Disse brancher kan dø om få år

Et dramatisk fald i antallet af faglærte vil betyde, at store danske produktionsvirksomheder bliver tvunget til at lukke ned og flytte til udlandet – til stor skade for dansk økonomi og beskæftigelse.
Om få år må Danmark vinke farvel til virksomheder som Danfoss, Grundfos, Welltec og Linak. Ikke fordi lønnen er for høj. Ikke fordi skatten er for høj. Ikke fordi produktiviteten er for lav. Men derimod fordi her er for få faglærte.

Det scenarium bliver til virkelighed, hvis ikke flere danskere tager en erhvervsuddannelse. For så vil virksomhederne få store problemer med at skaffe den fornødne faglærte arbejdskraft, de anvender i dag. Det konkluderer tre økonomiprofessorer i bogen Danmarks Kvalifikationsbalance.

Beholdningen af faglært arbejdskraft er skrumpet betydeligt over de sidste 30 år: I 1980 var der faglærte nok til at producere i 27 år, men i 2007 rakte den tilsvarende beholdning kun til 19 års produktion. Det er et fald på 30 procent. Udviklingen skyldes, at vi uddanner færre faglærte (udbuddet er faldet), imens virksomhederne har brug for flere (efterspørgslen er steget).


Kilde: Rockwool Fondens Forskningsenhed
Man behøver ikke være professor for at regne ud, hvilken konsekvens det får: Vi kommer til at mangle faglært arbejdskraft i fremtiden. Hvis ikke virksomhederne kan finde den efterspurgte arbejdskraft fra udlandet eller ændre produktionen, bliver de tvunget til at skære ned i medarbejderstablen i Danmark og flytte produktionen til udlandet.

Fremstillingsindustrien er særligt hårdt ramt. Flere brancher er i farezonen, og de vil derfor opleve problemer med at skaffe op mod 11 procent af den arbejdskraft, virksomhederne anvender i dag. Tilpasningsbehovet vil derimod ikke være synderligt stort inden for eksempelvis servicevirksomhed. I fremtiden har vi altså ikke kun brug for akademikere, frisører og spindoktorer. Vi har brug for flere højtkvalificerede faglærte. Det gælder klejnsmede, industriteknikere og værktøjsmagere.


Kilde: Rockwool Fondens Forskningsenhed
Den erkendelse er regeringen også nået til, og det er glædeligt, at de er trukket i arbejdstøjet for at sikre, at flere unge får en faglært uddannelse af højeste kvalitet og dermed en solid plads på fremtidens arbejdsmarked.

Men hvor ville man ønske, at udviklingen var blevet vendt tidligere.

 

Allan Lyngsø Madsen er cheføkonom i Dansk Metal.


Flere artikler om emnet

Annonce