Annonce

Ekspert: Alternativet har et moralsk problem

I sidste uge fortalte Uffe Elbæk, at partiet ikke vidste, at de havde modtaget penge fra skattely. Men partiet modtog en notits om netop dette i 2015.
Det kom frem i sidste uge, at Alternativet modtog 450.000 kroner fra to konti i skattelylandene Gibraltar og Luxembourg op til folketingsvalget i 2015.

Uffe Elbæk(A) forklarede på det tidspunkt, at det først var gået op for partiet ugen inden, da mediet Journalista bragte en historie herom.

Med det viser sig nu, at Alternativet allerede ved overførslen i 2015 fik besked om, hvor pengene kom fra.

Forklaringen smuldrer

”Som I også ved, er jeg en stor modstander af skattely. Derfor er det også max ærgerligt, at det nu viser sig - som Ekstra Bladet som sagt kan fortælle - at Alternativet op til valget i 2015 modtog 450.000 kroner i donation, som kom fra skattelylande.

Det fandt vi først ud af i sidste uge, da netmediet Journalista skrev om det. Derfor bad vi straks vores bank undersøge sagen, hvor det blev bekræftet, at pengene ganske vist kom fra en konto i Arbejdernes Landsbank.”

Når en kunde modtager en pengeoverførsel fra udlandet, modtager kunden altid en nota.

Det skrev Uffe Elbæk i sidste uge på Facebook. Men noget tyder på, at forklaringen ikke helt holder vand – for som kunde i Merkur Andelskasse får man altid klar besked om, hvor pengeoverførsler kommer fra. Godt nok har pengene først været omkring Arbejdernes Landsbank, det er kutyme ved overførsler af store beløb til Merkur. Men alle kunder får en klar besked om pengesporet, så de ikke kan være i tvivl om, hvor pengene oprindeligt kommer fra.

”Når en kunde modtager en pengeoverførsel fra udlandet, modtager kunden altid en nota. Her fremgår det, hvem og hvor betalingen kommer fra og via hvilket pengeinstitut, det er kommet, siger kommunikationschef i Merkur Andelskasse, Ann Hybertz Frandsen, til TV 2.”

Vi har ikke været opmærksomme nok
Partiets forperson, Nilas Bay-Foged, erkender i en mail til TV2, at partiet fik besked fra banken allerede i 2015.

vi har ganske enkelt ikke haft en organisatorisk praksis, der sikrede en opmærksomhed på dette.

»Det er rigtigt, at hvis jeg eller andre i organisationen havde kigget efter, hvorvidt denne eller andre donationer kom fra mulige skattelylande, så kunne vi have set, at overførslen oprindeligt kom fra Gibraltar,« skriver han.

Kampagnebillede for Alternativet.

»Men vi har ganske enkelt ikke haft en organisatorisk praksis, der sikrede en opmærksomhed på dette.«

Partiet har meddelt, at de ikke vil betale pengene tilbage, da de allerede er blevet brugt til blandt andet at bekæmpe skattely.

Et moralsk problem for Alternativet
De 450.000 kroner kom oprindeligt fra den danske rigmand Ditlev Bredahl, som til daglig bor i London og har et eller flere postboksselskaber i skattelyet Gibraltar.

Partiet har et moralsk problem i at have modtaget penge, som i virkeligheden indirekte kan være skabt til veje ved, at man ikke har betalt skat i Danmark.

Professor på Roskilde Universitet Bent Greve påpeger overfor Berlingske, at partiet næppe juridisk eller forvaltningsmæssigt har overtrådt nogle regler.

”Men partiet har et moralsk problem i at have modtaget penge, som i virkeligheden indirekte kan være skabt til veje ved, at man ikke har betalt skat i Danmark," mener han.

”Man kan sige, at det kunne skabe den mistanke, at man i virkeligheden synes, at det er ok med skattelylande. Det er det problem, der opstår rent moralsk. Der er jo generelt en forståelse af, at det er problematisk for velfærdsstaten at have så mange ting, der foregår i skattelylande, for så er der ikke penge til at finansiere velfærden,” siger Bent Greve, som mener, at partiet burde sende pengene tilbage til afsenderen med en besked om, at man ud fra en moralsk betragtning ikke vil modtage penge fra skattely. Det burde være ganske enkelt, mener han.


Flere artikler om emnet

Annonce