Efter eksplosioner: Nu starter regeringens grænsekontrol til Sverige

Ugentlige stikprøver og nyt center ved grænsen, skal dæmme op for grænseoverskriden kriminalitet i Øresundsregionen
Fremover kan du blive bedt om at vise dit pas eller kørekort, når du skal hjem fra Sverige.

Regeringen har nemlig tirsdag indført en midlertidige grænsekontrol mellem Danmark og Sverige. Foreløbig vil der blive udført grænsekontrol i de kommende seks måneder.

Kontrollen kommer som reaktion på en række eksplosioner i hovedstaden over sommeren

Det er en måned siden, at regeringen varslede, at man ville indføre en midlertidig kontrol af den svenske grænse.

Kontrollen kommer som reaktion på en række eksplosioner i hovedstaden over sommeren. Blandt andet eksplosionerne, som blev udført med sprængstof, foran Skattestyrelsen på Østerbro den 6. august og ved en lokal politistation på Nørrebro den 10. august.

Politiet har vurderet, at eksplosionerne var udført af kriminelle, som er kommet til Danmark over grænsen til Sverige.

En del af sikkerhedspakke

Den nye grænsekontrol er en del af regeringens sikkerhedspakke, der blandt andet har til formål at forhindre grænseoverskridende kriminalitet og gøre det svære for kriminelle bander i at komme til Danmark for at begå kriminalitet.

Det vil ligge på dansk jord og vil være bemandet af danske politibetjente

Samtidig med indførsel af grænsekontrollen, etablerer regeringen et nyt center kaldt Grænsecenter Øresund.

Centeret får til opgave at lave efterretninger, analyse og efterforskning af organiseret grænseoverskridende kriminalitet i Øresundsregionen. Det vil ligge på dansk jord og vil være bemandet af danske politibetjente, men centret vil arbejde tæt sammen med svensk politi.

Ugentlige stikprøver

Grænsekontrollen vil foregå som uanmeldte kontroller af de rejsendes ID, hvor politiet vil lave stikprøver en til to gange ugentligt afhængigt af det aktuelle efterretningsbillede.

Sverige har siden november 2015 haft grænsekontrol ved indrejse til Sverige

Der vil altså ikke være tale om en fast døgnbemanding af grænseovergangene, understreger Rigspolitiet i en pressemeddelelse.  

Sverige har siden november 2015 haft grænsekontrol ved indrejse til Sverige. Kontrollen blev indført af den svenske regering, fordi man ønskede kontrol med flygtningestrømmen fra blandt andet Syrien.

Målrettet organiserede kriminelle

Da kontrollen fra svensk side blev indført i 2015 gav den massive togforsinkelser over Øresund. Men ifølge DSB vil danske pendlere ikke blive ramt af samme genere denne gang, fordi kontrollen foregår, mens toget kører.

Prisen for den midlertidige grænsekontrol til Sverige er 35 millioner kroner

Politiets kontrol kan både være af alle rejsende eller udvalgte folk, men man går efter, at kontrollen kommer til at påvirke de almindelig rejsende og pendler så lidt så muligt, understreger politidirektør hos Rigspolitiet Lene Frank.

“Vi går målrettet efter den organiserede kriminalitet, og det er målsætningen, at den almindelige rejsende påvirkes mindst muligt af grænsekontrollen. Hvor ofte, der vil være kontrol, vil afhænge af det aktuelle efterretningsbillede,” siger hun ifølge en pressemeddelelse.

Prisen for den midlertidige grænsekontrol til Sverige er 35 millioner kroner, oplyser justitsministeriet i et svar til Folketinget.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook