Efter finanslovsaftale: Barske udsigter for den offentlige service

Det er beskæmmende, at regeringen ikke bruger de gode tider til at sikre velfærden, lyder det fra S-formand
Finansloven for 2019 er forhandlet på plads og nu risikerer det kommende år at byde på yderligere serviceforringelser, fordi der ikke er afsat nok penge til at opveje, at der kommer flere ældre.

Det fremgår af en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som vurderer at der allerede næste år vil mangle halvanden milliarder kroner til velfærd.

Der er plads til at lade de offentlige udgifter følge befolkningsudviklingen, men der har man så prioriteret anderledes fra regeringens side

Og det på trods af, at det går godt for dansk økonomi, mener Erik Bjørsted, der er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

”Dansk økonomi klarer sig rigtig godt, der er fremgang i beskæftigelsen, og de offentlige budgetter er sunde, men alligevel afspejler det sig ikke i de penge, der afsættes til helt almindelige danskere. Der er plads til at lade de offentlige udgifter følge befolkningsudviklingen, men der har man så prioriteret anderledes fra regeringens side,” siger han til TV 2 News.

Alene næste år vil der være over 25.000 flere ældre over 70 år sammenlignet med i år.

Regnestykket fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd bakkes op af den liberale tænketank Cepos, der dog ikke mener, at det er et problem.

Penge til velfærd er tom valgsnak

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen retter på baggrund af tallene en skarp kritik af velfærdsforringelser på den finanslovsaftale, der netop er indgået. Hun kalder det en tilståelsessag for regeringen.

”Det er en tilståelsessag. Nu kan vi se, at finansloven endnu engang vil betyde nedskæringer for børn og ældre. Og det vil sige, at alle regeringens fine reklamer om flere penge til velfærd bare var tom valgsnak,” siger Mette Frederiksen i en kommentar.

Billigere privatfly og sodavand kan man åbenbart godt finde penge til

Hun hæfter sig ved, at regeringen og Dansk Folkeparti har fundet penge til at lette skatten på blandt andet privatfly og sodavand, men ikke har valgt at prioritere velfærden.

”Der går næsten ikke en uge, uden der er nye historier om patienter, der venter på hospitalsgangene eller ældre, der ikke får den nødvendige omsorg. Det bliver der ikke rettet op på. Men billigere privatfly og sodavand kan man åbenbart godt finde penge til,” siger Mette Frederiksen og fortsætter:

”Det er dybt beskæmmende, at regeringen ikke bruger de gode tider til at sikre de nødvendige penge til vores fælles velfærd. Men i stedet skubber den nok engang på en udvikling, der trækker Danmark i den forkerte retning,” siger hun.

Blå blok: Thorning-regering skar i velfærden

Regeringen afviser ikke direkte kritikken, men børne- og socialminister Mai Mercado (K) skriver på Twitter, at regeringen har prioriteret børneområdet i modsætning til den tidligere socialdemokratisk-ledede regering.

”Regeringen har prioriteret 1.580 millioner kroner (halvanden milliarder) til børne- og daginstitutionsområdet de sidste to år, og Mette Frederiksen siger intet er sket. Sandheden er, at Socialdemokratiet under Thorning ikke var i nærheden af samme prioritering OG samtidig skar kommunernes budgetter,” skriver hun i et tweet.

placeholder

Nærmest identisk budskab lyder der fra Venstres politiske ordfører, Britt Bager.

”Siden valget har Venstre løftet velfærden hvert år. Med finansloven styrker vi velfærden med yderligere tre mia. kr. over de næste fire år. Sidst, der blev skåret i danskernes velfærd, var da Mette Frederiksen og Socialdemokratiet havde regeringsansvaret,” skriver hun i et tweet.

placeholder

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce