Annonce

Drop nulfejls-kulturen - også i sundhedsvæsnet

Klumme: Det er afgørende, at både kolleger, borgere og politikere accepterer, at fejl sker for os alle – også i sundhedsvæsenet.
Mit facebook-feed går helt amok disse dage. Læger, sygeplejersker og andre sundhedsfaglige deler deres historier og sympatierklæringer under #DetKuHaVæretMig. Det sker, efter at en yngre læge i Svendborg blev dømt ved landsretten for ikke at have journalført en behandling af en patient, der senere døde under indlæggelsen.

Håndværkere, ejendomsmæglere og akademikere laver også fejl. Men på sygehusene kan det få fatale konsekvenser. Det er derfor enhver sygeplejerskes mareridt at komme til at begå en alvorlig fejl. Jeg kender sygeplejersker, der er blevet sygemeldt på grund af fejl, de har begået.

Må acceptere fejl
Engang gav jeg selv forkert medicin til en patient. Jeg løb i panik ind til lægen. Vi opdagede heldigvis hurtigt, at ingen skade var sket. Vi var heldige. Men hvad skulle det hjælpe at slæbe mig i retten, hvis det havde været alvorligt?

Vi indberetter fejlene, tager dem op og lærer af dem. Vi gør alt hvad vi overhovedet kan for at minimere antallet af fejl. Men for den person, der laver fejlen, kan det alligevel være svært. Derfor er det afgørende, at både kolleger, borgere og politikere accepterer, at fejl sker for os alle – også i sundhedsvæsenet. Ellers kunne vi lige så godt blive hjemme fra arbejde.

Der er en klar sammenhæng mellem dårligt arbejdsmiljø og fejl

Der er en klar sammenhæng mellem dårligt arbejdsmiljø og fejl. Ugebrevet A4 har netop gennemgået tilsynsrapporter fra Arbejdstilsynets besøg på travle hospitalsafdelinger. Den viser, at der sker fejl og svigt af patienterne på samtlige de afdelinger, der har problemer med travlhed. Det handler for eksempel om patienter, der ikke får personlig pleje. Læger der ikke får læst op på relevante oplysninger. Sygeplejersker der ikke får taget de alvorlige samtaler med patienter og pårørende.

Retssager skaber frygt for at fejle
I arbejdet som sygepelejersker er vi nødt til at leve med, at alle kan lave en fejl. Hver eneste dag risikerer vi at træffe fejlagtige beslutninger eller glemme vigtige oplysninger. Det kan betyde forskellen på liv og død for det menneske, vi har ansvaret for. Men politianmeldelser, retssager og voldsom mediekritik mod enkelte ansatte hjælper ikke på problemet.

Drop venligst den nulfejls-kultur

I stedet skaber den slags blot øget frygt for at fejle blandt personalet. En usikkerhed der paradoksalt nok kan betyde flere fejl. Vi er bare mennesker - og vi gør det så godt vi kan, under de vilkår der bydes os. Så drop venligst den nulfejls-kultur. Lad os i stedet fokusere på at skabe et godt arbejdsmiljø. Det betyder med garanti også bedre sikkerhed for patienterne.

 
Signe Hagel Andersen er næstformand for Dansk Sygeplejeråd Kreds København.
Dagens Pioklumme er et fast indlæg på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.
Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Næstformand for Dansk Sygeplejeråd Kreds København


Flere artikler om emnet

Annonce