Direktører springer foran i køen og får corona-vaccine

Tre ud af seks direktører på Odense Universitetshospital har fået corona-vaccine, mens ingen af de rengøringsansatte har fået et stik, selvom nogle arbejder på covid-afsnit.
Foto: Senior Airman Areca Wilson/WikiMedia
Vaccination
Mens frontpersonale på Odense Universitetshospital dagligt går på arbejde blandt corona-syge patienter uden beskyttelse af en vaccine, så har halvdelen af sygehusets direktører fået vaccinen for længst.

Det skriver Fagbladet 3F.

"Vi kan oplyse, at tre af de seks direktører har fået en vaccination, selvom det ikke var planlagt, da de ikke ligger i den første kategori, der skal vaccineres jævnfør Sundhedsstyrelsens vaccinationsplan," skriver hospitalets presseafdeling i en mail til bladet.

Ifølge administrerende direktør Niels Nørgaard Pedersen fik de tre direktører vaccinerne som nogle af de første på Odense Universitetshospital.

Det skyldes, at “meget foregik håndholdt”, og at der ikke var styr på it-systemer og prioritetslister over, hvem der skulle have vaccinen først, da vaccineprogrammet begyndte.

Da der samtidig var ekstra meget vaccine i nogle af glassene, stod hospitalet nogle gange med ekstra vacciner, som skulle fordeles hurtigt. Nogle af de vacciner valgte man at give til tre af seks direktører på Odense Universitetshospital.

Hvis vi fik vacciner i overskud

"Jeg ærgrer mig da i dag over, at vi ikke allerede i opstartsprocessen havde tilstrækkelige planer for, hvad vi ville gøre, hvis vi fik vacciner i overskud. Derfor har vi flere gange udvidet vores standby-lister, så vi sikrer, at overskydende vacciner går til de prioriterede grupper," skriver Niels Nørgaard Pedersen til Fagbladet 3F i en mail.

Direktør: Har ikke nok vacciner til alle

Fagbladet 3F har senest kunnet fortælle, at frontpersonale på Odense Universitetshospital må se langt efter corona-vaccine, selvom de gør rent på hospitalets covid-19-afsnit fyldt med corona-smittede patienter.

Dengang sagde en anden af hospitalets direktører, Bjarne Dahler-Eriksen, at det skyldes, at der ikke var nok vacciner til al frontpersonale, og at ledelsen blev nødt til at prioritere hårdt, hvem der fik og ikke fik vaccinerne.

Står bestemt ikke bagerst i køen

 

"Vi har valgt at vaccinere alle dem, der passer corona-patienter, først. Rengørings- og servicepersonalet står bestemt ikke bagerst i køen, men alle afdelinger har nogen, der ikke har særlig meget patientkontakt. Det ville være uretfærdigt at vaccinere dem før de ansatte, der har kontakt til patienter," sagde han til fagbladet.

Fagforening: Minder om nepotisme

Det møder stor nu stor kritik fra Sonny Hornhaver, der er 3F’s fællestillidsrepræsentant for rengørings- og serviceassistenterne på Odense Universitetshospital.

"Jeg synes, det er virkelig problematisk og meget spøjst, at man vælger at sige, at tre direktører kommer før personalet. Især set i lyset af, at store dele af frontpersonalet mangler at blive vaccineret," siger han til Fagbladet 3F.

Også hos 3F GOPS i Odense, som repræsenterer de offentligt ansatte, bliver direktørernes valg mødt med dyb undren.

Helt skørt

"Det er jo helt skørt og minder om en form for nepotisme, når direktørerne kommer foran frontpersonalet," siger formand Charlotte Vincentz fra 3F GOPS i Odense til fagbladet.

Flere ledere springer foran i vaccine-køen

Det er ikke kun på Odense Universitetshospital, at der har været eksempler med ledere, som har sprunget foran i vaccinekøen.

På Herlev og Glostrup Hospitaler er flere af direktørerne også blevet vaccineret før frontpersonale, og på Sygehus Sønderjylland fandt en gruppe ortopædkirurger et hul i systemet og bookede vacciner til sig selv.

Det er Sundhedsstyrelsen, der sætter retningslinjerne for, hvordan vaccinerne bliver fordelt på de forskellige sygehuse.

Her fremgår det tydeligt, at såkaldt frontpersonale skal forrest i vaccine-køen, i øvrigt sammen med særligt udsatte patienter.

Men selve fordelingen af vaccinerne står hver region selv for. Det er altså op til den enkelte ledelse selv at fordele vaccinerne.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Jeg kaster op...hvor lavt kan de synke direktørerne...
Jeg er sikker på der er andre der skulle have, hvis de gad aftale det med dem...

Tag ansvar.
På en privat arbejdsplads ville det betyde bortvisning uden løn, fordi man har bevidst fortaget en handling man vidste var forkert, derud over vil det blive sidestillet med tyveri og politianmeldt.
Kære regioner, fyr disse højtlønnede medarbejder, I har ret og pligt til det".

Mvh. En skatteyder.

Annonce