Ellemann-forslag om dagpenge er en kæp i hjulet

Regeringen havde udset sig nyuddannedes dagpenge til at løse en masse af sine problemer. Nu vil Venstre i stedet bruge dem på klimaet.
Venstre foreslår torsdag at skære knap 4.500 kroner af de penge som nyuddannede ledige kan modtage i dagpenge.

Et forslag, der vil give 1,7 milliarder kroner om året. Penge som Venstre i stedet vil bruge på at finansiere den grønne omstilling.

Det er et smart, strategisk træk af Venstre, som på den ene side blokerer for at Socialdemokratiet kan få løst en række problemer, som den har med både fagbevægelsen, venstrefløjen og de radikale, og samtidig bruger anledningen til at fremstå både meget reformvenlige og mere grønne.

Skulle bruge pengene til noget andet

Normalt ville et forslag om at skære i dagpengene blive mødt med en voldsom modreaktion fra Socialdemokratiet, men reaktionen fra partiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen er - for nogle i hvert fald - overraskende afdæmpet.

Det eneste rigtige problem som Socialdemokratiet har med forslaget, er det som Venstre vil bruge pengene på - klimaet.

Pengene fra besparelsen kunne Socialdemokratiet godt have brugt på at ommøblere på dagpengesystemet, i tråd med det som Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) tidligere har foreslået.

Et forslag, som skal give højere dagpenge til dem, der har betalt længe til systemet.

Har skabt splid mellem parti og fagbevægelse

Spørgsmålet om højere dagpenge har længe været en kilde til uenighed mellem Socialdemokratiet på den ene side, og fagbevægelsen, flankeret af SF og Enhedslisten, på den anden.

Venstre har ikke nogen store interesse i at hjælpe Socialdemokratiet med at løse regeringspartiets skærmydsler med dens eget bagland.

Og så er det jo samtidig også irriterende for regeringen, som bliver beskyldt for at være noget nølende på klima-området, når Venstre i stedet vil bruge pengene på dansk politisk nye kæledægge: Den grønne omstilling.

Plus på arbejdsudbudskonto

Dagpengeforringelser er desuden en af trumferne, når man spiller "positive effekter på arbejdsudbud" i Finansministeriets store regnemaskine-spil.

Venstres forslag øger arbejdsudbuddet med omkring 5.800. Og da regeringen i forståelsespapiret har lovet (læs: De Radikale), at reformer, der mindsker arbejdsudbuddet, som f.eks. Arne-pension, skal følges op med reformer, som øger arbejdsudbuddet tilsvarende.

Netop emnet arbejdsudbud er til stadighed en sten i skoen i forholdet mellem Socialdemokratiets og De Radikale.

At skære i dimittendsatsen ville løse cirka halvdelen af arbejdsudbuds-udfordringen som er opstået i kølvandet på Arne-pensionen, og vil samtidig gøre de radikale glade(re).

Kritik holder ikke socialdemokrater søvnløse

Forslaget om at skære i dimittendsatsen møder naturligvis kritik, men det er særligt fra akademikernes fagforeninger, Djøf og Dansk Magisterforening, der er i oprør over forslaget.

Men det er to faggrupper, som ikke står højt på listen over folk, hvis kritik holder Mette Frederiksens arbejderistiske socialdemokrater søvnløse.

Fra store dele af FH-fagbevægelsen er kritikken mere afdæmpet. En dårlig idé, er det maksimale som Lizette Risgaard kan svinge sig op til.

Hendes hjerte banker nok ikke for de nyuddannede akademikere. hendes kritik går nok mere på, at man tager penge ud af dagpengesystemet.

Det er vigtigt for regeringen og for fagbevægelsen, at dagpengesystemet er attraktivt, så man kan få de nyuddannede, særligt offentligt ansatte, som alligevel aldrig bliver arbejdsløse, ind i folden.

Det er vigtigt for hele systemets økonomiske holdbarhed, at de offentligt ansatte kan være med til at betale til de mere konjunkturafhængige faggrupper blandt håndværkere og ufaglærte. Altså dem, som er især trækker på dagpenge-systemet.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Elleman, du vil frigive 1,7 milliarder kr. årligt til klimainvestreinger ved at skære drastisk i dagpenge til dimitenter. Men jeg synes du skal vide, at hvis der nedlægges forbud mod eksport af landbrugsvare ud af EU kan der spares 1.000 milliader kr. på skattefinansieret landbrugsstøtte. Foruden at der vil ske en voldsom stor nedsættelse af metan og CO2 udslip i såvel Danmark som EU hvis landbrugsvare ikke må eksporteres ud af EU, så vil der så også være 1.000 milliader kr. ekstra årligt i EU til klimainvesteringer.

Andre gode forslag fra mig er, at reducere arbejdsugen til 4 dage frem for fem. Det vil spare samfundet for 20% af al CO2 udslip skabt af transport til og fra arbejde, samt produktion. Daginstitutioner og skoler og uddannelsesinstitutioner kan holde lukket 3 dage om ugen, nedsæt hastigheden på motorveje til 90 km/t og 70 km/t på landeveje. Det giver yderligere en reduktion på CO2 udslip på 20-25% fra bilkørsel. Og forbyd kørsel om Søndagen. Igen en 10% reduktion af CO2 fra bilkørsel. Og så give det lidt tiltrængt ro i landets byer.

Bare for at nævne et par realistiske muligheder, hvoraf flere kan indsættes allerede fra på mandag. Hvis det skal være. Og hvis nogen politiker da overhovedet gider tage det her seriøs.

Men selvfølgelig. Hvis den udledning der allerede er sket har ledt til reversible skader på klimaet. så kan det jo også være lige meget.

Ellemann, hvad kan og vil du selv bidrage med???

Selvfølgelig er det de unge lavtlønnede der skal betale for Venstres politik. De velbjergede landmænd, storfiskere m. fl. skal da ikke røres.

Efter 40 års benægtelse har selv Venstre fattet det - Desværre for sendt til stor skade for de fremtidige generationer i hundrede, ja måske tusinde år. Panik panik, hvad skal vi dog gøre i Venstre for at vise ansvar, selv om det er for sent. Venstre folk er jo af den absolutte overbevisning de er de eneste i hele verden, som er i stand til at påtage sig ansvar og handlekraft. Alle andre er nogle dovne hunde, som kun gider æde, skide, knalde og sove.

- Nå jo. Vi skære i dagpenge til de unge. Det er jo alligevel dem, som skal bøvle med det her for fremtiden. Så de kan jo lige så godt starte med klima bøvlet ved at betale regningen.

I takt med indvandring af muslemmer og østeuropæer er solidariteten og dagpengeneværdi faldet.Skal de falde yderligere må der indføres meget længere opsigelsesvarsler ved lov for alle. Forringelse af dagpenge skal modsvares af fastansættelse med lange opsigelsesvarsler.

Annonce