Drop pensionshylekoret og sørg for ordentlig pension til alle

Uligheden rykker ind i alderdommen, fordi mange på det uorganiserede arbejdsmarkdet ikke har en pensionsordning. Det skriver dagens debattør
Har du en pension at se frem til, den dag du ikke arbejder mere? 

Tillykke - og godt for dig. Så tilhører du, ligesom jeg gør, til det store flertal af danske lønmodtagere, der er sikret en arbejdsmarkedspension - og dermed en fornuftig økonomi - den dag du vinker farvel til kollegaerne.

Så siger de samtidig goddag til en alderdom på skrump

Sådan er virkeligheden bare ikke for de mange tusinder lønmodtagere, der står udenfor det organiserede arbejdsmarked.

Når rengøringsassistenten for sidste gang vasker gulvet, opvaskeren takker af på restauranten, lagerarbejderen stiller trucken og siger farvel til kollegaerne, så siger de samtidig goddag til en alderdom på skrump.


Nogen står uden for 

De er ikke omfattet af en arbejdsmarkedspension, som det store flertal. På deres arbejdspladser arbejdede man ikke efter en kollektiv overenskomst. Resultatet er, at den nu forhenværende rengøringsassistent, opvasker og lagerarbejder – efter et arbejdsliv i et fysisk hårdt og lavtlønnet job – er overladt til en fremtid på folkepension – uden nogen opsparing ved siden af.

Hvad med alle dem, der står udenfor?

Mange har heldigvis lagt til side. De har taget fra deres egen i forvejen beskedne løn og har sparet op til pension. Men rigtig mange har ikke. Og de står til at blive fremtidens fattige, hvis den nuværende skævvridning på arbejdsmarkedet fortsætter.

Skævvridningen er skabt af, at arbejdsmarkedets parter har aftalt, at alle, der arbejder på det organiserede arbejdsmarked, er omfattet af en af kollektiv pensionsordning. Aftaler, der har sikret langt størstedelen af det danske lønmodtagere en god økonomi, når de går på pension. Og det er jo godt! Men hvad med alle dem, der står udenfor?

Uligheden rykker ind i alderdommen

Forskellen i indkomst mellem dem, der har en arbejdsmarkedspension, og dem, der ingen har, vil om få år være flere tusind kroner om måneden. Uligheden rykker ind i alderdommen, og er betragtelig.

Desværre taler de kun om deres egen pension

Flere partier taler faktisk om pension. Desværre taler de kun om deres egen pension. De råber op om folketingsmedlemmers alt for gunstige pensionsvilkår og vigtigheden af, at de ændres.

God idé! De folkevalgtes løn- og pensionsforhold bør selvfølgelig være i overensstemmelse med folkets. Og måske hjælper det en anelse på den udtalte politikerlede, hvis det nogensinde bliver til noget. Men jeg tror det ikke.

Som jeg ser det, handler politikerleden også om, at mange føler sig efterladt. Det gælder i særlig grad de lavtlønnede, som vi ser hver dag i 3F København.
 

Udvid de kollektive pensionsordninger

Så hvad gør vi?

Et skridt i den rigtige retning ville være, hvis de folkevalgte politikere tog initiativ til, at endnu flere blev omfattet af de kollektive overenskomster.

Jeg håber meget, at de folkevalgte på Christiansborg efter valget krævede, at alt arbejde udført af staten foregår på ordnede vilkår

Stil krav om, at stat, regioner og kommuner i udgangspunktet kun handler med virksomheder, der er omfattet af kollektive overenskomster. Det gør mange kommuner og flere regioner allerede i dag. Men staten holder sig tilbage.

Jeg håber meget, at de folkevalgte på Christiansborg efter valget krævede, at alt arbejde udført af staten foregår på ordnede vilkår.

Det vil skubbe til en udvikling hen imod, at flere danskere bliver sikret ordnede løn- og arbejdsvilkår – og dermed en værdig pension til den trygge alderdom, vi alle fortjener.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Helt sikkert ender mange folkepensionister ludfattige som "Husforbifolket" på landets gågader.
Folkepensionssatsen er et uværdigt umuligt økonomisk eksistensgrundlag.Kun dem, der i forvejen livet igennem, har haft en pose penge gemt i banken,vil kunne klare sig.Alle andre må nøjes med at trække vejret.Hvis ingen ved det,tages ULIGHED og fattigdom med i døden.

Vi er tæt på snart at skulle oprette "fattiggårde".Til ældre uden midler.Der kan de leve deres sidste år på "søbemad".Gemt af vejen. TILBAGESKRIDT passer ikke til "glansbilledet" der skal fremvises ude i verden.Som kasserede udtjente ting,... i en køb og smid væk kultur, behandler vi landets ældre.

Der er INGEN "tryghed" i at blive gammel."Klar dig selv" principper dominerer overalt,og har for længst overtaget alting..

Annonce