Annonce

Dystre udsigter for dansk økononi og Sass mod skattestigninger

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til Netavisen Pios nyhedsoverblik Aktuelt, hvor vi alle ugens hverdage samler en lille håndfuld af de vigtigste og mest interssante nyheder fra ind- og udland.


Finansminister: Dansk økonomi står i alvorlig situation

Coronaepidemien har medført en alvorlig økonomisk situation, hvor BNP-faldet i år ventes at blive større end under finanskrisen.

I 2021 er der – blandt andet på ryggen af de midlertidige hjælpepakker, som har holdt hånden under arbejdspladser og virksomheder – udsigt til en delvis genopretning.

Det viser Økonomisk Redegørelse, som Finansministeriet laver hvert halve år.

"Der er ingen grund til at lægge skjul på, at det er en alvorlig situation, vi står i," siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Der er ifølge Finansministeriet ekstraordinært stor usikkerhed om prognosen. Tempoet i genopretningen afhænger blandt andet af pandemiens videre forløb, og i hvor høj grad familier og virksomheder holder igen med forbrug og investeringer.

Læs hele historien her.

 

Danskerne føler sig godt rustet til at håndtere coronaen

Selvom de økonomiske udsigter er dystre, så føler danskerne sig godt rustet til at komme ud af corona-krisen, når man sammenligner med øvrige europæiske lande.

Det skriver Fagbladet 3F.

Blandt de 27 EU-lande er der færrest danskere, som er blevet fyret. Danskerne har den tredjemindste frygt for at miste jobbet. Og Danmark er det land, hvor færrest tror, at deres privatøkonomi bliver værre, og hvor der lettest at få enderne til at mødes i familien.

Danmark er det land, hvor færrest har mistet deres arbejde eller ordrer permanent med bare én procent. Otte procent har mistet jobbet midlertidigt. I et land som Grækenland har 42 procent mistet jobbet midlertidigt. Og i Bulgarien har 11 procent permanent mistet deres arbejde.

Læs hele historien her.

 

Sass tilbage i den offentlige debat

Tidligere politiker og Netavisens Pios stifter Henrik Sass Larsen advarer nu mod planlagte skattestigninger, som han mener vil passe 'særskilt dårligt'.

Det fortæller han i et interview med Børsen mandag.

Den tidligere erhvervsminister gik ellers til valg for Socialdemokratiet for et år siden lige netop med budskabet om, at skattestigninger skulle gøre det muligt for danskerne at gå tidligere på pension.

Situationen nu er en lidt anden.

"Enhver skat vil gøre det sværere. Det er klart, at hvis man virkelig svækker vores konkurrenceevne på en lang række områder, er det ikke godt i forbindelse med sådan en situation, hvor vi skal til at skabe vækst derude," siger han til avisen.

Henrik Sass Larsen er i dag direktør for DVCA, der er brancheorganisationen for kapital- og venturefonde.

Læs hele historien her.

 

Nationalkonservative værdikrigere vil frifindes i injuriesag

Advokater duellerer i principiel sag i Østre Landsret om ytringsfrihed og æreskrænkelser. Det skriver DR.

Hvis tre folketingsmedlemmer dømmes for at have krænket en kvindelig imams ære, er der udsigt til, at flere borgere vil rejse retssager mod folkevalgte
- og så går vi ind i en mørk og dyster fremtid.

Sådan lyder i hvert fald forsvaret fra de advokater, der tirsdag forsvarer Naser Khader (K), Marcus Knuth (K) og Martin Henriksen (DF) i en injuriesag i Østre Landsret.

Det er Sherin Khankan, direktør for Exitcirklen og imam, der har rejst sagen. Den handler blandt andet om, at trioen i en mail skrev, at hun har forsvaret piskeslag som straf for utroskab. Hendes advokat mener, at hendes ry og omdømme er skadet, fordi den almindelige læser vil forbinde betegnelserne med terrorisme. Og Naser Khader var i ond tro, da han skrev ordene på Facebook i 2017, lyder det.

Udsagnet om hende indgik i de tre politikeres begrundelse for, at en bevilling på 680.000 kroner til Exitcirklen til et projekt mod æreskonflikter skulle bremses.

Der falder dom i sagen den 23. juni.

 

Tandlæger hiver fagforening i retten

Tandlægeforeningen anlægger nu sag mod fagforeningen HK Privat efter længere tids kritik af landets tandlæger for mangelfuld corona-hygiejne.

Det oplyser Tandlægeforeningen, ifølge A4 Arbejdsliv, i en pressemeddelelse.

Søgsmålet kommer i kølvandet på længere tids kritik fra HK Privat i forhold til brugen af værnemidler og andre hygiejniske tiltag mod corona-smitte på landet tandklinikker.

"Jeg er rystet over HK’s smædekampagne. Det er gangstermetoder, som undergraver tilliden til tandlægerne. Hvis der er dårlig hygiejne på en klinik, skal det selvfølgelig rettes op omgående, siger Torben Schønwaldt, formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen ifølge pressemeddelelsen.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet