Annonce

DSU-formand siger nej tak til forlig

Det Faglige Hus ønsker ikke at ende i en retssal med Danmarks Socialdemokratiske Ungdom. Derfor har de tilbudt Camilla Schwalbe og company at indgå forlig. Men DSU siger nej tak.
Det hele startede med, at den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen sidste sommer foreslog at fjerne muligheden for at få fradrag, hvis man var medlem af en gul fagforening. Det var Danmarks Socialdemokratiske Ungdom med på, og formanden Camilla Schwalbe udtalte i den forbindelse i en pressemeddelelse disse ord:

"På den vis, er de gule fagforeninger en form for arbejdsmarkedsnassere. De nasser jo på de overenskomster, der har krævet store resurser at forhandle på plads af fagforbundene under LO. Hvorfor i alverden skal skatteborgernes penge bruges til at støtte op om sådan nogle fupforretninger?"

Ordene ”Arbejdsmarkedsnassere” og ”fupforretninger” fik Det Faglige Hus op i det røde felt. De krævede, at Camilla Schwalbe skulle ”æde sine ord” og ”utvetydigt tilkendegive, at der ikke er belæg for en sådan udtalelse”. DSU-formanden nægtede, og i stedet lagde Det Faglige Hus sag an og krævede 200.000 kroner i erstatning for injurier samt fastholdt kravet om, at Camilla Schwalbe og DSU trak udsagnene tilbage og beklagede dem.

Står ved hvert et ord
Tonen fra Det Faglige Hus er dog blevet noget mildere siden, og ifølge Avisen.dk har den gule fagforening nu tilbudt at indgå forlig med ungdomsorganisationen. Camilla Schwalbe og resten af DSU kan slippe for at punge ud, hvis blot de beklager udtrykkene 'fupforretning' og 'arbejdsmarkedsnassere' offentligt. Men DSU-formanden står fast:

"Vi ser ingen grund til at beklage noget som helst. Vi ser overhovedet ingen forligsmuligheder med Det Faglige Hus. Jeg og DSU fastholder hvert eneste ord og beklager ingenting," siger Camilla Schwalbe til Avisen.dk.

Camilla Schwalbe siger, det er tydeligt, at Det Faglige Hus har fået kolde fødder jo tættere sagen er rykket mod en retssal og fortæller samtidig til Avisen.dk, at Det Faglige Hus’ argumentation ikke hænger sammen.

Forskere som vidner
Der er ingen tvivl om, at en retssag mellem DSU og Det Faglige Hus vil være en mulighed for de unge socialdemokrater for at få slået forskellene mellem en gul og rød fagforening juridisk fast. Og med den bevågenhed sagen allerede har, vil den kun blive større, når parterne mødes i en retssal.

Derfor ønsker DSU også at føre de fire arbejdsmarkedsforskere Jesper Due (Københavns Universitet), Steen Scheuer (Syddansk Universitet), Flemming Ibsen (Aalborg Universitet) og Henning Jørgensen (Aalborg Universitet) som vidner i sagen. Men det er Det Faglige Hus ikke meget for.

Det Faglige Hus’ chefadvokat Mikael Marstal er ifølge Avisen.dk uenig i, at "disse fire forskere kan tilføre sagen noget væsentligt, og det fastholdes, at der vil være tale om overflødig bevisførelse."

Men det giver Camilla Schwalbe ikke meget for:

”Det handler ikke om 'overflødig bevisførelse'. Det handler derimod om, at Det Faglige Hus tilsyneladende er stærkt bekymrede for, at eksperterne vil fastslå, at Det Faglige Hus er en forretning - og ikke en fagforening," siger hun til Avisen.dk.

Du kan læse om hele sagen på avisen.dk


Flere artikler om emnet