EL-politikere om Ryanair-sag: Socialdemokrater skal ikke belære os om klassekamp

Socialdemokraters kritik af unge venstreorienterede brug af Ryanair klinger hult, når deres eget parti kun har hån til overs for klassekampen, mener to politikere fra Enhedslisten.
Flyvemaskine fra det irske lavprisselskab Ryanair.
Efter en studietur til Palæstina, hvor deltagerne har fløjet med Ryanair, har Rød-Grøn Ungdom (Enhedslistens ungdomsorganisation, red.) fået ørene i maskinen.

placeholder

placeholder

Kritikken er berettiget, for selvfølgeligt skal virksomheder, hvor arbejdsgivere aktivt modarbejder den danske model ikke støttes. Tværtimod – de skal stoppes.

Den hårde medfart Rød-Grøn Ungdom har fået, har i høj grad været båret frem af unge socialdemokrater på sociale medier, der følte sig kaldet til at ringe med klasseklokken. De vil nu belære os på venstrefløjen om klassekamp.

Men hvis vi selv skulle vælge en skolelærer til undervisning i klassekamp, så var unge socialdemokraterne anno 2022, hvis moderparti omfavner højrefløjen og ønsker en regering over midten af dansk politik, nok de sidste vi ville ringe til.

For den højrefløj som socialdemokraterne omfavner fører nemlig en omvendt klassepolitik, hvor der skal deles gaver ud til direktørerne og de store CO2-udledere mens kontanthjælpsmodtagerne og velfærden skal skæres.

Har ikke givet klassekampen andet end hån

Nutidens klassekamp handler om ligeløn, nedslidning, tidligere tilbagetrækning, social dumping, mangel på kollegaer, investeringer i uddannelse og praktikpladsgaranti.

Alt sammen ting, hvor socialdemokraterne foruden aftalen om Arne-pensionen de sidste tre år ikke har givet klassekampen andet end hån, håndører og honninghjerter. Klasseproblemer som i øvrigt rager Mette Frederiksens højreorienterede ønskeflertal en papand.

Hvis Danmark efter et valg får en midterregering, så kan vi skyde en hvid pil efter en genopretning af vores fælles velfærd

Set fra vores stole som henholdsvis skolelærerstuderende og sygeplejerske klinger arbejderforsvaret fra de unge socialdemokrater derfor hult.

Der har manglet handlekraft på vores trængte løn- og arbejdsforhold de sidste tre år og hvis Danmark efter et valg får en midterregering, så kan vi skyde en hvid pil efter en genopretning af vores fælles velfærd.

Ikke andet end skåltaler

Kritikken af den enkeltstående flyvetur med Ryanair var helt berettiget. Det spændende nu er om socialdemokratiets nyfundne solidaritet med arbejderne, fortsat bare er fugle på taget, eller om det faktisk er et udtryk for et realpolitisk skift.

For det kan kun betyde en af de to ting.

Enten så består socialdemokratiets klassebegreb ikke af andet end skåltaler om politisk forbrug og fortidens sejre, alt imens de drømmer om at give højrefløjen ministerbiler.

Eller også stempler de nu reelt ind i klassekampen med intentionen om at overhale venstrefløjen inden om med progressive løsninger på ligeløn, mangel på kollegaer og nedslidning blandt dem, der har mest brug for det.

Vi håber på det sidste. Ellers har socialdemokratiet ikke nogen reel røv i kedeldragten.

Rasmus Holme Nielsen er kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg (Ø).

Emilie Haug Rasch er medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden (Ø).


placeholder

Kommentarer

Kunne de i det mindste ikke have taget cyklen.

JA DER ER JO NOK MEGET AT LÆRE i Palæstina.

Det faktisk deprimerende at se billeder fra Gaza.
Forstår ikke at de kan holde ud at leve i det rod - hvorfor rydder de ikke op

Det eneste, de reelt har at klamre sig til, er den ret nylige snak om muligheden for en regering hen over midten med baggrund i de radikales bagholdsangreb og de generelt nedslående meningsmålinger.

Til gengæld vil jeg så undre mig over, at ingen udover Ryan Air-sagen har kastet sig over deres bizarre kærlighed til de grotesk reaktionære bagstræbere i Palæstina (både politikerne og befolkningen over en bred kam), som var målet for deres rejse - sikkert med kufferten fyldt med regnbueflag, ikke? Nåede i det forresten til Palæstinas pride-parade? Bare rolig, jeg tager pis på jer. I kan tage det.

I kommer fra to fag, der har fået tæsk. Det ene tilbage fra 1969, hvor verden så anderledes ud, det andet af Vestager-Corydon regeringen. Intet af det kan bebrejdes det nuværende socialdemokrati. Jeg håber, begge jeres fag får vilkår, de har fortjent.

Annonce