Ekspert om Verdensnaturfonden: “I seng med fjenden”

WWF har “et forklaringsproblem”, når deres bestyrelsesformand også sidder i bestyrelsen hos international oliegigant, mener ekspert.
I sidste uge kunne Netavisen Pio afsløre, at bestyrelsesformanden i den grønne ngo WWF Verdensnaturfonden, Nils Smedegaard Andersen, også sidder i bestyrelsen hos den internationale oliegigant BP.

Det gør han til trods for, at WWF Verdensnaturfonden har som erklæret mission, at verden skal være 100 procent fri af fossile brændstoffer inden 2050. Og at der i organisationens egne retningslinjer - deres såkaldt “Code of Conduct” - sort på hvidt står, at “WWF aldrig accepterer donationer fra eller engagerer sig i enkeltpersoner, grupper eller organisationer, der alvorligt kan skade WWFs omdømme integritet, uvildighed eller evne til at levere sin strategi eller mission.”

WWF er nødt til at komme på banen med nogle forklaringer

I de samme retningslinjer identificerer WWF Verdensnaturfonden den fossile brændstof-industri, som en af de sektorer, der skal omgås med “ekstrem forsigtighed” eller direkte ekskluderes.

Både WWF Verdensnaturfonden i Danmark og den internationale paraplyorganisation WWF International, har nægtet at svare på, hvorfor man har valgt Nils Smedegaard Andersen som bestyrelsesformand, velvidende, at han også er på lønningslisten hos olieselskabet BP.

 

Ekspert: WWF har et forklaringsproblem

Det holder ikke, at WWF Verdensnaturfonden nægter at svare på kritikken af deres bestyrelsesformand, mener lektor på CBS og ekspert i virksomheders sociale ansvar (CSR), Steen Vallentin: 

“WWF er nødt til at komme på banen med nogle forklaringer. Og hvis de ikke har dem, så er det bare virkelig dårligt politisk håndværk. De har et stort forklaringsproblem,” siger Steen Vallentin, der mener Verdensnaturfonden her er "i seng med fjenden".

“I en organisation, som lever højt på offentlighedens tillid, bør man ikke kunne tage en sådan beslutning uden at være parat til at stå på mål for den - som minimum,” siger han.
 

På kant med retningslinjerne 

Og han bakkes op af sin fagfælle, professor ved CSR og ekspert i bæredygtighed, Esben Rahbek Gjerdrum Pedersen, der mener, at WWF Verdensnaturfonden må komme ud af busken og give deres forklaring på, hvorfor det ligger inden for deres egne retningslinjer at have en bestyrelsesformand, der sidder med hos en af vestens største olie- og gas-virksomheder.   

“I forhold til WWF’s “Code of Conduct” virker valget af Nils Smedegaard Andersen som bestyrelsesformand til at være på kant med den formulering, der handler om forbud mod  engagement med personer og organisationer, der kan skade WWF’s omdømme, integritet og uvildighed,” lyder hans vurdering over for Netavisen Pio.

Hvordan i alverden hænger de ting sammen?

“Mildest talt tankevækkende”

Ifølge Steen Vallentin har der i ngo-verdenen været øget fokus på samarbejde med erhvervslivet. Men der er dog en grænse, hvor værdierne står for meget i modsætning til hinanden.

Det er svært at forstå, hvordan det kan være foreneligt

"Det er svært at forstå, hvordan det kan være foreneligt at være bestyrelsesformand for WWF og bestyrelsesmedlem i et af verdens mest udskældte olieselskaber. Ikke mindst med tanke på at WWF i alle mulige andre sammenhænge er en af de skarpeste kritikere af brugen af fossile brændstoffer," siger han og tilføjer: 

“Både i forhold til WWF’s konkrete Code of Conduct og i forhold til deres overordnede mission, kan man ikke lade vær med at spørge sig selv: Hvordan i alverden hænger de ting samme? Og hvis de ikke er parate til til at redegøre for det, så er det mildest talt tankevækkende."
 

Skyder på andre - men er selv i flyverskjul 

Tidligere har WWF Verdensnaturfonden beskyldt virksomheden BP for “sort lobbyisme” og for at underminere EU’s progressive energi- og klimapolitik. Rapporten havde til formål at opfordre pensionskasserne til at ekskludere BP og andre virksomheder inden for den fossile brændstof-sektor fra deres investeringsportefølje.

WWF’s kritik af olieselskabet BP:

Kilde: WWF-rapporten “Sorte får og grønne engle - Analyse af klimaindsatsen i de 16 største danske pensionskasser”.
 

Netavisen Pio ville derfor gerne have spurgt, hvorfor WWF Verdensnaturfonden kritiserer pensionskasserne for at have investeringer i BP, mens deres egen bestyrelsesformand selv sidder med omkring bordet hos selvsamme oliegigant.

Men det har WWF Verdensnaturfonden altså nægtet at komme med en forklaring på.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

I skal såmænd bare læse Naomi Kleins “Intet bliver som før”. I denne bog dokumenteres hun, hvordan Verdensnaturfonden over-there samarbejder nærmest styres af den sorte industri.

Annonce