Ellemann rækker hånden ud til Østergaard: Nu er det nu

Venstre-formanden appellerer kraftigt til et samarbejde med den radikale leder Morten Østergaard i sin landsmødetale.
Lørdag formiddag holdt Jakob Ellemann-Jensen tale på Venstres landsmøde.

Den første siden han tog over som partiets formand på det ekstraordinært landsmøde for to måneder siden.

Der var på forhånd efterspurgt en mere konkret politisk linje fra den nye formand, men Ellemann-Jensens holdt sig i talen på et overordnet plan.

Udover de rituelle angreb på regeringen for at ville hæve ydelser og skatter, var der alligevel også nogle interessante politiske signaler i talen, hvor Ellemann-Jensen rakte hånden ud til den radikale leder Morten Østergaard.

Forsøgte at favne både strammere og slappere

Særligt interessant var meldingen på udlændingeområdet, hvor formanden, uden at nævne hende ved navn, gik i rette med næstformanden Inger Støjberg, der op til landsmødet havde udtrykt forståelse for en undersøgelse, der viste, at knap 3 ud af 10 danskere ønsker muslimer sendt hjem.

"Det giver anledning til dyb bekymring, at der er nogen i Danmark, der tilsyneladende mener, at man skal udvise mennesker alene på grund af deres tro. Som udsendt soldat har jeg set, hvad etnisk og religiøs opdeling kan betyde. Sådan skal Danmark ikke være,” sagde han i talen.

Han var dog ikke sen til at nævne, at mange med rette kan være frustrerede over, at integrationsproblemerne er uløste og at for mange indvandrere ”ikke tager Danmark til sig”:

"Der er alt for mange, der er kommet hertil, som ikke har taget Danmark til sig. Som stiller religiøse særkrav, som fylder i de dårlige statistikker og i det hele taget lever et liv, som om de boede i en helt anden del af verden med andre værdier end de værdier, der gælder her,” sagde han.

Også på Europa-politikken lagde Ellemann-Jensen afstand til de stemmer i partiet og hos Socialdemokratiet, som prædiker en mere EU-kritisk linje.

”Europa skal vide, hvor de har Venstre. Vi kommer aldrig til at gå på kompromis med vores støtte til samarbejdet i Europa,” sagde han i talen.

"Jeg lægger linjen"

Jakob Ellemann-Jensen havde efter talen travlt med at understrege, at det nu er ham som formand, der lægger den politiske linje.

Direkte adspurgt, om han er på linje i spørgsmålet med sin næstformand, sagde han:

”Jeg kan sige til dig, at Venstre er fuldstændig på linje, og den linje gjorde jeg rede for i min landsmødetale for lidt siden. Det er Venstres linje,” sagde han ifølge Berlingske.

Den forsikring fik dog lov til at hænge lidt i luften, for næstformanden Inger Støjberg havde lige så travlt med at prædike højt til loftet og frihed til at mene, som hun vil.

"Jeg vil blive ved med at være mig selv," sagde hun efter Ellemanns tale.

Ingen af parterne havde dog lyst til at tale konflikten yderligere op, og i stedet slog de fast, at i Venstre er der plads til debat.

Venstre vil det grønne

Jakob Ellemann-Jensen slog i sin tale også fast, at Venstre støtter den grønne omstilling – hvis altså det ikke betyder tab af danske arbejdspladser.

”Vores mål skal være ægte grønt. Et dansk klimamål må ikke føre til, at vi hovedløst skubber udledningen af drivhusgasser ud af Danmark sammen med de gode arbejdspladser, der følger med. Arbejdspladser, som allerede er i gang med den grønne omstilling. Og som producerer mere og mere bæredygtigt, som tiden går,” sagde Ellemann-Jensen, hvor han også brystede sig af nogle af de grønne resultater, som den tidligere regering gennemførte.

Det er dog ikke alle Venstre-folk, som er enig med formandens nye grønne linje. Fra en af partiets veteraner, 84-årige Svend Heiselberg, lød der en opfordring om at partiet skulle distancere sig fra det miljøhysteri, der foregår.

”Klimaet har jo varieret så længe, der har været en planet. Jeg er enig med de forskere, der siger, at vi er på usikker grund, når vi taler om, at CO2 skader naturen. Der er jo intet nyt i, at vandet stiger. Og det er jo ikke en katastrofe alt sammen, at noget af isen smelter.”

”Passagen ved Nordpolen kan for eksempel udvide sig, så der ikke kun er passage for skibe fire måneder om året, men hver dag hele året rundt. Man skal også se på fordelene,” sagde det tidligere folketingsmedlem, ifølge Altinget.

Udstrakt hånd til de radikale

Så langt, så godt.

Det kan godt være, at Inger Støjberg og støtterne af hendes linje i partiet ikke nødvendigvis køber hele Ellemanns mere midtsøgende politiske pakke. Og at ikke alle i partiets traditionelle bagland, med tæt tilknytning til landbruget, ikke fuldtonet køber den nye grønne linje.

Og det kan godt være at de nuværende støttepartier i blå blok heller ikke gør det.

Men det kan der være en helt anden målgruppe for Ellemanns blødere udlændingepolitik og fuldtonede omfavnelse af både den grønne dagsorden og det europæiske projekt.

Det kunne være nogle af de vælgere, der ved det seneste valg stemte på de radikale, eller ligefrem Morten Østergaard selv.

Direkte henvendt til den radikale partileder, sagde Ellemann-Jensen, at Venstre gerne vil det brede samarbejde henover midten.

”Venstre byder sig gerne til. Men det brede samarbejde har ikke været i høj kurs i regeringskontorerne siden valget.”

”Så kære Morten Østergaard. Nu er det nu. Det er nu – ved denne finanslov – at du kan vise, at den økonomiske ansvarlighed stadig er en del af det radikale DNA. Der er danskere, der har stemt på jer og sat deres lid til, at I ville være dem, der holdt fast i tøjlerne og sikrede, at det ikke løb løbsk. Det er nu, Radikale Venstre kan vise, at I ikke lægger stemmer til en finanslov, der gør det dyrere at være dansker og sværere at drive virksomhed i Danmark.”

Hvis Ellemann og Østergaard kan finde hinanden, så er der gode muligheder for at de kan stikke en kæp i hjulet på regeringens politik, på samme måde som Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl gjorde det med VLAK-regeringen.

Og hvis Morten Østergaard kan trækkes over i den borgerlige blok efter næste valg, så kan det være med til at sikre et regeringsskifte.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce