Dronningen satte seerrekord og Corona-bøder venter forude

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Det blev endnu en dag i corona-virussens tegn.

Dagens overblik viser hvad de nye corona-bøder kommer til at koste eventuelle lovbryderne, aslører en stribe af nye aflysninger af større arrangementer og så præsenteres også den helt unikke seerrekord, som Dronning Margrethe satte da hun trådte frem på tv-skærmene igår.

Så dyrt bliver det at bryde corona-reglerne! 

Fra onsdag kl. 10.00 er det slut med at samle sig i grupper på mere end 10 personer. Det historiske forbud er indført for at stække smittekæderne i samfundet og der vanker bøder, hvis man bryder de nye regler. Dr.dk fremlægger bødetaksterne.

Det er Rigsadvokaten, der har stået for at fastsætte bødetaksterne, og det koster en bøde på 1.500 kroner for de personer, der overtræder regler om ikke at samles mere end ti personer.

"Det er klart, at det skal have en konsekvens, hvis man ikke følger henstillingerne fra politeit om ikke at forsamles. Det vil blive håndhævet, lød det tirsdag aften fra Rigspolitichef Thorkild Fogde på det pressemøde", hvor det forbud blev præsenteret.

Hvis erhvervsdrivende som frisører, tatovører, spa-saloner og massageklinikker ikke overholder det nye forbud, så vil de stå til bøde i størrelsesordnen 5.000 kroner. Det er den højeste af de gældende bødetakster.

Men dagligvarebutikker, apoteker og andre erhverv - som stadig har lov til at holde åbent - risikerer også få bøder, hvis de ikke overholder de nye krav til guldareal og indretning mv.

Coronaramt parti udskyder landsmøde

Liberal Alliance er på grund af corona-krisen nødsaget til at skubbe partiets landsmøde fra 25. april til 30. maj. Partiets medlemmer bliver orienteret om flytningen af landsmødet i løbet af onsdag.

"Så håber vi, at situationen til den tid er, at vi kan afvikle landsmødet. Hvis ikke, må vi forholde os til det, når vi kommer dertil, siger sekretariatschef Karsten Anker til Ritzau. Samtidig anfører sekretariatschefen også at coronakrisen kan få indflydelse på antallet af deltagere til begivenheden.

"Vi plejer at være 400-500-stykker, og jeg håber, at vi kommer derop igen. Men det kan sagtens være, at mange bliver nervøse oven på alt det her. Så er det sådan, det er, og det må man have respekt for", siger han.

Liberal Alliance fastholder lokationen for landsmødet, som er Aarhus Congress Center.

Aflyst og udskudt: Håndboldlandskampe, Eurovision og konfirmationer

De politiske partier er ikke alene om at måtte udskyde og aflyse. Over hele verden bliver både store og små begivenheder hele tiden bremset.

De danske håndboldherrerne får ifølge TV2 masser af ekstra fritid. Først har Danmark og flere andre europæiske lande lukket håndboldligaerne ned. Og nu rammer nedlukningen så også landsholdet, hvor to testkampe nu er aflyst 

Også Eurovision 2020 bliver aflyst på grund af coronavirus. Det bliver dermed første gang siden starten af 1956, at sangkonkurrencen ikke kan afholdes. Og dermed får danskerne ikke mulighed for at følge duoen Ben & Tan, der med nummeret 'Yes' skulle have repræsenteret Danmark. Den officielle aflysning lyder således: Også folkekirken er hårdt ramt. Her må man i tillæg til de mange aflyste gudstjenester aflyse årets tidlige konfirmationer.  TV2 skriver at alle konfirmationer bliver udskudt til foreløbigt efter pinse.

Landets biskopper følger løbende regeringens udmeldinger om tiltag, der skal begrænse smittespredning af coronavirussen: "Denne beslutning træffes nu for at give afklaring for både familier og ansatte", står der i udmeldingen fra biskopperne.

Dronningens corona-tale satte rekord

Der var tale om regulær seerstorm, da Dronning Margrethe trådte frem på direkte TV tirsdag med sin tale til til nationen. 3,3 millioner seere fulgte med, mens 2,8 millioner overværede statsministerens pressemøde samme aften.

Ifølge Berlingske viser en seerundersøgelse, som meningsmålingsinstituttet Kantar Gallup har foretaget rekordhøje seertal. Ikke mindre end 3.293.000 danskere fulgte med – heraf godt to millioner på DR, de øvrige på TV 2 og TV 2 News. Til sammenligning så 2.145.000 danskere Dronningens nytårstale 31. december 2019.

Seertallet tirsdag aften er muligvis det højeste for et program nogensinde, hvis man måler på det samlede seertal på flere kanaler, men er ikke det højeste seertal for et program sendt på en enkelt kanal.

Eksempelvis kigger op til 2,7 millioner med, når der sendes Melodi Grand Prix, mens VM og EM i fodbold lige knap har seertal i den størrelsesorden.

TV 2 havde i 1995 et seertal på 2.658.000 til filmen »Olsen-Bandens sidste bedrifter«, i 2004 havde et afsnit af TV-serien »Krøniken« på DR 2.714.000 seere, og så sent som i februar fulgte 1.757.000 seere premiereafsnittet på sjette sæson af »Badehotellet« på TV 2.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook