikke blive overrasket, hvis den ene dirigent hedder Christine og den anden hedder Inge. Det plejer de nemlig at gøre.

Lørdag middag: Formandens beretning
Lørdagens højdepunkt er selvfølgelig den politiske beretning ved partiformand Mette Frederiksen. Her vil partiformanden gøre status og fortælle om visionerne for den kommende tids arbejde. Skat, velfærd og selvfølgelig de forestående kommunalvalg kommer sikkert til at fylde en del i beretning. Nogle år bruges kongressen til at præsentere nye udmeldinger. Sidste år var det eksempelvis ønsket om en ”fingrene væk”-reform af den offentlige sektor, men det sker ikke hvert år.

Lørdag eftermiddag: Debat om politisk beretning
Det klart længste dagsordenspunkt ved kongressen er debatten om formandens beretning. Nogle gange er det så som så med debatten, for du kan for så vidt tale om lige det, der falder dig ind. Hvis du har skrevet din tale på forhånd, inden du overhovedet har hørt formandens beretning, er du ikke den eneste. Særligt i år med kommunalvalg kan man forvente, at mange lokale kandidater vil gå på talerstolen og fortælle om, hvor meget regeringens politik ødelægger forholdene ude i kommunerne. Når de første tyve talere har været på, begynder folk så småt at sive ud af salen, og der dannes små ’klikker’ omkring kaffebordene. Her kan du godt møve dig ind og få en snak, men hold øje med skærmene, der viser, hvem der er de næste på talerlisten. Når du skriver din tale, skal du være opmærksom på, at taletiden kan blive sat ned, efterhånden som det står klart, at man ikke kan nå igennem alle talerne på den afsatte tid.

Lørdag sen eftermiddag
Kongressen slutter lidt over klokken 17, og herefter kan man vælge at gå til et af de forskellige debatarrangementer, der arrangeres rundt om i kongrescentret. Mange delegerede, der har været tidligt oppe, vælger dog at tage en lur på hotellet eller at finde en fadøl i foyeren eller på et nærliggende værtshus, hvor priserne er mere humane.

Lørdag aften: Kongresmiddag
Kongresmiddagen lørdag aften er et andet af højdepunkterne, som mange deltagere har set frem til. Her sidder folketingsmedlemmer og menige partimedlemmer side om side, og der bliver grint, skålet og fortalt gamle anekdoter. Du skal have dit pæne tøj på, ikke noget med T-shirt og krøllede cowboybukser. Særligt imødeset er aftenens underholdning. Tidligere var det noget med, at Mogens Jensen skrev en festsang på melodien fra Mandalay-visen, men de seneste år har det været en gæst udefra, der har stået for seancen. Efter middagen er der dans og live-musik frem til midnat, og er man til mere fest og farver, så fortsætter festen hele natten hos DSU’erne på Kastetvej 24 og senere i Jomfru Ane Gade.

Søndag morgen: Politisk beretning
Søndag starter programmet allerede klokken 8.00 med tale fra næstformand og overborgmester i København Frank Jensen. Er du en af dem, der er kommet op til tiden, så fortjener du en ekstra rose. Derefter fortsætter debatten om den politiske beretning. Har du været så uheldig ikke at komme på talerstolen om lørdagen, så sørg for at være der til tiden! Er du først kommet hjem fra byen et par timer forinden, bliver du afsløret af din rustne stemme. Men bare rolig, du er ikke den eneste med lidt tømmermænd denne morgen.

Søndag formiddag: Vedtagelse af principprogram
Mange af de delegerede har uden tvivl set meget frem til lørdag eftermiddag. Her får Socialdemokratiet nemlig et nyt principprogram, ”Fælles om Danmark”. Gennem de seneste to år har tusindvis af partimedlemmer været involveret i processen med at udvikle det nye principprogram i det, partiet har kaldt ”Danmarks største politiske samtale”. Kongressen er kulminationen på den proces. De forskellige kredse og partiforeninger har indsendt ændringsforslag, som der skal stemmes om, inden det endelige principprogram kan vedtages.

Søndag middag: Formandens replik
Når debatten er slut, får formanden en replik til at kommentere på de indlæg, der er blevet holdt. Nogle gange bruges replikken mest som opsummering og til at slå budskaberne fast en gang til, mens der andre gange er plads til en lille overraskelse. Så hold ørene åbne her.

Søndag middag: Organisatorisk beretning og replik
Det er partisekretær Jan Juul Christensen, der afholder den organisatoriske beretning. Her fortæller han om udviklingen i den socialdemokratiske partiorganisation i forhold til eksempelvis medlemsudvikling, kampagner og nye tiltag. I år kan du se frem til at få præsenteret "Juuls Hjul" - så siger vi ikke mere. Efterfølgende er der debat om beretningen, hvor alle delegerede igen kan deltage, men debatlysten til den organisatoriske beretning er gerne noget mindre end til den politiske beretning.

Søndag eftermiddag: Afslutning
Der vil hen over både lørdag og søndag blive holdt en række gæstetaler, blandt andet fra LO, DSU og fra repræsentanter fra Socialdemokratiets søsterpartier og samarbejdspartnere ude i den store verden. Der skal også uddeles et par priser, og så vil der selvfølgelig også blive sunget flittigt fra den røde sangbog. Er du ikke helt fortrolig med den, så ligger der heldigvis et lille sanghæfte i din kongresmappe.

Søndag klokken 16 lukker partiets næstformand, Mogens Jensen, kongressen og ønsker på gensyn næste år. De næste minutter er alt lidt kaos, mens folk pakker deres ting sammen, vinker hurtigt farvel og strømmer ud i bilerne, til lufthavnen eller til Aalborg Station, der ligger blot et par hundrede meter væk. Skal du med toget hjem, så husk at bestille en pladsbillet.


Flere artikler om emnet