Ekspert om seniorpræmie: ”En omvendt Robin Hood”

Raske og ressourcestærke ældre belønnes med op til 67.000 skattefri kroner for at forlænge arbejdslivet – selv om de alligevel havde tænkt sig at gøre det
Beregninger fra Beskæftigelsesministeriet viser, at det i høj grad bliver de velstillede, ressourcestærke og stadig fysisk friske ældre, der får del i seniorpræmie-ordningen. En pengepræmie som gives til dem, der arbejder længere end folkepensionsalderen.

Pengepræmien er på 67.000 skattefri kroner oven i den almindelige løn, hvis han arbejder 2 år længere. Tager man et enkelt år ekstra på arbejdsmarkedet scorer man 42.000 kroner i seniorpræmie.

Af samme grund vil ordningen kun i begrænset omfang fremme beskæftigelsen. Beskæftigelsesministeriet anslår, at 5.600 personer vil få præmien i 2020, men heraf ville de 5.000 under alle omstændigheder have arbejdet ud over folkepensionsalderen.

Seniorpræmie-ordningen koster staten 170 millioner kroner årligt. For de penge får man altså reelt kun en merbeskæftigelse på 600.  

”I årevis har vi set, at folk frivilligt vælger at blive længere på arbejdsmarkedet, hvis de har fysikken til det. Derfor er der ikke ret mange jobs i denne seniorpræmie,” siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, professor på Aalborg Universitet, til Politiken.

Han kalder seniorpræmien en ”omvendt Robin Hood”, der tager fra de almindelige lønmodtagere og giver til de rige seniorer.

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er direktør Lars Andersen helt enig:

Det er jo ikke de nedslidte, der får glæde af denne seniorpræmie

”Det er jo ikke de nedslidte, der får glæde af denne seniorpræmie. Præmien kommer i høj grad til at berige dem, der i forvejen har besluttet sig for at arbejde videre, nemlig de veluddannede og de velstillede,” siger han til Politiken.

”Derfor er der både slagside og dødvægt i denne ordning, og den gør det endnu mere tydeligt, at der også skal gøres noget for de lønmodtagere, der har problemer. Det ville se rigtig skidt ud med denne præmiering, hvis ikke regeringen havde lovet at hjælpe de mest nedslidte lønmodtagere til næste år,” understreger Lars Andersen.

”Vi havde lagt snittet anderledes”

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kalder det ”helt legitimt” at diskutere, hvem der får mest glæde af seniorpræmien, men han understreger, at regeringen ikke ser noget forkert i at hjælpe ældres beslutning om at arbejde efter pensionsalderen på vej økonomisk.

Vi havde lagt snittet anderledes, hvis vi havde været med i aftalen

Præmien var en del af den aftale om seniorpension til nedslidte, som den forrige regering indgik med Radikale og Dansk Folkeparti kort før valget i juni. Heri indgik en forhøjelse af præmien, som blev stemt igennem i Folketinget for to uger siden. Socialdemokratiet stemte også for forhøjelsen.

”Vi havde lagt snittet anderledes, hvis vi havde været med i aftalen. Men den indeholder også forbedringer for pensionister, hvis ægtefælle har lav indkomst. Når man vejer det sammen, er der balance,” siger Peter Hummelgaard til Politiken.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook