Dobbeltspil: Amerikanske politikere afviste coronakrise, mens de solgte aktier

En håndfuld amerikanske senatorer mistænkes for at have brugt fortrolige oplysninger om corona-krisen til at sælge aktier inden krisen.
En håndfuld amerikanske top-politikere har tilsyneladende brugt den viden de fik om en mulig økonomisk krise, på grund af coronavirus, til at afhænde aktier for millioner af kroner -  samtidig med at de samme politikere i offentligheden manede til ro.

Det skriver flere amerikanske medier.

Foreløbig er der mistanke om at en håndfuld republikanske senatorer - med senator Richard Burr fra North Carolina og Kelly Loeffler fra Georgia i spidsen - har misbrugt deres viden til at sikre sig mod et kurstab forårsaget af coronavirus-krisen.

Men også demokraten Dianne Feinstein fra Californien, der er næstformand i Senatets efterretningsudvalg, er under mistanke.

Den amerikanske kongres vedtog i 2012 en lov, der specifikt forbyder politikere og offentligt ansatte at handle aktier på baggrund af fortrolig viden, som de har fået i kraft af deres hverv eller job.

Advarede privat om krisen

Mediet ProPublica kunne torsdag afsløre, at Richard Burr, der er formand for senatets magtfulde efterretningsudvalg, afhændede aktier – i alt 33 transaktioner den 13. februar - kort efter at han offentligt forsikrede amerikanerne om, at regeringen var klar til at håndtere coronavirussen.

Richard Burr bliver yderligere belastet af, at NPR, USA's svar på DR’s P1, har en lydoptagelse, hvor Burr på et møde siger, at coronavirussen kunne udvikle sig til en pandemi, der var ”meget mere aggressiv i smittespredning end noget, vi har set i moderne tid”.

Burr har derefter afhændet aktier for op imod 10 millioner kroner i blandt andet en hotelkæde, inden krisen slog bunden ud af turismeindustrien. NPR skriver, at det er størstedelen af Burrs formue, som på den måde er blevet undtaget for at ryge ned i et stort aktiefald.

Selv værterne på den ellers meget republikanske tv-station Fox News har krævet, at Richard Burr træder tilbage fra posten.

”Der er ingen større moralsk forbrydelse end at forråde dit land i en krisetid, og det ser ud til at være, hvad der skete,” lød det fra Fox News-værten Tucker Carlson.

placeholder

Nedtonede udsigten til krise

Også senatets nyeste medlem, Kelly Loeffler, er under mistanke. Hun blev indsuppleret i senatet i begyndelsen af januar måned.

Allerede den 24. januar, begyndte hun at afhænde aktier i firmaer, det var samme dag som sundhedsudvalget, som hun er medlem af, modtog en lukket briefing fra administrationens embedsmænd, blandt andet direktøren fra CDC, Center for Disease Control, og chefen for sundhedsmyndighederne, Anthony Fauci om coronavirussen.

Efterfølgende har hun også offentligt nedtonet frygten for virussen og rost præsident Trump for hans håndtering af krisen.

placeholder

Loeffler har solgt aktier for mellem 10 og 25 millioner kroner. Og hun har tilmed i samme periode købt aktier i et firma, som leverer telemedicinske løsninger.

Kelly Loeffler afviser, at hun har noget med handlerne at gøre.

”Det er et fjollet og grundløst angreb. Jeg foretager ikke beslutninger om min investeringsportefølje. Beslutninger om investeringer tages af flere uafhængige rådgivere uden min eller min mands viden eller involvering,” siger hun.

At hun i denne sammenhæng nævner sin mand, Jeffrey Sprecher, er ret afgørende. Loeffler kan nemlig heller ikke tørre beslutningen om at sælge aktierne af på ham. Han er nemlig blandt andet formand for bestyrelsen på børsen i New York (New York Stock Exchange) og er dermed også underlagt regler mod insiderhandel.

Parret har tilsammen en formue på anslået 500 millioner dollars, godt 3 milliarder kroner.

Tre andre under mistanke

Ifølge flere amerikanske medier har tre andre senatorer også foretaget store aktiesalg omkring samme tid: Udover tidligere nævnte Dianne Feinstein drejer det sig om James Inhofe (R-Oklahoma) og Sonny Perdue (R-Georgia).

En talsmand for Feinstein siger til The New York Times, at politikerens aktier ligger i en såkaldt ”blind trust”, og at hun "intet engagement" har i salget.

Flere amerikanske medier spekulerer nu i, om medlemmer af Trump-administrationen eller folk i Trumps familie har lavet lignende handler, samtidig med at præsidenten offentligt meget længe nedtonende frygten for coronavirus, og kaldte det hele en gang ”hoax” - opspind.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Se Dirty Money på Netflix. Der er en både om Trump og en om svigersøn, og vist 10 andre, som jeg endnu ikke har set.
Men det er KLART at de begge ikke vil have problemer med at misbruge denne viden og mene de har ret til det. Og lyve om det til der evnt er en smoking gun. Det er to meget usympatiske personer med stor magt til at rage til sig.

Annonce