EL-profil gør politisk comeback på Frederiksberg

Tidligere folketingsmedlem Pelle Dragsted (EL) stiller op til kommunalbestyrelsen på Frederiksberg, hvor magten kan skifte fra blå til rød blok ved det kommende valg.
Egentlig kommer al medieopmærksomheden lidt ubelejligt, fortæller Pelle Dragsted. Og af samme grund blev Enhedslistens tidligere finansordfører også overrasket over, at Politiken helligede en hel side til hans beslutning om at stille op til kommunalvalget på Frederiksberg. Den grønne ø i det røde hav, som øens konservative borgmester aldrig bliver træt af at gentage med henvisning det omkringliggende København.

Når omtalen kommer lidt ubelejligt skyldes det, at Pelle Dragsted, som stoppede i Folketinget efter valget i 2019, den 1.maj udgiver bogen ”Nordisk Socialisme.” Her giver han sine bud på, hvordan den fremtidige demokratiske økonomi ser ud.

“Lige nu er jeg mest optaget af at bruge min nye bog til at rejse en debat om fremtidens demokratiske økonomi og altså rollen som forfatter,” siger Pelle Dragsted til Netavisen Pio.

“Men sådan er det”.

Født og opvokset på øen

Når det er sagt kommer det selvfølgelig ikke mere ubelejligt, end at Pelle Dragsted gennem længere tid er blevet opfordret til at stille op ved kommunalvalget til november. I forvejen har Enhedslisten opstillet partiets tidligere mangeårige retsordfører, Line Barfod, som spidskandidat i København, og i Aalborg er den tidligere gruppeformand Per Clausen en af fire spidskandidater.

placeholder

Den 45-årige politiske kommentator, og altså også snarlig forfatter, bor med sin familie i et bofællesskab på Frederiksberg. Med undtagelse af nogle få år på Nørrebro, i Københavns Kommune, har Pelle Dragsted boet det meste af livet på Frederiksberg, hvor han blev født og voksede op.

Bidrage til et systemskifte på Frederiksberg

“Når jeg er blevet overtalt til at stille op, skyldes det, at det både kunne være interessant at bidrage til et systemskifte på Frederiksberg, og fordi det kunne være sjovt, efter at have været så mange år på Christiansborg, at arbejde på det lidt mere nære politiske plan," siger Pelle Dragsted.

"Jeg vil se, om det er muligt at vride rammerne for, hvad man egentlig kan ude i kommunerne.”

168 stemmer 

Ud over at udvide kommunernes handlerum håber Pelle Dragsted nemlig også på, at at borgmesterkæden efter alt at dømme hænger løst om halsen på De Konservative, der kun på et hængende hår sikrede sig en sejr ved kommunalvalget i 2017. Her skiftede De Radikale fra blå til rød blok, hvilket var medvirkende til, at kun 168 stemmer på valgaftenen sikrede, at Jørgen Glenthøj (K) blev genvalgt som borgmester (midt i perioden overgav han borgmesterkæden til partifællen Simon Aggesen).

Ved kommunalvalget blev Enhedslisten, med 12,1 procent af stemmer og tre mandater, det tredje største parti på Frederiksberg, mens De Konservative fik 37,1 procent og Socialdemokratiet 16.

“Jeg vil gerne være med til at opbygge en stærk alliance sammen med Socialdemokraterne, De Radikale og de andre grønne og røde partier, så vi bliver et troværdigt alternativ til De Konservative,” siger Pelle Dragsted.

En begejstring omkring et muligt nyt flertal

"Og der håber jeg, at jeg - med mine erfaringer og det folk kender mig for - at kunne bidrage til, at der kommer en begejstring omkring et muligt nyt flertal.

“I København er der nogle store konflikter mellem Enhedslisten og Socialdemokratiet, og selvfølgelig en helt anden kamp om overborgmesterposten, hvorimod det er anderledes på Frederiksberg. Her står vi sammen i en alliance - med De Radikale, Socialdemokratiet og Enhedslisten og de øvrige rødgrønne partier - og det er vigtigt, at vi netop viser, at vi kan udgøre et nyt flertal.”

Kommunesocialisme

Pelle Dragsted fremhæver en række europæiske byer, som Barcelona, Paris og Berlin, hvor venstrefløjen i dag sidder på magten - og bruger den. Og nævner at det danske velfærdssamfund blev født i kommunerne. Det var i røde kommuner som København, Aalborg og Esbjerg, at borgerne først fik adgang gratis børnehaver, folkebiblioteker og sygehuse. Kommunesocialisme, som det blev kaldt.

På spørgsmålet om, hvad han vil fremhæve som den vigtigste ting, Pelle Dragsted går til valg på, griner han:

“Det er det værste spørgsmål, man kan stille sådan en som mig! Èn ting!?! Der er jo så mange ting, som er vigtige. Men den måde som man har behandlet lejerne på Frederiksberg på både i den sønderjyske by og altså kommunens egne boliger… Altså, jeg vil slås for, at Frederiksberg fortsat har gode og ikke mindst billige boliger - og også at der kommer mange flere af dem."

Bliver anset for en velstående kommune

"Frederiksberg bliver anset for en velstående kommune, og det er det også. Men det er bare ikke alle kommunens borgere som er velstående, og jeg vil gerne være deres stemme i byrådet. Hvilket Enhedslisten også har været historisk.”

Spidskandidat

Først skal Pelle Dragsted dog vælges af Enhedslistens 400 lokale medlemmer i den vejledende urafstemning, som løber fra den 1. maj og til den 10. maj, hvilket afgør hans placering på partiets liste og chance for at blive valgt. Enhedslistens kandidater stiller op på partiliste, hvilket betyder, at kandidaterne er opstillet i prioriteret rækkefølge. Stemmer på partiet tilfalder først de øverste kandidater.

Enhedslistens spidskandidat ved det seneste kommunalvalg var den 65-årige pensionerede studieleder, Thyge Enevoldsen, som i en menneskealder har været partiets ansigt på Frederiksberg.

Pelle Dragsted understreger dog, at han ikke lægger billet ind på at blive Enhedslistens spidskandidat. I stedet gentager han igen og igen, at Enhedslisten stiller op som “et hold" eller "kollektiv".

“Jeg er ikke fuldstændig ligeglad, med hvilken placering, jeg får,” siger Pelle Dragsted.

Selvfølgelig have en plads som giver valg

“Hvis jeg får et godt valg i den interne urafstemning, så skal jeg selvfølgelig have en plads som giver valg. Det er klart. Det er derfor, at jeg stiller op. Jeg stiller ikke op for at være nede på en plads, hvor jeg ikke kan blive valgt. Men jeg har bare ikke noget behov for at gøre det til et eller andet personvalg, hvor det er Pelle Dragsted, som alene skal tegne Enhedslisten på Frederiksberg. Det kan godt være, at det bliver sådan, fordi medierne gør det til det. Men det er ikke noget, som jeg ønsker.”

Borgmesterkandidat eller ej

Til gengæld afviser Pelle Dragsted på forhånd, at Enhedslisten - modsat i København - kan finde på at lægge billet ind på borgmesterkæden, hvis partiet på valgnatten bliver større end Socialdemokratiet. Og rød blok naturligvis har fået flertal.

“Selv om Enhedslisten bliver større end Socialdemokratiet, vil det jo kræve, at der er et flertal i flertallet, som peger på os,” siger Pelle Dragsted.

Ikke nogen realistisk borgmesterkandidat

“Det er da klart, at på langt sigt er der da ikke noget sted i landet, hvor Enhedslisten ikke godt kan tænke sig at sætte sig på borgmesterposten. Godt nok er aftalen, at det er noget, som vi finder ud af efter valget. Men som jeg ser det, er Michael Vindfeldt (Socialdemokratiets spidskandidat, red.) den mest sandsynlige nye borgmester. Hvis det ellers lykkes at fravriste De Konservative magten. Med andre ord er jeg ikke nogen realistisk borgmesterkandidat på Frederiksberg.”

Lover intet

Når Pelle Dragsted stoppede ved folketingsvalget skyldtes det ikke, at han var træt af politik. Tværtimod. Men Enhedslistens rotationsregel betød, at Pelle Dragsted - ligesom den tidligere politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen - var nødt til at stoppe det år. Pelle Dragsted og Johanne Schmidt-Nielsen kørte politisk parløb i Enhedslisten fra midten af 00’erne og frem til 2019.

Pelle Dragsted har fortalt, han netop godt kan forestille sig at vende tilbage til Christiansborg, “fordi der er meget, han ikke blev færdig med”. Hvilket kan blive i 2022, hvor han atter kan opstille for Enhedslisten til Folketinget.

Af samme årsag vil Pelle Dragsted heller ikke love vælgerne på Frederiksberg, at han bliver siddende alle fire år i kommunalbestyrelsen, hvis han bliver valgt. Enhedslisten har nemlig et forbud mod dobbeltmandater.

“Det er helt klart i mine overvejelser igen at stille op til Folketinget, hvis folk selvfølgelig ønsker det, og jeg selv bliver ved med at have blod på tanden,” siger Pelle Dragsted.

Det siger jeg åbent

“Og det er klart, at hvis jeg bliver valgt til Folketinget, så forlader jeg byrådet. Det siger jeg åbent, og det må folk så tage stilling til, når - hvis - de stemmer på mig. Kan de leve med det? Og hvis de ikke kan, så skal de stemme på en af de andre kandidater fra Enhedslisten. Men jeg har da helt klart overvejet, om det vil sende et forkert signal. Eller om folk vil opfatte det som useriøst. Det er jeg bevist om, og derfor ønsker jeg selvfølgelig også at være ærlig om det."

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce