Efter chok-ophold i psykiatrien: Line til kaffe på Christiansborg

21-årige Lines oplevelser i psykiatrien ryster: Tis i sofa og stresset personale. Nu skal hun til kaffe hos psykiatri-ordfører.
"Der var tis i møblerne, en substans på min væg – jeg håbede bare det var blod – og et presset personale, at man kunne se fortvivlelsen i deres øjne."

Sådan fortalte DSU-formand, 21-årige Line Høvik Søby, i et indlæg i Netavisen Pio tidligere på ugen om sine oplevelser efter at være indlagt på den lukkede psykiatriske afdeling på Bispebjerg Hospital.

Man kunne se TV (når der ikke var tis i sofaen)...

”Besparelserne var tydelige. Noget så simpelt som en biblioteksvogn var sparet væk. Man kunne se TV (når der ikke var tis i sofaen), spille på en ødelagt guitar eller stå og ryge på en to kvadratmeter stor jernburs-altan. Det var forresten vores eneste mulighed for at gå udenfor. Personalet havde hverken tid eller overskud til at holde øje med os,” skrev Line Høvik Søby videre i sit indlæg i Netavisen Pio.

Oplevelserne har sat sindene i kog. Line Høvik Søby beretning er delt over 700 gange på de sociale medier og har fået flere hundrede ”likes” og kommentarer.

Det er supermodigt af Line at fortælle om sine oplevelser

En af dem, der læste med, er Socialdemokratiets psykiatriordfører Yildiz Akdogan. Og hun betegner den unge DSU-formands oplevelser med psykiatrien som ”dybt, dybt bekymrende”, men roser også Line Høvik Søby for at stå frem.

”Det er supermodigt af Line at fortælle om sine oplevelser. Desværre er stresset personale og nedslidte omgivelser virkeligheden mange steder. Og sådan må det ikke være i Danmark. Det er dybt, dybt bekymrende. Derfor vil jeg også invitere Line på en kop kaffe efter sommerferien, høre mere om hendes oplevelser og få hendes bud på, hvad vi skal gøre bedre,” siger Yildiz Akdogan.

Den basale behandling skal på plads

Line Høvik Søby er formand for DSU Albertslund-Glostrup og har diagnosen maniodepressiv.

Line Høvik Søby siger til Netavisen Pio, at hun glæder sig til at mødes med socialdemokraternes psykiatriordfører.

”Socialdemokraterne er det parti, der har allerstørst fokus på psykiatrien og derfor er jeg vildt stolt over, at jeg skal mødes med Yildiz,” lyder det fra Line Høvik Søbye, der har i hvert fald et stort ønske med til kaffe-snakken.

”Det basale i behandlingen af psykiske syge skal på plads. Det skal simpelthen være sådan, at der er det nødvendige fagpersonale til rådighed, så vi kan blive behandlet for vores sygdomme. Det er jo grotesk, at man for eksempel ikke kan komme til en psykolog under sit sygeforløb, fordi psykologen er sparet væk.”

Socialdemokrater bevilgede ekstra milliarder
Den socialdemokratiske regering under Helle Thorning-Schmidt gav i 2014 en ekstra bevilling til det psykiatriske område på 2,2 milliarder kroner i en periode frem til 2018.

Området lider dog – som det øvrige sundhedsområde – under det såkaldte 2 procents-krav, der blev indført i 2002. Det betyder, at sygehusene hvert år skal skrue 2 procent op for produktiviteten uden at bruge flere ressourcer.

Flere har selv oplevet at skulle behandles eller kender nogle, der er ramt af en psykisk sygdom

Ifølge Yildiz Akdogan rammer det psykiatrien hårdere end det øvrige sundhedsområde, fordi antallet af personer med psykiske lidelser stiger voldsomt. Det gælder blandt andet patienter med stress og følgesygdomme heraf.

Ifølge tal fra Sundheds- og Ældreministeriet – der blev lagt frem på et samråd tidligere på året – er antallet af unikke psykiatriske patienter vokset med næsten 50 procent fra 2007 til 2016. I samme periode er antallet af senge i psykiatrien faldet 12 procent til 2.905 senge – svarende til 400 færre senge.

”Jeg tror, at der i befolkningen er opbakning til, at området opprioriteres. Flere har selv oplevet at skulle behandles eller kender nogle, der er ramt af en psykisk sygdom. Men det har været svært at italesætte området, fordi stærke interessegrupperinger har haft politikernes fokus på andre områder i sundhedssektoren. Men det tror og håber jeg er ved at ændre sig”, siger Yildiz Akdogan.

FAKTA:

I det socialdemokratiske program for sundhed og psykiatri hedder det blandt andet:
"Efter at VK-regeringen i 10 år intet havde gjort for at ligestille fysiske og psykiske sygdomme eller nedbringe brugen af tvang i psykiatrien, stod vi i spidsen for et løft på 2,2 milliarder kroner af psykiatrien og satte ambitiøse mål for nedbringelse af tvang. Men vi er langt fra i mål. Derfor vil vi give psykiatrien endnu et markant løft."


Flere artikler om emnet

Annonce