Effektiv offentlig sektor gavner dansk erhvervsliv

Trods borgerlig kritik af den offentlige sektors størrelse, vurderer Verdensbanken, at Danmark er det bedste land i Europa til at starte og drive virksomhed
Danmark er verdens femte bedste land og Europas bedste land at starte og drive virksomhed i. Det fastslår Verdensbanken i deres årlige ”Ease of doing business”-rapport, som er udkommet i dag. Det er især samspillet mellem den offentlige og private sektor, som sikrer Danmark sin placering:

”Hovedpointen i rapporten er jo, at vi har en stor privat sektor og en stor offentlig sektor, og at de to fungerer sammen. De er ikke hinandens modsætninger, men hinandens forudsætninger,” siger handels- og europaminister Nick Hækkerup (S) til DR2 Morgen.

Men ifølge cheføkonom i den borgerlige tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen, så er den eneste vej frem at skære i den offentlige sektor og i stedet bruge pengene til lettelser af skatter og afgifter:

”Den offentlige sektor i Danmark er meget stor i forhold til de andre nordiske lande, vi normalt sammenligner os med. Og det er tvivlsomt, at hvis vi øger udgifterne til det offentlige, at det vil give øget vækst. Derfor skal vi i stedet reducere den offentlige sektor og give lettelser i skatter og afgifter."

Professor: Velfærd forudsætning for vækst
Kigger man på Verdensbankens liste, så er det USA, Singapore, New Zealand og Hong Kong, der indtager de første fire pladser. Danmark ligger altså foran de lande, vi normalt sammenligner os med, på trods af en stor offentligt sektor. Og professor på Roskilde Universitet Bent Greve mener da også, at Cepos skyder fuldstændig forbi skiven, når de vælger at tale om skattelettelser:

”I deres tunnelsyn glemmer Cepos jo, at skatten sådan set gør, at vi har gode uddannelser og et højt vidensniveau, en god infrastruktur og en høj risikovillighed. Det er derfor, vi får en femteplads i verden og en førsteplads i hele Europa.”

Og det er ifølge Bent Greve direkte forkert, når Cepos mener, at den offentlige sektor står i vejen for vækst:

”Rapporten slår jo fast, at en stærk offentlig sektor gør det nemmere at starte og drive virksomhed. Det er ikke et problem at importere og eksportere varer i Danmark. Det er nemt, fordi vores system er så velfungerede.”

S: Vi skal hele tiden blive dygtigere
Nick Hækkerup mener, at der er grund til at være stolt over resultatet. Det viser, at Danmark har nogle af de bedste rammevilkår for at starte og drive virksomhed. Men derfor skal vi ikke hvile på laurbærbladene. Væksten skal stadig forbedres:

”Vi er i regeringen stadig meget optagede af at sikre arbejdspladser i Danmark og få ny gang i væksten i vores samfund. Vi skal hele tiden arbejde på at blive dygtigere, og vi skal sikre, at vi har et effektivt og stærkt velfærdssamfund med gode uddannelser, velfungerende kollektiv transport og så lidt bureaukrati som muligt," siger han i en pressemeddelelse.

Det er ellevte gang, at Verdensbanken udgiver ’Doing Business’ rapporten, som betragtes som meget troværdig. Det skyldes især rapportens brede kildegrundlag, som består af mere end 9.500 lokale eksperter fordelt på 185 lande.


Kommentarer fra Facebook