EL-rådgiver stopper

”Der sker en forskydning i magten i Enhedslisten fra amatørerne og til de professionelle på Christiansborg,” lyder det fra rådgiver
”Tillykke, Niels,” skrev Inger Støjbergs tidligere særlige rådgiver, Mark Thorsen, på Twitter, da Enhedslistens mangeårige rets- og migrationspolitiske rådgiver Niels Rohleder mandag meddelte, at han stopper. I stedet skal Niels Rohleder være presse- og kommunikationsrådgiver i DIGNITY.

”Håber du har fået forhandlet ind, at du stadig kan liveblogge fra Instrukskommissionen.”

placeholder

Her har Niels Rohleder den seneste tid fulgt afhøringerne i kommissionen af blandt andre netop Mark Thorsen, samtidig med arbejdet på Christiansborg, hvor den 58-årige journalist og forfatter siden 2012 har spillet en vigtig rolle i Enhedslistens kulisser.

Stråle og glinse

Hvis Johanne Schmidt-Nielsen, Pernille Skipper – og i dag Rosa Lund – har virket endda meget velforberedte under debatter i fjernsynet, folketingssalen og/eller samråd, skyldes det i høj grad, at Niels Rohleder har forberedt dem på, hvad de skulle sige. Og hvis deres navne har stået som afsendere på tusindvis af skriftlige spørgsmål til skiftende justits- samt udlændinge- og integrationsministre, så har Niels Rohleder skrevet dem. ”Spørg Niels,” har det ofte lydt i første omgang, når journalister har kontaktet dem for at høre, hvad der er egentlig er oppe og nede i en sag.

De ansatte er relativt usynlige

”Man er jo meget usynlig i min rolle, for alt mit arbejde går ud på at få politikerne til at stråle og glinse så meget som muligt,” siger Niels Rohleder. ”I partierne har man ikke noget ønske om, at ansatte skal være særlig synlige – og bliver nogle det endelig, er det ofte mod deres vilje som Martin Rossen, der endte med at hænge som en ballon på Kongens Nytorv. De ansatte er relativt usynlige.”

Socialdemokratisk blokering

Når Niels Rohleder stopper, skyldes det blandt andet, at han, lige som andre ansatte og folkevalgte, står til at ville falde for Enhedslistens rotationsordning. Alle ansatte i Enhedslisten er således ansat på 10-årige kontrakter og Niels Rohleder, som blev ansat ved årsskiftet 2011/12, har kendt sin udløbsdato.

Fra sit kontor på Enhedslistens gang i Provianthuset, på Christiansborg, har Niels Rohleder derfor fulgt rets- og udlændingepolitikken i snart et årti. Og faktisk endnu længere. Som journalist på Dagbladet Information specialiserede Niels Rohleder sig fra slutningen af 1980’erne (han blev fastansat i 1989) i dækningen af netop rets- og udlændingepolitikken.

Partiet tegnes af en anden slags socialdemokrater

 

”Enhedslisten har siden 2012 ageret pragmatisk på udlændingeområdet og forsøgt at få indflydelse og få de skiftende regeringer til i det mindste at tage nogle små skridt i den rigtige retning,” siger Niels Rohleder. ”I retning af en mere humanistisk rets- og udlændingepolitik. Det er især udlændingepolitikken, som har været udfordringen. På retsområdet sker der af og til nogle fornuftige ting. Men så snart det har noget at gøre med folk, som kommer fra ikke-vestlige lande, har en anden hudfarve og måske anden religion så er det som om, at noget blokerer hos den socialdemokratiske regering. Så kan der ikke ske lempelser. Hvilket er et helt andet Socialdemokrati, end det parti som kom til magten i 1993 i kølvandet på Tamil-sagen. Det er nok heller ikke et tilfælde, at den sidste tale, den tidligere socialdemokratiske formand Svend Auken holdt før sin død var på Rådhuspladsen til fordel for afviste irakiske asylansøgere. Det ikke Socialdemokratiets linje i dag og partiet tegnes af en anden slags socialdemokrater.”

Professionalisering af Liste Ø

På samme måde har Niels Rohleder oplevet et skifte i Enhedslisten. Ikke et politisk skift. Men en professionalisering af Liste Ø.

”Enhedslisten er en velorganiseret partimaskine, som er blevet strømlinet i det seneste årti,” siger den nu snart tidligere rådgiver, som stiller spørgsmål ved, om det stadig giver mening at tale om Enhedslistens ”magtfulde hovedbestyrelse”. De nærmest mytologiske 25 mænd og kvinder, som gennem årene har vendt tommelfingeren op eller ned, når det handlede om at holde skiftende socialdemokratiske regeringer ved magten.

I anden halvdel af 1990’erne blev der endda talt om, at den daværende Nyrup-regerings liv lå i hænderne på det »piercede medlem af Enhedslistens hovedbestyrelsen«, når folketingsgruppens forhandlere skulle have deres mandat (afhængig af hvem man spørger i dag var medlemmet enten den nuværende socialdemokratiske børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, som dengang tilhørte Liste Øs venstrefløj, eller Claus ”Svenne” Svendsen).

”Der sker noget afgørende efter folketingsvalget i 2011, hvor Enhedslisten går fra fire til 12 folketingsmedlemmer,” forklarer Niels Rohleder og henviser til, at ikke bare blev folketingsgruppen tredoblet. Med de medfølgende flere penge i partistøtten blev antallet af ansatte også tredoblet.

De får jo penge for hele tiden at beskæftige sig med politik

 

”Der sker en forskydning i magten i Enhedslisten fra amatørerne og til de professionelle på Christiansborg,” siger Niels Rohleder. ”De får jo penge for hele tiden at beskæftige sig med politik, hvorimod det stadig er en fritidsbeskæftigelse at være medlem af hovedbestyrelsen. Uanset hvor mange mails du læser, er det nu engang svært at konkurrere med den viden, som de professionelle får. Enten som MF’er eller ansat. De har et vidensforspring, som også giver et indflydelsesforspring.”

Hyldest til Thorsen

Niels Rohleder forsikrer dog, at Mark Thorsen ikke behøver bekymre sig om dækningen af Instrukskommissionen. Sidste år skrev Niels Rohleder en artikel til netmediet POV med overskriften "Hyldest til Mark Thorsen" Den daværende udlændinge- og integrationsministers særlige rådgiver havde nemlig en stor del af æren for, at brandet ”Inger Støjberg” på det tidspunkt langt overgik for eksempel ”Venstre” eller ”Lars Løkke”.

”Hvis vi lige lægger moral, politik og menneskeretskonventioner til side, er det svært – med min uddannelsesbaggrund og erfaring som journalist – ikke at beundre ministerens gennemslagskraft, som hendes særlige rådgiver Mark Thorsen har en ikke nærmere angivet del af æren for,” skrev Niels Rohleder. Han gik så langt som til at anbefale Mark Thorsen at lade ”denne hyldestartikel” indgå i lønforhandlingerne, hvis Inger Støjbergs parti – ikke mindst takket være den særlige rådgiver – genvandt folketingsvalget i 2019.

”Afhøringerne i Instrukskommissionen er planlagt til at slutte med udgangen af september, ” forklarer Niels Rohleder i dag. Han kalder nedsættelsen af kommissionen, og det forudgående samarbejde forinden mellem de daværende oppositionspartier, for det mest tilfredsstillende stykke arbejde i tiden på Christiansborg.

”Det samme er min ansættelse i Enhedslisten.”

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Niels Rohleder forsøgte, at blive folketingskandidat for Enhedslisten. Det syntes medlemmerne ikke var nogen god ide.

Annonce