Annonce

DONG-direktør med udsigt til den store gevinst

Kommunikationsdirektøren i DONG Energy går på sociale medier til modangreb på kritikere. Han står selv til at kunne tjene en formue på salget.
Forleden kunne man på Poltikens lederskribent Kristian Madsens Facebook-væg læse en ganske spydig kommentar til en statusopdatering kritisk ved salget af DONG Energy til Goldman Sachs.

”Hvad er det nu man kalder folk, der ikke selv kan spille fodbold, men som hver mandag kan fortælle hvad man burde have gjort? Eller som ikke selv var i forhandlingslokalet, men alligevel ved det hele?”.

Bistre og spydige kommentarer er der som bekendt rigeligt af på Facebook i forvejen, men mere interessant var det, at manden der havde skrevet den, er DONG Energys kommunikationschef Karsten Anker Petersen. Pointen er vist noget i retning af, at folk der ikke ved noget om aftalen skal tie.

Det er i sig selv ikke noget problem. Karsten Anker Petersen har jo som alle andre lov til at mene hvem der bør ytre sig, men hvad der er relevant i denne sammenhæng er, at han ligesom en række andre medarbejdere står til at kunne tjene et større beløb, når DONG bliver børsintroduceret. Han har derfor en klokkeklar privatøkonomisk interesse i at salget og børsintroduktionen bliver gennemført.

Det drejer sig om det incitamentsprogram, som er beskrevet i aftalen om DONG (side 7 og 8) og som betyder at:

”Omkring 250 ledende medarbejdere og udvalgte nøglemedarbejdere får mulighed for at købe aktier i DONG Energy, svarende til op til 60-100 pct. af deres årsløn afhængigt af ledelsesniveau, og skal betale samme kurs som de nye investorer.”

En mulighed som vil sikre, at Karsten Anker Petersen og de øvrige ledende medarbejdere, kan se frem til en gevinst på i hvert fald 100 %. Eksperter vurderede i Jyllands-Posten, at gevinsten kan blive op imod 400 %.

Investeringen i medarbejderaktierne er - ligesom salget til Goldman Sachs – nærmest risikofrit.

”Såfremt en børsnotering ikke er gennemført, kan medarbejderne sælge deres aktier, inklusiv eventuelle gratisaktier, tilbage til selskabet til fair markedsværdi.”

Et ideologisk korstog
At det muligvis ikke udelukkende er de privatøkonomiske hensyn, der driver Karsten Anker Petersen til tasterne for at forsvare salget af DONG, men også en personlig politisk dagsorden er ganske muligt.

Kommunikationsdirektøren har en særdeles aktiv fortid i både Venstres Ungdom og partiet Venstre, hvor han både har været byrådsmedlem i Ishøj, folketingskandidat i København og ansat som spindoktor hos en af partifællerne.

Karsten Anker Petersen var under den sidste borgerlige regering særlig rådgiver for klimaminister Lykke Friis og desuden var han omkring årtusindeskiftet formand og en af initiativtagerne til Dansk Skatteborgerforening, en borgerlig organisation, hvis formål var at sætte lav skat og ”effektiviseringer” af den offentlige sektor på dagsorden.

Det er således ikke bare en mand der står til at spinde en årsløn eller to, der udtaler sig, men en mand som også der igennem det meste af sit voksne liv har haft en ideologisk dagsorden om at staten skal fylde mindre og markedet mere.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet