Dronningens snuptagsløsning: Smil til de arbejdsløse!

Dronningen præsenterede i sin nytårstale en ny dækkende løsning på arbejdsløshedsproblemet: Smil til en ledig.
Løsningen fra hendes majestæt er åbenbart, at man skal smile til de arbejdsløse. Men et smil giver næppe nye jobs til dem der forgæves sender ansøgninger rundt, eller som føler sig røvrendt, når regionerne opslår speciallægejobs som akutjob.

Dronning Margrethe brugte sin nytårstale til blandt andet at adressere arbejdsløsheden. I hendes tale sagde hun:

"I krisetider kan vanskeligheder virke uoverskuelige, og forhindringer føles som stopklodser, ikke til at komme udenom. Derfor kan det være svært at se hen til morgendagen, hvis man selv må stå udenfor, mens hjulene ruller, og man er uden arbejde eller frygter for at miste sit job. Vort samfund gør i vor tid en stor indsats for at imødegå disse problemer. Dog skal vi passe på med ikke alene at overlade det til samfundet at klare ærterne. Vi må altid begynde med os selv, med vore nærmeste og med dem, vi møder på vor vej. Den enkelte kan betyde uendeligt meget ved en opmuntrende bemærkning, en hjælpende hånd, en hensynsfuld respekt for det andet menneske."

I følge Dronningen er arbejdsløshed først og fremmest den enkeltes problem. Er man blandt de knap 40.000, der inden for det næste halve år mister sit forsørgelsesgrundlag, skal man ikke kigge i retning af fællesskabet, men i stedet gå tiggergang blandt venner og bekendte.

Løsningen fra hendes majestæt er åbenbart, at man skal smile til de arbejdsløse. Men et smil giver næppe nye jobs til dem der forgæves sender ansøgninger rundt, eller som føler sig røvrendt, når regionerne opslår speciallægejobs som akutjob, eller bringer mad på bordet hos dem, der mister dagpengene i nytårsgave.

Dette er noget af et udsagn for en person, som skulle forestille at være politisk neutral, og hver måned får det samme udbetalt som ikke færre end 4.129 dagpengemodtagere!

Men når man selv er ejer af tre Rolls Royce, en lystjagt og et større antal slotte, kan det være svært at forstå, hvorfor man har brug for andet og mere end et venligt klap på skulderen, når man ikke kan betale sine regninger og huset er på vej på tvangsauktion.

Samfundet gør ifølge dronningen rigtigt meget for at imødegå problemerne. Jo samfundet har hjulpet de arbejdsløse meget. ’Samfundet’ har blandt andet halveret dagpengeperioden og gjort det sværere for mennesker med svag tilknytning til arbejdsmarkedet at genoptjene retten til dagpenge.

Men når man selv er ejer af tre Rolls Royce, en lystjagt og et større antal slotte, kan det være svært at forstå, hvorfor man har brug for andet og mere end et venligt klap på skulderen, når man ikke kan betale sine regninger og huset er på vej på tvangsauktion.

Med dette års nytårstale sætter dronningen ikke alene sin troværdighed på spil, men hun udstillet også hvor totalt frakoblet hun er fra almindelige mennesker problemer. Ingen anden i hele kongeriget har hele deres eksistens finansieret af alle os andre. Nærmest uden at nogen stiller krav om indsats eller indsigt i, hvad hun og hendes familie går og foretager sig.

Det er lidt bekymrende, at denne del af talen er blevet godkendt i Statsministeriet. Forhåbentlig er dronningens udtalelser ikke noget, som regeringschefen og hendes ansatte deler.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook