Efter Løkke-samråd: Fem spørgsmål vi mangler svar på

Lars Løkke afviste under gårsdagens samråd at svare på en række spørgsmål om sin relation til de såkaldte kvotekonger.
Onsdag var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Her afviste statsministeren gang på gang, at han havde en ”relation” til kvotekonger, som var ”styrende for regeringens politik”.

Lars Løkke afviste med andre ord enhver spekulation om, at han skulle have givet politiske indrømmelser til kvotekonger, til gengæld for gaver og donationer fra kvotekongerne.

Samrådet kom efter adskillige pressehistorier om Løkkes forhold til især storfiskeren John-Anker Hametner Larsen fra Thyborøn.

Han har blandt andet givet statsministeren et gratis sommerhusophold og samlet omkring én million kroner ind til LøkkeFonden, som er stiftet af Lars Løkke. Og efter et år, hvor regeringen ifølge oppositionen har forsøgt at forhale et bredt flertal i Folketingets ønske om at stramme grebet om kvotekongerne.

Løkkes svar på samrådet stillede da heller ikke oppositionen tilfreds. Her er fem af de spørgsmål, som oppositionen forgæves forsøgte at få svar på.

1. Har kvotekonger haft indflydelse på regeringens politik?
Flere ordførere hæftede sig på ved, at Løkke på samrådet konsekvent brugte vendingen, at hans relation til kvotekonger ikke havde ”været styrende” for regeringens politik.

De ville derfor have svar på, hvorvidt hans relation til kvotekonger havde haft indflydelse” på regeringens politik. ”Kan statsministeren i dag sige, at det ikke bare ikke har været styrende, men også at det ikke har haft indflydelse på regeringens politik?”, lød det fra Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen.

Det svarede Løkke ikke på, og det fik flere til at sætte spørgsmålstegn ved, om statsministeren havde fortalt den fulde historie om sin relation til kvotekongerne.

2. Hvornår er Løkke statsminister og hvornår er han privatperson?
Lars Løkke gjorde på samrådet meget ud af at forklare, at der er forskel på Lars Løkke når han optræder i sin ”egenskab af statsminister”, og Lars Løkke som privatperson.

Og det var Lars Løkke som privatperson, der boede i kvotekongens sommerhus og deltog i torskegilder med kvotekonger. Ligesom at donationerne til LøkkeFonden, som Løkke stiftede tilbage i 2012, ifølge Lars Løkke intet har med hans virke som statsminister at gøre.

Oppositionen var skeptiske over for den skelnen, og flere bemærkede, at når man er statsminister, så er man statsminister 24 timer i døgnet. Ligesom flere satte spørgsmålstegn ved, om kvotekongerne virkelig ville have doneret så mange penge til LøkkeFonden, hvis ikke Løkke var statsminister og Venstreformand?

3. Inviterede Løkke kvotekongerne til Marienborg?
Lars Løkke blev gentagne gange spurgt ind til, hvor ofte han havde mødtes med kvotekongerne, og hvilke emner der blev diskuteret. Det ville Lars Løkke ikke svare på med henvisning til sit privatliv. Han konstaterede blot, at han har ”relationer til masser af mennesker”.

Lars Løkke ville eksempelvis ikke svare på, om John-Anker Hametner Larsen eller nogle af de andre havde besøgt ham i embedsboligen Marienborg og mente, at han ikke var forpligtiget til at føre liste over hvem han mødes med ”i private sammenhænge”.

4. Har Løkke modtaget andre gaver fra kvotekonger?
Det er kommet frem, at Lars Løkke modtog et gratis sommerhusophold af kvotekongen John-Anker Hametner Larsen. Men har Løkke modtaget andre gaver fra kvotekonger?

Det spørgsmål fik Lars Løkke adskillige gange på gårsdagens samråd, og hver gang afviste han at svare med henvisning til sit privatliv. Lars Løkke sagde, at han overholdt de gældende regler, og at gaver han har modtaget i sin ”egenskab af statsminister” vil fremgå af den såkaldte åbenhedsordning på Statsministeriets hjemmeside.

5. Var Løkke med til at forhale indgreb mod kvotekonger?
Lars Løkke ville på samrådet ikke fortælle, om han havde været med til at forhale processen i forbindelse med sidste års tumultagtige forløb, hvor et flertal uden om Folketinget ønskede at stramme reglerne for kvotekoncentration inden for fiskeriet, og dermed stække kvotekongerne.

Dengang oplyste miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) over for Folketinget, at hans embedsfolk kun var kommet op med ét forslag til indgreb mod kvotekonger, selvom det senere viste sig, at de var kommet med mindst 16. Lunde Larsen måtte efterfølgende give Folketinget en uforbeholden undskyldning. Lars Løkke ville på samrådet ikke fortælle om sin rolle i sagen.


Flere artikler om emnet

Annonce