Annonce

DSU: "Vi risikerer at tabe en generation af unge"

Der er behov for et samlet svar på coronakrisen til de unge fra regeringen, mener unge socialdemokrater.

Erhvervsuddannelserne står i en skæbnetime, og der er brug for at give virksomhederne en økonomisk håndsrækning til at ansætte flere lærlinge. Det mener den socialdemokratiske ungdomsorganisation (DSU).

Siden coronakrisen begyndte for godt to måneder siden, er antallet af uddannelsespladser til lærlinge nemlig faldet med 80 procent.

"Vi risikerer at tabe en hel generation af unge på gulvet, hvis ikke der bliver gjort noget," siger DSU-formand Frederik Vad Nielsen til Netavisen Pio.

Hvis Danmark skal bevare den solide håndværkstradition, så skal erhvervsuddannelserne fortsat være en attraktiv uddannelsesmulighed for de unge. Og det er svært, hvis ikke der er mulighed for at få en lærlingeplads, mener DSU-formanden:

"Erhvervsuddannelserne kan ikke bevare troværdighed som muligt uddannelsesvalg for de unge, hvis der ikke er mulighed for at komme ud på private virksomheder og lære et fag, men det hele skal være skolepraktik," lyder advarslen fra Frederik Vad Nielsen.

Vil mangle faglærte

Han og DSU er dog ikke kun bekymret på de unges vegne, men også på virksomhedernes:

"Hvis danske virksomheder ikke uddanner lærlinge nu, så vil de stå om fire år og mangle kvalificeret arbejdskraft, og så risikerer vi alle sammen at tabe arbejdspladser, eksport og i sidste ende velfærd."

Derfor foreslår den socialdemokratiske ungdomsorgansiation, DSU, at lønkompensationen på 90 procent af lønudgifterne til lærlinge som minimum skal forlænges året ud med mulighed for forlængelse til sommeren 2021.

DSU foreslår også, at der skal være mulighed for at hæve lønkompensationen til 110 procent af lønudgifterne, hvis der inden for bestemte brancher opstår en faretruende mangel på lærlinge.

Kræver samlet svar fra regeringen

Forslaget om at hæve lønkompensationen er en del af et samlet udspil - kaldet ”Ungeløftet” - med 13 konkrete forslag til, hvordan man kan få de danske unge mest skånsomt igennem krisen.

"Vi ved fra tidligere økonomiske kriser, både i 80'erne og under finanskrisen, at det altid er de unge, der rammes hårdest, og at ungdomsarbejdsløshed er noget fanden har skabt. Mange får en usikker tilknytning til arbejdsmarkedet gennem hele deres liv," siger Frederik Vad Nielsen.

Han frygter for, hvad der sker med de unge, hvis ikke regeringens hjælpepakker forlænges. Det gælder ikke mindst de studerende, som indtil nu har kunnet arbejde på caféer og restauranter ved siden af studierne. Job, som DSU-formanden frygter vil forsvinde.

"Siden coronakrisen begyndte, er over 30.000 unge under 30 år blevet fyret, og tallet kan eksplodere, når de økonomiske hjælpepakker udløber hen over sommeren," lyder det fra DSU-formanden, der mener, at det haster:

"Der er brug for at gribe alle unge, som falder. Uanset om du har brug for et job i sommerferien, har problemer med at betale din husleje fra 1. september eller aldrig har fået taget en uddannelse. Det samme skal Christiansborg gøre," siger Frederik Vad Nielsen.

Unge bliver glemt

Selv om de unge er nogle af dem, som bliver hårdest ramt, så virker det, som om de unge - særligt de faglærte og ufaglærte - er blevet glemt i diskussionen, mener Frederik Vad Nielsen.

"Det her er det første udspil, der forsøger at tage en samlet politisk diskussion af de problemer, som unge rammes af på grund af coronakrisen: Arbejdsløshed, uddannelse og bolig. En diskussion, som vi opfordrer regeringen til også at adressere," siger han og fortsætter:

"Diskussionen om unge har indtil nu primært handlet om gymnasieelevers mulighed for at køre i vogn og højskoleelevernes mulighed for at komme tilbage, og der opfordrer vi blot til, at man også adresserer almindelige unges rigtige problemer," slutter han.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

En god ide at få flest mulige unge uddannet..Men husk at det aldrig bliver 100% der får en uddannelse, så sørg også for at der er plads til dem på arbejdsmarkedet.For der er også idag, unge der bliver skole-trætte,og giv plads til alle...

Det "blå kompagni" har IKKE lavet andet end at HAKKE på regeringen i forbindelse med nedlukningen af landet. Et "blåt komplot" har ikke gjort andet end at lede efter "brist" overalt for at finde noget at
"pege fingre af" i forhold til de restriktioner der har været. Sidst et surt bøvs om at ITALIEN ikke kunne få stillet danske up to date respiratorer til rådighed. Regeringen har gjort sit BEDSTE udfra det man har ment måtte være det bedste da Corona hærgede mest. Skulle vi måske stå i den situation at der pludselig IKKE var respiratorer nok til vore egne ? Hvad er der at brokke sig over ? Hvor mange DØDE skulle der have været herhjemme inden folk kunne indse at Covid 19 ikke bare er en snue ?
Det er et led i en "BLÅ STRATEGI" at opfinde flest håbløse og umulige beskyldninger, der kan gå på at regeringen ikke har behandlet CORONAsagen som det passede "Blå Magt". Hvad er der at brokke sig over ?
De unge i Danmark har det GODT. Og dem der vil skal nok "komme til fadet" helt sikkert. Sandheden er jo stadigvæk DEN at det er de velbjergede og bedrestilledes børn og unge der klarer sig BEDST.Det er DEM der får UDDANNELSERNE og dem der får de bedste job. Ingen grund til klage.

Generationer er blevet "pakket ind i vat". "Overforkælede nus",opdraget af pædagoger i vuggestuer og børnehaver. Nu ser vi konsekvenserne af DET.

Det skal nok passe og det er også blandt dem der er nogle der har ondt i røven over nogle af (deres)skattekroner går til arbejdesløse.og de tjener så rigligt godt men for aldrig nok.men sådan er der så meget,,,og nu vil jeg gå ud og nyde solen og drikke nogele barjer osv.God dag og god weekend til jer alle

Den tidligere formand for DSU - Hummelgaard - er nu arbejdsminister. Vi forventer selvfølgelig, at HAN fremsætter et lovforslag der løser op for dette problem. Jeg vil foreslå den nuværende formand for DSU, at han søger foretræde for ministeren, medbringende et forslag til løsning af problemet. Så finder vi ud af, om denne diskussion bare er snak eller hvad ? Der skal HANDLING til. Kom nu igang og så god arbejdslyst.