DR får gratis eksklusive flyrejser af regeringen

”Det er ikke muligt at betale for den slags flyvninger”, hævder DR-redaktør. DR overvejer nu fremadrettet at deklarere over for lyttere og seere, når man flyver gratis med regeringen
Foto: Venstre, Jens Astrup
Danmarks Radio får gratis flyrejser af regeringen. Det rejser spørgsmål om DR’s uafhængighed.

Senest fik DR Nyheder en gratis flyrejse med statsministeren til den marokkanske turistby Marrakesh, hvor FN afholder internationalt topmøde om den såkaldte Marrakesh-erklæring.

DR’s politiske korrespondent, Christine Cordsen, fløj med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til Marrakesh i Marokko i forsvarets repræsentative Challenger-fly søndag aften – og retur igen til København mandag sen eftermiddag. Med i flyet var også en kameramand fra DR.

Det er Forsvaret, der udlåner Challenger-flyet til regeringen og Kongehuset. Ud fra aktuelle regninger på repræsentative Challenger-flyvninger kommer regningen til Statsministeriet skønsmæssigt til at lyde på omkring 200.000 kroner. Det samlede antal passagerer - inklusive DR's to mand - udgør anslået 14 mand. Det betyder, at DR's andel af flyregningen udgør anslået godt 28.500 kroner.

DR får to fribilletter

Statsministeriet og DR oplyser samstemmende over for Netavisen Pio, at Statsministeriet ikke sender nogen regning til Danmarks Radio.

Redaktør på DR’s Christiansborg-redaktion, Morten Tvegaard, oplyser over for Netavisen Pio, at ”DR aldrig betaler for deltagelse i den slags flyvninger”.

Det er ikke muligt at betale for den slags flyvninger

”Det er ikke muligt at betale for den slags flyvninger. Statsministeriet og andre ministerier sender ikke regninger på den slags. Så vi kan slet ikke komme til at betale – selv om vi gerne ville. Det gælder også for eksempel flyvninger med Forsvaret til Afghanistan,” siger Morten Tvegaard.

DR kan da sagtens komme til at betale – DR kan bare bede Statsministeriet om at få lov at betale sin andel af flyregningen. I forvejen sender det ministerium, der er vært ved en bestemt flyvning, regninger til andre ministerier i forhold til hvor mange det enkelte ministerium havde med ombord på en bestemt flyvning. Det viser en lang række aktindsigter. Så det er i forvejen ren rutine for ministerierne….

”Det har i al fald ikke været praksis hidtil.”

Sætter spørgsmålstegn ved habilitet

Det er udbredt praksis, at medierne deklarerer, når man har modtaget f.eks. en flyrejse gratis. På den baggrund har vi spurgt, om DR aktuelt har oplyst seerne om, at DR’s reportager fra Marrakesh er sponseret af Statsministeriet?

”Nej, det har vi ikke,” erkender Tvegaard. Han og DR overvejer dog nu, om DR fremadrettet bør deklarere på skærmen og i æteren, når DR får betalte flyrejser af regeringen og Forsvaret. Overvejelsen sker på trods af, at Morten Tvegaard ikke mener, der kan rejses kritik af DR’s praksis.

Hvorfor har DR ikke insisteret på at betale for at undgå blot mistanken om at være afhængig af en sponsor – særligt når sponsoreren er regeringen…

”Det er DR, der har henvendt sig til Statsministeriet – ikke omvendt. Så jeg kan ikke se, at vi er i lommen på regeringen eller Statsministeriet. Det særlige er jo, at vi her får en hel særlig adgang rent redaktionelt til statsministeren. Men derfor er vi jo ikke i lommen på nogen.”

DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen, lagde mandag dette Marrakesh-opslag på sin private Facebook-profil:

 

placeholder

 

Avisen Danmark fløj også gratis med Løkke

Også Avisen Danmark – samarbejdet mellem tretten regionale aviser på Fyn og Jylland – havde en journalist med ombord på Løkkes Marrakesh-flyvning – i form af politisk redaktør Thomas Funding.

På Avisen Danmark oplyser chefredaktør Peter Rasmussen over for Netavisen Pio, at det var Statsministeriet, der henvendte sig til Avisen Danmark for at spørge, om man var interesseret i en gratis flyvning til og fra Marrakesh – med indlagt eksklusiv adgang til statsminister Lars Løkke Rasmussen.

”På baggrund af din henvendelse vil Avisen Danmark fremadrettet deklarere artikler, når vi har fløjet helt eller delvist på regeringens regning. Det vil også ske i forbindelse med vores kommende artikler fra Marrakesh, som vi først bringer i weekenden,” oplyser Peter Rasmussen.

DR ændrede forklaring

Det hører med til historien, at DR i første omgang hævdede over for Netavisen Pio, at man havde betalt for Marrakesh-flyrejsen. Hos Avisen Danmark oplyste man i første omgang, at man refunderede Statsministeriet, hvad der svarer til en normal ruteflyvning til og fra Marrakesh.

Senere på dagen korrigerede de to medier over for Netavisen Pio, at de ikke får nogen regning fra Statsministeriet – og at ingen af de to medier derfor betaler for den eksklusive flyvning til og fra Marrakesh. Endnu senere ud på eftermiddagen korrigerer Avisen Danmarks chefredaktør, Peter Rasmussen, sagsforløbet endnu engang:

"Jeg har lige talt med Funding. Måske er det bare en detalje, men det var faktisk ham, der tog kontakt til Statsministeriet for at komme med på turen."

Det er almindelig praksis, at Statsministeriet, Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet og andre ministerier med ujævne mellemrum tilbyder udvalgte medier og journalister eksklusive flyvninger med medlemmer af regeringen uden beregning – eller til en absolut favørpris.

Avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding, fortalte søndag på sin private facebook-profil, at han var på vej til Marokko for at høre Lars Løkke støtte Marrakesh-erklæringen:

 

placeholder

 

Statsministeriet: Medierne kontaktede os

Netavisen Pio har modtaget følgende svar i sagen fra Statsministeriet:

Derfor er det fast praksis, at Statsministeriet ikke opkræver medier betaling for flyvningen

"Statsministeriet kan oplyse, at medierne selv kontaktede Statsministeriet med forespørgsel om at rejse med Statsministeriets delegation til Marokko for at have mulighed for en bredere dækning af statsministerens besøg.

Udgiften til flyvningen afhænger ikke af antallet af passagerer. Derfor er det fast praksis, at Statsministeriet ikke opkræver medier betaling for flyvningen med Statsministeriets delegation i Forsvarets fly i de tilfælde, hvor Statsministeriet lader medier rejse med."

Opdateret kl. 16.35 med endnu en ændret forklaring fra Avisen Danmarks chefredaktør, Peter Rasmussen.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

I et demokratisk samfund er det god moral at pressen følger politikere herunder landets statsminister og det skal der selvfølgelig ikke betales for.

Få jer dog et liv og find dog noget relevant at gå op i. Hvorfor er det et problem, at journalister rejser sammen med ministre? Hvorfor sætter det spørgsmål ved uafhængigheden? Hvorfor tror Pios propagandister ikke, at andre mediers selvtænkende journalister kan stille kritiske spørgsmål til Løkke, forbi Statsministeriet står for flyvningen? Come on! I er patetiske og ligegyldige.

Hvor er det dog ligegyldigt. Man kunne også have lavet den omvendte historie. At medierne betalte for at komme med på et fly, hvis det altså var tilfælder.
Det er da kun et plus, at medierne har adgang til ministre og beslutningstagere.
Jeres egne chefer vil forhåbentlig også praktisere at være tilgængelige, hvis de kommer til magten? Eller er Sass på vej med en bog, som uddyber emnet?

Annonce