Dobbelt-valg problem for flere kandidater

28 kandidater er opstillet til både Folketings- og Europaparlamentsvalget, hvilket kan koste dem, hvis valgdatoerne falder sammen.
Der er 52 dage til, at det kommende Folketingsvalg senest skal være afholdt 17. juni. Det betyder, at det dagligt bliver mere og mere sandsynligt, at Lars Løkke vælger at udskrive et ”dobbelt-valg” ved at fastsætte valgdatoen til 26. maj, samme dag som der skal være valg til europaparlamentet.
Kandidater, der spiller på to heste, risikerer at sætte sig mellem to stole

Kandidater sætter sig mellem to stole

Bliver det tilfældet, kan det få negative konsekvenser for de 28 kandidater fordelt på alle folketingets partier med undtagelse af DF og Socialdemokratiet, der stiller op til begge valg. Det mener valgekspert og leder ved Institut for statskundskab på Syddansk Universitet, Christian Elmelund Præstekær.

”Kandidater, der spiller på to heste, risikerer at sætte sig mellem to stole” siger han til DR Nyheder.

Kandidaterne kan nemlig ikke sidde som medlem af både Folketinget og Europaparlementet. Skulle det ske, at de bliver valgt ind begge steder, skal de derfor takke nej til den ene af posterne. Det kan påvirke deres valgchancer til begge afstemninger i en negativ retning, vurderer Præstekær.

”Når vælgerne skal sætte kryds, såfremt det ender med at folketingsvalg og europaparlamentsvalg afholdes samme dag, vil de måske frygte, at deres stemme bliver spildt, hvis kandidaten går efter den anden post. Derfor ser nogle vælgere sig muligvis om efter en helt anden kandidat” uddyber han.

Krisetegn fra Løkke

Skulle det ske, at Folketings- og Europaparlamentsvalget falder samme dag ville det være første gang i de 46 år, Danmark har været med i EU og forgængeren, EF.

vælger Løkke denne løsning kunne det tyde på, at han har indset, at det vil kræve et mirakel at genvinde statsministeriet

Foretrækker Lars Løkke et dobbeltvalg er det et tegn på krise, mener Michael Kristensen, der er tidligere spindoktor for Anders Fogh Rasmusen.

”En dobbelt valgdag kan være Løkkes joker og eneste mulighed (for at vinde valget). Ingen ved, hvordan det vil påvirke valgresultatet og vælger Løkke denne løsning kunne det tyde på, at han har indset, at det vil kræve et mirakel at genvinde statsministeriet” siger han i programmet ”Tirsdagsanalysen” på TV2 News.

Daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen forsøgte sig i 2001 med en fælles valgdag til folketinget, byrådene og amterne, men uden held set med socialdemokratiske briller.

Enhedslisten er det parti, der har flest dobbeltkandidater. 14 personer stiller op til EU-valget. Otte af dem stiller også op til folketingsvalget.

OPDATERES..

placeholder

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce