Annonce

SKAT’s medarbejdere føler sig magtesløse

Store nedskæringer i medarbejderstaben og adskillige pressesager har ført til et presset arbejdsmiljø hos SKAT. Flere af medarbejderne er frustrerede og får ondt i maven. Det fortæller skattemedarbejder og formand for HK SKAT, Ulla Fabricius.
Medarbejderne i SKAT er pressede og føler sig magtesløse, når medierne igen og igen kan fortælle historier om manglende skatteopkrævninger, eller om folk der svindler fælleskassen for milliarder.

Senest i DR1-dokumentaren ”Milliardkuppet”, som handler om, hvordan svindlere franarrede SKAT 12,3 milliarder kroner i falsk refusion af udbytteskat.

Og det er sager, som kan mærkes hos SKAT’s medarbejdere, fortæller tillidsrepræsentanten.

Folk får ondt i maven af pressesager
Ulla Fabricius er skattemedarbejder på Skattecenter København og samtidig formand for landsklubben HK SKAT. Hun fortæller til Netavisen Pio, at hun dagligt kan mærke, hvordan de mange pressesager påvirker arbejdsmiljøet hos hendes kolleger.

”Folk får ondt i maven af de mange pressesager. Samtidig kan medarbejderne ikke tage til genmæle til pressen, når disse sager kommer frem,” siger Ulla Fabricius til Netavisen Pio.  For når pressesagerne endnu en gang rammer SKAT, så er det ofte medarbejderne der står forrest og tager tæskene blandt borgerne, fortæller hun.

”Det er en meget brugt kommentar blandt borgerne, at nu bruger i resurser på at gå efter mig, frem for at gå efter de 12,3 milliarder. Det er frustrerende for medarbejderne, som vægter deres faglighed højt,” siger Ulla Fabricius.

Midt i alle de hårde historier er der dog også lyspunkter. Blandt andet bemærkede medarbejderne, da statsrevisor Peder Larsen fra SF udtalte: ”Stor tak til medarbejderne – meget lidt tak til ledelsen”. ”Det er noget folk snakker positivt om på gangene,” pointerer Ulla Fabricius.

Besparelser har ramt SKAT hårdt
De sidste ti års besparelser i SKAT er noget, der har ramt medarbejderne hårdt. I 2005 var der cirka 11.500 medarbejdere. I dag er der kun 6.400 medarbejdere tilbage. Og det ramme medarbejderne på den faglige stolthed.

Især der kan Ulla Fabricius mærke en stor frustration hos sine kolleger. ”Det er frustrerende. Folk har en stor faglighed og vil ikke gå på kompromis. Det er bare ikke muligt med de besparelser, der har været. Folk kan ikke få lov til at gå i dybden,” siger hun.

Dog ser hun positivt på skatteminister Karsten Lauritzens (V) nye plan ”Et nyt skattevæsen” som blev offentliggjort i august. Med planen får SKAT tilført 1.000 ekstra medarbejdere frem til 2020. Udsigten til igen at få flere kolleger glæder Ulla Fabricius, men som hun også siger:

”Vi kan dog snildt bruge 1.000 mand mere.”

Det er en politisk beslutning, hvor resurserne skal bruges
Ifølge Ulla Fabricius er medarbejderne i SKAT dog stadig presset af, at resurserne til at nå de mange opgaver er begrænsede. Samtidig med at de får tilført 1.000 nye medarbejdere, så stopper 1.300 medarbejdere ved naturlig afgang.

Det betyder, at SKAT skal rekruttere 2.300 medarbejdere frem mod 2020. Dette giver et betydeligt pres på medarbejderne i forhold til oplæring af nye medarbejdere, samtidig med at resurserne til den generelle sagsbehandling er få.

Derfor er det ifølge Ulla Fabricius også op til politikerne at prioritere, hvor SKAT’s resurser skal bruges.

”50 procent af alle små- og mellemstore virksomheder har en eller anden fejl i deres skat. Det er for eksempel en politisk beslutning om vi skal prioritere det. Nogle politikere mener jo, at vi ikke skal generere erhvervslivet mere end højst nødvendigt.”

SKAT inddriver årligt skatter, afgifter og andre tilgodehavender for knap 1.000 milliarder kroner.


Flere artikler om emnet