Efter afsløring af social dumping: 60 teknikere fyret

TDC vender ryggen til 60 fyrede teknikere, imens elektriker-fagforbund kæmper for at sikre deres bolig- og jobsituation
DR kunne i sidste uge fortælle historien om, hvordan 60 serbiske montører arbejder i Danmark for YouSee under ekstremt dårlige vilkår:

Arbejdsuger på 80 timer, ingen løn for overarbejde, trusler fra deres chef om, at de ikke vil blive lønnet, eller endda blive sendt hjem, hvis ikke arbejdet gøres færdig til tiden – det var virkeligheden for de 60 montører, der var blevet lovet et arbejde i Danmark på 36 timer om ugen.

”Jeg har ikke tid til at lave aftensmad, eller ringe hjem til min kone og børn, jeg kan ikke være glad, når jeg skal arbejde på den måde.”

Det fortæller en af de serbiske montører til DR.

Men efter at medarbejderne har stået frem og har fortalt om deres arbejdsvilkår har TDC Group valgt at opsige aftalen med underleverandøren Roaming Networks – og det haft som følge, at de 60 montører nu er blevet fyret og bliver smidt ud af deres bolig på onsdag.

Den holdning vækker bekymring hos fagforeningen Dansk EL-Forbund, som mener, at TDC sparker nedad. De er nu ved at undersøge nærmere, hvad der præcist er foregået og forsøger at skaffe nyt arbejde og bolig til teknikerne.

Teknikere måtte sove i kassevogne
Det er TDC’s datterselskab Yousee som er ved at opgradere deres kabel-tv-netværk i Jylland. De har dertil hyret Huawei Tecnologies Denmark som entreprenør. Huawei bruger tre underleverandører, hvoraf det serbiske selskab Roaming Networks er et af dem.

Men arbejdsvilkårene var langt under de normale danske standarder.

Lars Jensen, faglig sekretær i Dansk El-Forbund København, fortæller Netavisen Pio, at nogle af de teknikerne henvendte sig til dem for en lille måned siden og fortalte om deres arbejdsvilkår.

Herefter startede forbundet en undersøgelse, hvor de opdagede, at samtlige medarbejdere hver måned fik indbetalt nøjagtigt 15.122 danske kroner på en dansk bankkonto, men det beløb stemte ikke overens med beskrivelserne af markant overarbejde og arbejde uden for normal arbejdstid – hvilket skal medføre tillæg.

”Vi er stadig ved at afklare, hvad der er foregået. Vi har ikke kunnet finde ud af, om der er blevet trukket skat af deres løn, da de ikke har modtaget reelle lønsedler. Men meget er ikke foregået efter bogen, fx er 11-timers reglen ikke blevet overholdt, hvorfor flere af teknikerne gentagne gange har måttet sovet i kassevogne tæt på arbejdspladsen, fordi der ikke har været tid til at køre hjem og sove.”

Lars Jensen fortæller, at Roaming Networks havde stillet en bolig til rådighed for teknikerne i omegnen af Aarhus, hvor de boede for 2625 kroner per måned. Men efter TDC har valgt at stoppe samarbejdet med Roaming Networks bliver de 60 teknikere smidt på gaden onsdag i denne uge.

Dansk El-Forbund forsøger nu at finde en alternativ bolig til dem.

”Fyringer er ikke vores fokus”
TDC’s koncerndirektør Jens Aaløse erkender, at TDC ikke har været god nok til at følge op på, om deres underleverandører lever op til de indgåede aftaler. Man han afviser, at TDC skulle have et ansvar for, at 60 elektrikere nu står uden arbejde, fordi de valgte at udtale sig om deres arbejdsforhold:

”Det er et forhold som Huawei må drøfte med Roaming Network, hvorvidt der kan findes beskæftigelse til de 60 medarbejdere eller ej. Men det er alene op til Huawei at beslutte det.”

På spørgsmålet om hvorvidt TDC har et moralsk ansvar over for de 60 fyrede medarbejdere, svarer Jens Aaløse til P1 Morgen, at det ikke er TDC's "fokus":

”Vi har et moralsk ansvar for, at de arbejdere, der laver arbejdsopgaver på vegne af TDC Group er dækket af en overenskomst, og at den overenskomst følges til punkt og prikke. I denne konkrete sag har vi ikke noget juridisk ansvar i forhold til de underleverandører som Huawei anvender, vi har en juridisk aftale med Huawei, som vi skal drøfte med dem, når de kommer til os med et oplæg om, hvordan de resterende arbejdsopgaver skal løses.”

TDC sparker nedad
Samtlige 60 medarbejdere var indbefattet af en overenskomst og ud af i alt 44 elektrikere og teknikere var 34 medlemmer i Dansk El-Forbunds afdelinger i København og Østjylland.
Formand for Dansk El-Forbund mener, at TDC’s holdning til de fyrede medarbejdere er problematisk:

”For os handler det om at få ordnede forhold for alle elektrikere, men når TDC bare opsiger kontrakten med arbejdsgiveren for 44 serbiske elektrikere og teknikere, så sparker TDC jo nedad mod de 44 serbere.”

Påpeger formand for Dansk El-Forbund Jørgen Juul Rasmussen i en pressemeddelelse.

Dansk El-forbund i København er nu ved at undersøge mulighederne for, at de serbiske medlemmer kan overgå til arbejde hos den eller de virksomheder, der skal overtage opgaven for TDC.
Jørgen Juul Rasmussen opfordrer samtidig til et endnu stærkere samarbejde mod social dumping mellem virksomheder, arbejdsgiverorganisationer og fagforeninger:

"Vi har en fælles interesse her. Risikoen er jo ikke kun, at vilkårene undergraves for danske lønmodtagere, men også at ordentlige danske virksomheder mister muligheden for at deltage i fremtidens entrepriser, når de underbydes på den måde."


Flere artikler om emnet

Annonce