Annonce

Du tjener over 3000 kr. ved at tage et arbejde, Joachim B. Olsen

Det er decideret løgn, når Joachim B. Olsen siger, at dagpengesatsen ligger over industriens mindsteløn. Det ville ærlig talt være bedre, hvis de borgerlige stoppede klapjagten og i stedet brugte deres energi på at skabe vækst og arbejdspladser.
Det bliver ikke bedre af, at DA nu forsøger at ændre præmisserne for diskussionen. De opstiller et regnestykke, som handler om noget andet – nemlig ikke om timelønnen, men om hvad man får udbetalt i hånden.

Lad mig slå det fast med det samme. Det KAN betale sig at tage et arbejde i industrien for en arbejdsløs, som modtager dagpenge.

Joachim B. Olsen påstod i debatten om DR1’s omdiskuterede tv-serie, ”Den dag de fremmede forsvandt”, at den højeste dagpengesats i Danmark ligger 10 kroner over industriens mindsteløn. Det gør den ikke. Industriens mindsteløn er 110,20 kroner. Den højeste dagpengesats er 110,14 kroner. Derfor anklagede jeg forleden Liberal Alliances beskæftigelsesordfører for at lyve og fordreje virkeligheden for at bane vejen for sit ønske om få dagpengene sat ned.

Efter et par dages tavshed om sagen forsøgte Dansk Arbejdsgiverforening (DA) så at komme den nødlidende Joachim B. Olsen til undsætning. DA har lavet en ny beregning, som skulle vise, at jeg tager fejl.  Joachim B. Olsen var hurtig til at tweete, at jeg kunne give en kvajebajer med henvisning til DA’s nye tal.

Men Joachim B. Olsen er stadig galt på den. Påstanden om, at timelønnen på dagpenge er højere end timelønnen i industrien, er åbenlys forkert. Det kan man da også læse direkte ud af arbejdsgivernes analyse, som selv refererer til, at industriens mindsteløn er højere end højeste dagpengesats.

DA fordrejer virkeligheden
Det bliver ikke bedre af, at DA nu forsøger at ændre præmisserne for diskussionen. De opstiller et regnestykke, som handler om noget andet – nemlig ikke om timelønnen, men om hvad man får udbetalt i hånden.

Det er et regnestykke lavet til lejligheden for at kunne få ret. Dansk Arbejdsgiverforening undlader bekvemt at tage højde for gevinsten for lønmodtageren ved at få 8 procent i arbejdsgiverbetalt pension, den sjette ferieuge med fuld løn samt en række genetillæg, som for eksempel forskudstidstillæg. De elementer bør man tage højde for, hvis man ønsker en sammenligning af vilkårene for lønmodtagere og for dagpengemodtagere.

Du tjener 3300 kr. ved at tage et arbejde
Hvis man laver et fuldendt regnestykke om gevinsten ved at tage et arbejde, så ender man i et plus på 20,20 kroner i timen til industriarbejderen i forhold til dagpengemodtageren. Rundt regnet giver det en gevinst på 3300 kroner om måneden. Hvis det ikke er en klar gevinst, så ved jeg ikke, hvad det er – og det er vel at mærke på mindstelønnen!

Dertil kommer, som Dansk Arbejdsgiverforening slet ikke tager med, at Industriens Overenskomst er en minimallønsoverenskomst, hvor lønnen forhandles lokalt på arbejdspladsen og ikke centralt. Det betyder, at timelønnen i praksis er langt højere end mindstelønnen.

Gennemsnitslønnen for hovedstadens metalarbejdere, som udgør den næststørste medarbejdergruppe i industrien, er således 200 kroner i timen. Det svarer til cirka 32.000 kroner om måneden. Mens 3F’erne med flest medlemmer i industrien har en gennemsnitsløn på over 165 kroner i timen i hovedstaden. Dertil skal vi lægge genetillæg, pension og den sjette ferieuge oveni. Derfor er det vigtigt at slå fast, for folk uden kendskab til overenskomstsystemet i Danmark, at den reelle løn i industrien er langt højere end mindstelønnen i overenskomsten.

Det kan betale sig
Det kan altså i den grad betale sig at arbejde. Heldigvis ved de arbejdsløse godt det, selvom det ikke er gået op for Joachim B. Olsen. Reglerne er i øvrigt også sådan, at man skal tage imod et job, hvis man er på dagpenge. Ellers kommer der sanktioner. Der er ingen grund til stramninger her. Jeg vil derfor foreslå, Joachim B. Olsen dropper den teoretiske og akademiske debat, hvor han sammenligner dagpengesatsen med overenskomstens mindsteløn.

Endelig er det meget vigtigt at huske på, at lønnen ikke er det eneste, som betyder noget for, om vi er i arbejde. Det viser flere undersøgelser. Lønmodtagere lægger blandt andet vægt på, at de bidrager til samfundet, har gode kollegaer og er en del af fællesskabet. Der er rigtigt mange grunde til, at LO’s medlemmer hver dag tager på arbejde i industrien, i byggeriet, i butikker og på plejehjem.

Så måske skal vi droppe klapjagten på vores arbejdsløse kolleger og i stedet bruge tiden at skabe vækst og flere arbejdspladser. Det er i hvert fald det, som jeg er optaget af. Det håber jeg også, at Joachim B. Olsen og resten den borgerlige fløj snart vil bruge deres energi og tid på.

FAKTA: Her kan du selv forskellen på den højeste dagpengesats og industriens mindsteløn. (Beregninger foretaget af LO Danmark)

Ydelse på højeste dagpengesats

Dagpenge pr. time
110,1

Værdi af sparet arbejdsmarkedsbidrag
9,6

Ekstra ATP
2,6

I alt
122,3

Industriens Overenskomst mindstebetaling

Mindsteløn,
110,2

Genebetaling (skiftende arbejdstider mv.)
13,2

Frit valg lønkonto
1,6

Feriefridage (den 6. Ferieuge)
3,1

Arbejdsgiverpension
10,2

Værdi af jobfradrag
3

 ATP (arbejdsgiver)
1,3

I alt
142,5

Difference
20,2

Diff, ex pension
11,2

Diff, ex pension og feriefridage
8,1

 

Morten Skov Christiansen (f. 1982) er uddannet elektronikmekaniker og nyvalgt formand for LO Hovedstaden.

Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)


Flere artikler om emnet