Duft af varm mad behøver ikke koste kassen

Den primære udfordring er ikke mangel på ressourcer. Vi skal som socialdemokrater kunne udvikle velfærden uanset om det går op eller ned med økonomien
Forleden havde jeg fornøjelsen af at vise Ældreminister Thyra Frank rundt på plejehjemmet Egebo. Det var et godt besøg med smilende ansigter, friskbagte boller og sågar hjemmebrændt snaps. Ikke et øje var tørt.

Snart vil der dufte af varm aftensmad i bo-miljøerne, når flæskestegen skal tilberedes der i stedet for i centralkøkkenet.

Ikke mindst fordi der faktisk er en rigtig god historie at fortælle: Plejehjemmet er i fuld gang med at ændre deres tilgang til de ældre. Fra plejehjem til ældres hjem. De ældre har egne møbler og malerier med til fællesarealerne, når de flytter ind. Ud med spritdispensere, plastlaminerede skilte og andet, der lugter af institution. Ind med en tilgang til ældre om, at der er brug for dig med det, du kan – også i livets efterår.

I haven er der mulighed for at plukke bær, så pårørende kan bage en frugttærte med gamle fru Jensen og snart vil der dufte af varm aftensmad i bo-miljøerne, når flæskestegen skal tilberedes der i stedet for i centralkøkkenet.

Politik må aldrig reduceres til økonomistyring
Omstillingen koster ingen penge og gennemføres ikke via beslutninger i budgetterne. Der er tale om et godt gammeldags løft af kvaliteten for ældre på baggrund af politisk og administrativt lederskab.

Det er langt fra altid, at den primære udfordring er mangel på ressourcer.

Det burde ellers ikke være muligt at udvikle kvaliteten i velfærden uden at tilføre ekstra midler. I hvert fald hvis man skal tro debatten i den netop overståede kommunale valgkamp. I offentligheden kommer kvalitet nemlig alt for ofte til at handle om økonomi frem for indhold. Der skal ansættes flere, eller sættes midler af til nye tiltag. Ellers kan man ikke skabe kvalitet, forstås. Bevares. Det kan være nødvendigt i nogle tilfælde at udvide budgetterne, men det er langt fra altid, at den primære udfordring er mangel på ressourcer.

Som socialdemokrater må vi insistere på, at vi kan og vil udvikle kvaliteten i velfærden uanset hvad den økonomiske ramme er

Særlig som socialdemokrater må vi insistere på, at vi kan og vil udvikle kvaliteten i velfærden uanset hvad den økonomiske ramme er. Ellers bliver politik reduceret til økonomistyring – og vi har helt andre og flere ambitioner end som så.

Kommuner som eksperimentarium for velfærdsudviklingen
Lige nu bidder mange byrådsmedlemmer negle. En bebudet reform af udligningen mellem kommunerne kan flytte store beløb ind eller ud af budgetterne. Dertil kommer spændingen om den årlige aftale mellem Regeringen og KL: Skal der næste år spares lidt eller spares meget? Få har efterhånden forventninger om, at budgetterne lige frem udvides. Sammen med stigningen af andelen af ældre med behov for sundhedstiltag kan det betyde, at der i nogle kommuner skal spares rigtig hårdt.

Vi skal naturligvis være økonomisk ansvarlige, men vi må aldrig kun være det

Desto vigtigere er det, at vi vil tillade os selv at holde fast i ambitioner om at udvikle kvaliteten i vores velfærd. For hvis ikke vi som socialdemokrater insisterer på, at vi skal kunne udvikle kvaliteten i daginstitutioner, skoler og blandt ældre, så taber vi os selv i magten.

Vi skal naturligvis være økonomisk ansvarlige, men vi må aldrig kun være det. Vi skal lære af hinanden, prøve nye veje og udvikle nye løsninger. Den universelle velfærdsmodel blev skabt i Esbjerg, Randers og København og efterfølgende brugt som skabelon for hele samfundet. Sådan vil det også være for næste generation af velfærden.

Vi skal have et nyt sprog for kvalitet
Vi må skabe langt flere historier som den om de ældre på Egebo, så vi hele tiden udvikler velfærden – og udvikler et sprog for at tale kvalitet. Uanset om det går op eller ned med økonomien.

Det handler om politisk lederskab – og om at skabe et rum for at drøfte og udvikle kvalitet. Uden rummet reduceres til kamp om normeringer og budgetter, men politik handler også om værdier, kreativitet og løsninger.

Johannes Lundsfryd Jensen er borgmester (S) i Middelfart

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Foto: Hans Prinsen / Colourbox
 

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Johannes Lundsfryd (S) er borgmester i Middelfart Kommune.


Flere artikler om emnet

Annonce