Annonce

Efterlønnere presses til ekstra arbejdsår og Ø-politiker kommer S til undsætning

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Det er blevet tirsdag i det regnfulde Danmark, hvor Netavisen Pio giver dig dagens nyhedsoverblik, der giver dig dagens (og weekendens) vigtigste historier.

I dag byder den aktuelle debat på Mette Frederiksens tanker om en ny voldtægtslovgivning baseret på samtykke, tusindvis af efterlønsmodtagere som bliver tvunget til arbejdere længere og en tidligere en folketingspolitiker, der udfordre forargelsen over Socialdemokratiets planer om at angribe Venstre.

Velkommen til dagens Aktuelt.

Modredning rammer tusindvis af danskere på efterlønnen

Siden sommeren 2018 er over 20.000 danskere, der er gået på efterløn, ramt af de hårdere regler for modregning i efterløn for pensionsopsparing skriver fagbladet 3F.

Indtil for halvandet år siden kunne man undgå modregning i efterlønnen for pensioner, der ikke blev udbetalt, hvis man udskød overgangen til efterløn.

Tidligere kunne man undgå modregning i efterlønnen for pensioner, hvis man udskød udbetalingen ved. Men i dag er modregning for efterlønnen blevet skærpet, så man potentielt har ramt over 20.000 efterlønnere, der er gået på efterløn siden sommeren 2018.

En af dem, der ville blive ramt af en hård modregning, hvis han valgte efterlønnen, er Mogens Carlsen, som Fagbladet 3F har talt med. På grund af skærpet modregning mener han derfor ikke at have råd til at gå på efterløn nu.

”Jeg er nødt til at arbejde fire år mere” lyder det fra Mogens Carlsen, der føler at han ”faldet ned mellem to stole og er landet hårdt på gulvet”. For den nedslidte 3F’er på 63 år er det ikke en mulighed at kvitte jobbet, selvom han ikke drømmer om en luksustilværelse.

"Jeg kan ikke leve af hverken 9.000 eller 11.000 kroner før skat. Selvom jeg ikke forventer luksus, så skal jeg begynde at bruge af min opsparing. Men så er de penge jo væk. Det er penge, som er tænkt som tilskud til min folkepensionsalder, siger han til Fagbladet 3F.

Dragsted: Man skal altid påvise modstanderens fejl

Regeringen er under fortsat hård beskydning for en intern S-mail om et koordineret på politisk angreb på Venstre midt under forhandlinger om udligningsreformen. Det har fået Finansminister Nicolai Wammen til overfor Jyllands-Posten beklage og betegne episoden som 'ikke acceptabel'.

Men nu har episonden får tidlgiere folketingsmedlem fra Enhedslisten Pelle Dragsted til tasterne: 

placeholder

På Facebook skriver den tidligere MF'er således: "Jeg kan næppe beskyldes for at være stik-i-rend-dreng for socialdemokraterne, og jeg synes, der er meget at kritisere partiet for ifht til deres omgang med medier og offentlighed – med støtten til mørkelægningsloven som et lavpunkt.

Men jeg undrer mig over den næsten unisone forargelse over, at det kommer frem, at socialdemokraterne, parallelt med at de er i forhandlinger om en udligningsaftale, har haft en kommunikationsplan der indebærer ”angreb” på venstre".

Ifølge Enhedslistens chefideolog Dragsted, handler politik altid om "konflikter og interessemodsætninger", hvorfor det også for ham er naturligt, at Socialdemokratiet også under forhandlinger forsøger at påvirke den offentlige opinion.

"Derfor synes jeg det er en mærkelig opfattelse, at partierne ikke skal ”gå efter hinanden” mens der forhandles. Så længe ”angrebene” handler om politik, så mener jeg sådan set det er en vigtig del af politikere arbejde, at påvise at modstanderen tager fejl og at man selv har ret.

Lad os tage udligningsforhandlingerne som et eksempel. Her er tale om forhandlingerne der vedrører mange milliarder og deres fordeling mellem mere eller mindre velstående kommuner – mellem by og land etc. Det er hamrende politisk, - og der er selvsagt også store konflikter. Derfor kæmper partierne hver især for det de tror på. Det foregår selvfølgelig ved forhandlingsbordet. Men enhver, der bare kender lidt til forhandlinger, ved også at styrkeforholdene ved forhandlingsbordet er stærkt påvirket af, hvordan den sag man forhandler om bliver opfattet og omtalt i offentligheden".

Mette F føjer støttepartierne: Ny voldtægtslov SKAL være baseret på samtykke

Regeringen er på vej med et lovforslag om en ny voldtægtslovgivning, som vil indeholde samtykke, som et helt afgørende element. Sådan lyder det - ifølge DR - fra statsminister Mette Frederiksen (S) under spørgetimen i Folketinget, hvor hun præsenterede tankerne bag det nye forslag:

”Alle os, som har oplevet at møde et menneske, der har været udsat for voldtægt, ved, hvor alvorligt det er. Det giver ar for livet. Traumer, som sætter sig i krop og sjæl. Og for nogle endda med en uhyggelig selvbebrejdelse”,

placeholder

Sådan forklarede Mette Frederiksen sig overfor Folketinget i dag.

”For mig er det ret simpelt. Selvom alt juridisk er ret kompliceret. Så er det simpelt. Sex skal være hundrede procent frivilligt. Ikke hver gang – men hver eneste gang. Er der tvivl – er der er noget galt”, lød det endvidere fra statsministeren.

Støttepartierne – bag regeringens forståelsespapiret – får således deres vilje, selvom Straffelovrådet i sidste uge havde anbefalet, at man baserede den nye lov på frivillighed.

Men Mette Frederiksens ord bliver altså nu en samtykkebaseret lovgivning frem for en frivillighedsbaseret lovgivning.

Støjbergs spindoktor scorer kommunalt topjob

Mark Thorsen, der er tidligere særlig rådgiver for udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg (V), er ifølge Berlingske tiltrådt i jobbet som kommunikations- og formidlingschef i Frederiksberg Kommune.

På Frederiksberg Rådhus skal tidligere spindoktor lede kommunikationsafdelingen samt borgmesterkontoret. Her får Thorsen blandt andet til opgave at stå for pressehåndtering, taleskrivning og politisk rådgivning.

Lone Loklindt (R), der er rådmand på Frederiksberg, er dog betænkelig ved, at man ansætter en mand med en politisk fortid i en stilling, hvor han faktisk skal kunne betjene hele byrådet.

”Fra nu og frem til valget vil der være fokus på, om embedsmændene betjener hele kommunalbestyrelsen loyalt eller kun borgmesteren. Det tror jeg er helt naturligt, når det begynder at gå valgkamp i den,” siger hun ifølge Berlingske til Danske Kommuner.

Danmarks største kommunale grundlovsceremoni

Det bliver til rekordforsøg i håndtrykning, når København tirsdag den 25. februar slår dørene op for Danmarks største kommunale grundlovsceremoni.

Ifølge Ritzau vil 500 nye statsborgere i løbet af dagen strømme til Københavns Rådhus, hvor beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) på vegne af Københavns kommune byder velkommen med sang, håndtryk og dannebrog.

Sank Annæ Gymnasiums Kammerkor vil stå for sagen og udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye deltager også ved denne bunke-velkomst.

”De nye statsborgere har alle haft et stærkt ønske at blive en del af det danske fællesskab, og jeg glæder mig til, at vi skal markere, at de forpligter sig til at respektere vores demokrati og vores værdier,” siger Cecilia Lonning-Skovgaard til Ritzau.

Erhvervsminister vil sætte strøm til iværksætterne

Der skal store penge på bordet, når erhvervsminister Simon Kollerup går i gang med at rejse penge til Dansk Vækstkapital III. Berlingske skriver at målet med Erhvervsministeren pengejagt er at rejse 2,5 mia. kr. fra erhvervsdrivende fonde, pensionskasserne og private investorer.  

Den nye opbakning til landets iværksætter kommer som en opfølgning på Dansk Vækstkapital II, der blev etableret i 2015, og Dansk Vækstkapital I fra 2011.

placeholder

”Vi har nu fået mandat af ministeren til at gå i gang med at rejse penge. Vi har brugt tid på at sondere terrænet og har konkluderet, at der er appetit på og villighed til at investere fra både pensionskasser, erhvervsdrivende fonde og privatpersoner gennem eksempelvis banker, og dermed kommer størstedelen af kapitalen fra det private,” siger Rolf Kjærgaard til Berlingske, der er adm. direktør i Vækstfonden, som skal stå for etableringen af Dansk Vækstkapital III.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja en rådgiver har dummet sig, beklagelse givet. Men Venstre kammer over i retorik, adfærd og skadefro. Det var direkte ulækkert at se venstrepingerne på rad og række inkl. Løkke og deres skadefryd.😣