Ekspert: Sådan vil fagbevægelsens forhandlere forsøge at få mest ud af OK25
Ekspert: Sådan vil fagbevægelsens forhandlere forsøge at få mest ud af OK25
Dansk Metal og 3F står på samme side i overenskomstforhandlingerne. Men hverken deres mål eller deres taktikker er helt ens, siger arbejdsmarkedsjournalist Martin Flink

Røde faner foran Industriens Hus ifm OK25
I disse dage forhandler Dansk Metals forbundsformand, Claus Jensen, og formanden for 3F’s industrigruppe, Mads Andersen, med Dansk Industri om en ny overenskomst for industriområdet.
Den overenskomst har stor betydning for hele den danske økonomi, da den danner rammen for de kommende overenskomster også i landets øvrige brancher.
Som sædvanlig vil de to fagforeningsmænd begge kæmpe for bedre løn- og arbejdsvilkår for deres ansatte.
Men særligt på ét område vil de gå langt for at få deres ønsker opfyldt, slår arbejdsmarkedsjournalist Martin Flink fast.
“Fagbevægelsen vil utroligt gerne have mere fleksibilitet ind i deres arbejdsliv,” siger han i denne uges udgave af Netavisen Pios politiske podcast ‘Tingets tilstand’.
Men hvordan vil man bære sig ad for at hive lønnen så meget op som muligt og samtidig gøre arbejdslivet mere fleksibelt?
Her vil Claus Jensen og Mads Andersen have lidt forskellige strategier, peger Flink på.
Kompromissøgende Dansk Metal
Claus Jensen er med fire tidligere omgange som chefforhandler en erfaren herre.
Det er det, der andre steder i fagbevægelsen nok bliver opfattet som en vis form for arrogance
Og den erfaring, pointerer Flink, kommer til udtryk ved den dybe ekspertise, som Jensen har udviklet gennem årene.
“Han er meget grundig, han er meget velforberedt, og han er utroligt godt inde i tingene. Og han er også kompromissøgende.”
Kompromisvilligheden adskiller i en vis grad Jensen fra andre dele af fagbevægelsen, siger Flink.
“Det er noget, der i særdeleshed kendetegner Dansk Metal, som bliver anset for at være de blå i den røde lejr. Deres medlemmer er veluddannede, og de stemmer også i overvejende grad til højre for midten. Så det er ikke den røde fagbevægelse, selvom Claus Jensen selv naturligvis er medlem af Socialdemokratiet,” siger Flink og fortsætter:
“Det ved de også godt selv, og det spiller de også på. De er meget selvbevidste om deres eget ansvar og den magt, der ligger i at have den rolle, de har. Det er det, der andre steder i fagbevægelsen nok bliver opfattet som en vis form for arrogance, i forhold til at de nok skal sørge for at få resultater igennem, som i hvert fald gavner deres medlemmer først og fremmest.”
I Dansk Metal er tankegangen nemlig, forklarer Flink, at “hvis det er noget, der gavner Dansk Metals medlemmer, så gavner det også Danmark.”
Udgangspunktet er et lidt andet for 3F’s chefforhandler, Mads Andersen.
Men argumentet fra fagbevægelsen er jo, at vi kun har lukket hullet
“Mads Andersen sidder et lidt sværere sted, fordi han samtidig skal forhandle for industrien og lægge rammerne for den, men han skal også nå et resultat, som han ved, resten af 3F og de grupper, som de skal repræsentere, kan stå inde for.”
To argumenter
De argumenter, som Jensen og Andersen vil bruge til at opnå lønstigninger, kan dog forventes at lyde meget ens.
Over for dem vil Dansk Industris forhandlere, administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen og vicedirektør Kim Graugaard, pege på verdens uforudsigelige situation som et argument for, at virksomhederne bør få lov til at lade spenderbukserne blive i skabet.
Særligt USA’s nytiltrådte præsident, Donald Trump, og hans trusler om en handelskrig med EU spøger i kulissen.
Omvendt kan både Jensen og Andersen pege på det reallønstab, der fandt sted under hyperinflationen i 2022.
“Reallønstabet er indhentet. Der var sådan et ordentligt dyk, når man ser på graferne i 2021-2022. Men argumentet fra fagbevægelsen er jo, at vi kun har lukket hullet. Vi har ikke fået det, vi ellers ville have fået, hvis det bare havde været normale år. Så at man bare har lukket hullet, er for dem at se ikke argument nok,” siger Flink og fortsætter:
“Så det er deres udgangspunkt, også for at lægge pres på arbejdsgiverne, så vi ikke bare siger, at vi er tilfredse med, hvordan det hele ser ud nu.”
‘Tingets tilstand’ er Netavisen Pios ugentlige politiske podcast med Netavisen Pios chefredaktør, Niels Jespersen, og tidligere konservativ kommunikationschef Benny Damsgaard. Den er tilgængelig på både Apple Podcasts, Spotify og Spreaker.
Tilføj kommentar