Dunkirk er et tredelt heltekvad for England

Anmeldelse: I Dunkirk beskriver Christopher Nolan et af historiens stolteste nederlag – briternes evakuering fra Dunkerque.

Slaget ved Dunkerque er et af de mest mytiske og samtidig mest mærkværdige slag i 2. Verdenskrig. Efter tyskernes erobring af Frankrig, er de britiske og de franske tropper blevet presset ud mod Nordsøen på stranden i Dunkerque – 10 kilometer fra den fransk-belgiske grænse.

Med en forestående tysk invasion af Storbritannien hængende over hovedet, skal den 400.000 mand store britiske hær evakueres ud af Dunkerque for enhver pris. Imens skal franskmændene holde tyskerne skansen.

Det er denne redningsoperation – der gik under kaldenavnet Operation Dynamo – som er scenen for Christopher Nolans film ”Dunkirk”, der, som de sprogkyndige nok har gættet, er det engelske navn for den franske havneby.

Den tredelte dynamik
Filmen er tredelt. Den løber så at sige i tre spor. Et spor beskriver evakueringen fra landet, et spor beskriver evakueringen fra vandet, og et spor beskriver evakueringen fra luften. Tidsperspektivet i de tre spor er forskellige. På land strækker handlingen sig over en uge, til vands over en dag og i luften over en time. Det skaber et kaotisk og dynamisk setup. Sammenligningen til den kaotiske krigssituation er tydelig, og det gør det lettere for os som seer at relatere til den følelse, man som soldat må have haft i den givne situation.

En særlig rolle i filmen har de såkaldte små både ved Dunkerque. ”De små både” dækker over de cirka 700 både – hovedsageligt fiskekuttere og fritidsbåde – der under ledelse af den britiske flåde sejlede til Dunkerque og hjalp til med at samle de tilfangetagne soldater op ved stranden.

Nationen der rejste sig
De små både ved Dunkerque er en hjørnesten i den britiske nationalfortælling om kampen mod Nazityskland. I briternes selvbevidsthed var det en kamp, hvor ikke blot hæren, men den britiske nation, der rejste sig og med hver sine evner gik til kamp for Imperiets og civilisationens overlevelse. I dén fortælling er de små både ved Dunkerque et præmieeksempel på den samlede nation.

Den nationale stolthed får da også frit løb. Måske også lidt for frit løb. Men altså, hvis ikke briterne havde fået deres soldater hjem, havde Hitler givetvis vundet krigen, så på den måde har de da noget at være stolte over.

Dunkirk er en dynamisk og veltilrettelagt krigsfilm. Og alligevel atypisk, fordi den dybest set hylder et nederlag, mere end den hylder en brutal sejr.

Den er også et heltekvad for den britiske nation. At de britiske soldater kun kom ud fra Dunkerque, fordi tyskerne valgte ikke at rykke sit artilleri ind og dermed udslette den engelske hær, kommer Nolan let udenom. Og det er nok meget godt for filmen.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet

Annonce