Ekspert: Selvstændigt boligministerium et vigtigt signal fra Socialdemokratiet

For første gange i næsten 20 år får boligområdet sin egen minister. Et vigtigt signal om Socialdemokratiets ambitioner, mener ekspert.
Torsdag kunne Mette Frederiksen (S) præsentere Danmark nye, socialdemokratiske regerings 20 ministre. Blandt dem er den tidligere boligordfører Kaare Dybvad, der skal stå i spidsen for Danmarks første selvstændige boligministerium siden 2001.

”Jeg skal som boligminister arbejde for flere og billigere boliger, og så skal jeg være med til at stoppe boligspekulanter,” lød det fra en overvældet Kaare Dybvad til TV2 efter udnævnelsen.


Historisk vigtigt fra Socialdemokratiet

At boligområdet nu igen får sin egen minister, er ikke nogen tilfældighed, men et tegn på, at Socialdemokratiet vil opprioritere området i den kommende valgperiode. Det mener Jørgen Rosted, der er tidligere departementschef i Erhvervsministeriet.

Et selvstændigt boligministerium er et signal om, at Socialdemokratiet ønsker at opprioritere området

”Et selvstændigt boligministerium er et signal om, at Socialdemokratiet ønsker at opprioritere området, som også er historisk vigtigt for dem,” siger Jørgen Rosted til Netavisen Pio og henviser til at oprettelsen er nye, selvstændige ministerie er et velkendt virkemiddel i dansk politik.

”I Danmark er det et kendt fænomen, at man opretter et nyt, selvstændigt ministerium, hvis man ønsker at sætte fokus på et særligt område.”

 

Vigtigst er en dygtig minister

Skal man tro Jørgen Rosted, betyder oprettelsen af et selvstændigt et ministerium dog ikke, at boligområdet automatisk komme højere op på den politiske dagsorden.

I stedet skifter man ud blandt topembedsmændene og hyrer eksempelvis nye fagfolk

”En kompetent minister på området er et stadigt vigtigere end et selvstændigt ministerium,” fastslår den tidligere departementschef, der peger på det amerikanske system, som fungerer meget anderledes end det danske.

”I USA gør man meget ud af at fastholde de samme ministerier på tværs af regeringer. I stedet skifter man ud blandt topembedsmændene og hyrer eksempelvis nye fagfolk, der kan skubbe politikken i en ny retning. Det er måske endda en bedre måde at gøre det på,” lyder det fra Jørgen Rosted.

Så sent som i sidste uge efterspurgte formanden for Boligforeningen 3B, Steffen Morild, og administrerende direktør i BL, Bent Madsen at boligområdet fik sit eget ministerium efter at være blevet nedprioriteret i årevis. Nu har de så fået deres ønske opfyldt.

Socialdemokratiet præsterede i valgkampen et stort boligudspil på ti punkter, der blandt andet bød på 110.000 nye boliger i de fire største byer, flere ældreboliger og ”tag-over-hovedet-garanti” til studerende.

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook