DSB presser medarbejdere og sejr for ligestilling i skurvognene

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
God eftermiddag,

I dag er det onsdag den 28. november, og dagens nyhedsoverblik er tung på det faglige område.

I dagens Information kalder forbundsformændene fra LO, FOA, HK, Dansk Metal og 3F på politiske initiativer imod nedslidning, når politikerne samtidig vil forlænge pensionsalderen.

I den igangværende konflikt med DSB, har Dansk Jernbaneforbund modtaget besked om, at deres medlemmer bliver presset til at slette Facebook-opslag og kommentarer, og så har beskæftigelsesministeren fået syn for sagen, og vil nu ændre bekendtgørelsen for indretning af skurvogne, så håndværkere i fremtiden kan bade bag lukkede døre. En sejr for ligestillingen, mener murer Mette Schack Dahlmann.

Derudover afviser statsminister Lars Løkke Rasmussen en afstemning om Danmark EU-medlemskab, også selvom en kommende regering skulle omfatte Dansk Folkeparti.

Læs mere om vores udvalgte historier herunder.

 

Fagforeningsledere: Længere arbejdsliv kræver flere initiativer

I en kronik i Information står forbundsformændene for LO, FOA, HK, Dansk Metal og 3F i dag sammen om et samlet budskab til regeringen og Folketinget. Hvis politikerne vil kræve, at danskerne skal arbejde længere, så kræver det initiativer, der forebygger nedslidning. Noget for noget, lyder budskabet.

”Hvis regering og Folketing vil sikre folkelig opbakning til, at vi i fremtiden skal arbejde længere, er det afgørende, at der skabes en bred politisk forståelse af, at man ikke kan forhøje pensionsalderen uden samtidig at sætte ind med initiativer, der forebygger nedslidning. At man ikke kan forhøje pensionsalderen uden at give en hånd til de mennesker, der har svært ved at gennemføre et helt arbejdsliv uden at blive nedslidt i en grad, der koster dem både livskvalitet og levetid,” skriver afsenderne i et uddrag.

Konkret peger fagforeningslederne på initiativer, der skal rettes mod et bedre arbejdsmiljø og en styrket uddannelsesindsats gennem hele livet.

Læs hele kronikken her.

 

Dansk Jernbaneforbund: DSB presser medarbejdere til at slette FB-opslag

Konflikten mellem Dansk Jernbaneforbund og DSB har taget ny drejning i dag. I et brev til medlemmerne på Dansk Jernbaneforbunds hjemmeside, anklager fagforeningen DSB for at have presset flere af deres medlemmer til at slette Facebook-opslag eller kommentarer omkring den igangværende konflikt om en arbejdstidsaftale. Konkret kan DJ berette om, at medlemmerne er blevet kontaktet af ledelsen fra DSB om opslagene, og opfordrer deres medlemmer til at kontakte dem, hvis de oplever lignende episoder.

”Jeg synes ikke, at en virksomhed skal kontrollere, hvad en medarbejder skriver på sociale medier. Der er meget forvirring og uro blandt medarbejderne lige nu, der deler deres tanker om situationen. Det bør man som arbejdsgiver vise forståelse for. Man træder over en grænse, når man beder folk om at slette,” siger Henrik Horup til Avisen.dk.

DSB afviser anklagen over for Avisen.dk, og henviser til, at de konkrete episoder har omhandlet faktuelle fejl i opslagene.

Vi har ikke bedt nogen om at slette noget, og det gør vi heller ikke. Vi er helt med på, at situationen lige nu gør, at nogle har brug for at ytre sine meninger om, hvad der sker i DSB. Det lægger vi ikke bånd på.

Der, hvor der er en grænse helt generelt, er, hvis ytringerne er faktuelt forkerte,” siger Poul Gemzøe-Enemark, Underdirektør hos DSB.

Læs mere om sagen hos Avisen.dk.

 

Beskæftigelsesminister bakker op om ligestilling i skurvognene

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen vil nu ændre bekendtgørelsen om indretning af skurvogne, efter murer Mette Schack Dahlmann havde inviteret beskæftigelsesministeren og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen, samt repræsentanter fra fagbevægelsen, til et møde i en prototype på en ny skurvogn.

Som reglerne er nu, skal der være mulighed for bad i skurvognene, men det foregår oftest bag et badeforhæng. Det er ikke hensigtsmæssigt, mener både Mette Dahlmann og ministeren, som nu vil opdatere bekendtgørelsen i samarbejde med 3F og Dansk Byggeri. I den nye type skurvogn er badefaciliteterne bag en dør, som kan låses, og det giver bedre muligheder for privatliv.

Opdateringen af bekendtgørelsen er ikke kun for de kvindelige håndværkeres skyld, understreger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen til Avisen.dk.

Jeg synes også, at det er et problem som mand at skulle stå bag et badeforhæng. Der er altså også mænd, der ikke har lyst til at flashe deres krop, når de er i bad. Uanset om man er mand eller kvinde, vil man gerne have lov til lidt privatliv, når man bader. Og der er også masser af unge lærlinge, der ikke bryder sig om at bade under de forhold, der er nu.”

Læs hele historien hos Avisen.dk.

 

Statsminister afviser en ’Dexit’-afstemning

Statsminister Lars Løkke Rasmussen taler i dag til Europa-Parlamentet som den 13. af de europæiske statsledere i en talerække om emnet ’EU's Fremtid’. Forud for talen har Berlingske lavet et længere interview med statsministeren, hvor han blandt andet får slået endegyldigt fast, at selvom det kommende valg skulle resultere i et regeringssamarbejde mellem Venstre og Dansk Folkeparti, så vil Lars Løkke Rasmussen ikke stå i spidsen for en regering, der sætter et dansk EU-medlemskab til folkeafstemning.

”Jeg vil bare sige det benhårdt: Venstre kommer aldrig til at sidde i en regering, der som en del af regeringens handlingsprogram har den tanke at sætte en proces i gang, der vil føre til, at vi melder os ud af EU. Det kommer ikke til at ske.”

Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl og en række andre fremtrædende DF-medlemmer har ellers af flere omgange påpeget muligheden for at sætte spørgsmålet til afstemning i lighed med Brexit-afstemningen i Storbritannien. Dagens melding har da også fået Dansk Folkepartis EP-medlem Morten Messerschmidt til at kritisere statsministerens afvisning.

Til TV2 News (via Twitter) siger Morten Messerschmidt: "Det er en demokratisk bizar position, at man allerede på forhånd afviser, at befolkningen må blive spurgt om noget så vigtigt som vores fremtidige relation til EU.”

Læs hele interviewet med Lars Løkke Rasmussen hos Berlingske her.


Pionererne: Episode 8 – Den socialdemokratiske fortælling

I denne ottende og sæsonens sidste episode af Pionererne skal vi tage et nærmere kig på den socialdemokratiske fortælling - med udgangspunkt i en række farvestrålende malerier af maleren Jacob Brostrup, som Socialdemokratiet har udsmykket sit gruppeværelse med.

Malerierne viser partiets historie fra Louis Pio til i dag. Med udgangspunkt i dem tager vi en debat om partiets historie med den historiker, som har været konsulent på arbejdet og en af partiets unge fremadstormende nye profiler.

Gæster: Historiker Martin Ejner Olsen Grunz og borgmester i Holbæk, Christina Krzyrosiak Hansen (S).

Værter: Lea Wermelin og Rasmus Horn Langhoff, begge medlemmer af Folketinget for Socialdemokratiet.

Audio titled Pionererne: Episode 8 - Den socialdemokratiske fortælling by Netavisen Pio

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Annonce