Ellemann uforstående, SF og K med fælles udspil og V-harme om konsulenter

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen til mandagens udgave af vores lille nyhedsoverblik Aktuelt, hvor vi samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder fra ind- og udland.

I dag er det 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark, men på nyhedsfronten har vi blandt andet overraskende forundring ovenpå weekendens politiske aftale om at stoppe hjælpepakkerne, et utraditionelt politisk parløb og kritik af regeringen for ikke at have gennemført et valgløfte hurtigt nok.

Og endelig kan vi løfte sløret for hvem der fremover skal stå i spidsen for vores netavis.

Tak fordi du læser med.

 

Ellemann: Uforståelig modvilje mod momsforslag

Det er uforståeligt, at momsen ikke bliver sænket som et led i den genopretningsplan, som et bredt flertal blandt Folketingets partier blev enige om natten til mandag. Det skriver Ritzau.

”Uforståelig modvilje mod at sænke momsen, som giver flere penge mellem hænderne til alle og skaber titusindvis af arbejdspladser,” skriver Jakob Ellemann-Jensen på Twitter.

Venstre foreslog for en måned siden at halvere momsen fra 25 procent til 12,5 procent i den resterende del af i år. Det skulle løfte forbruget i Danmark og skabe anslået over 10.000 job i landet.

placeholder

Forslaget er dog blevet kritiseret af både Cepos, de økonomiske vismænd og andre økonomer samt embedsmænd, så man kan undre sig lidt over Ellemanns forundring.

Læs hele historien her.

 

SF og K med fælles udspil om energirenovering

SF og Konservative præsenterer nu et fælles klimaudspil. De synes begge, at regeringens planer er for uambitiøse. Det skriver Politiken.

”Vi har simpelthen brug for at sætte fut på den grønne dagsorden. Nu er det snart et halvt år siden, at vi sammen lavede en klimalov, og jeg oplevede i den grad, at de konservative var konstruktive i forhold til at have store ambitioner på det her område. Og jo, der er ting, vi helt klart er uenige om, men det særlige ved os er, at vi begge er grønne partier, som er optaget af at lave løsninger, som vores virksomheder både kan leve af og se sig selv i,” siger Pia Olsen Dyhr til Politiken.

Der, hvor de to partier er uenige, er omkring finansieringen af den grønne omstilling, der ifølge de to partier kommer til at koste omkring 600 millioner kroner årligt frem mod 2030.

placeholder

Læs hele historien her.

 

Staten brugte milliarder på konsulenter

Der blev næsten brugt dobbelt så mange penge på konsulenter i staten efter valget i 2019, selvom Socialdemokratiet lovede at spare på området. Det skriver Ekstra Bladet.

I alt blev der i 2019 brugt seks milliarder kroner på konsulenter i staten – især på IT-konsulenter.

Venstre – som har bestilt de mange konsulenter – mener at tallene er udtryk for både ”hykleri” og dobbeltmoral.

”Det er en ren tilståelsessag, og Socialdemokratiet har intet gjort for at nedbringe brugen af konsulenter i staten,” siger Venstres ordfører Troels Lund Poulsen, der mener, at Socialdemokratiet i valgkampen lovede at gennemføre besparelsen med det samme.

Socialdemokratiet påpeger, at mange af konsulenterne er blevet hyret under den tidligere regering, men at regningen først er kommet senere. Regeringen har i finanslovsaftalerne fået gennemført, at der skal spares to milliarder på konsulenter.

Læs hele historien her.

 

Ledighedskøen er blevet mindre

Sidste uge bød igen på et fald i antallet af ledige i Danmark. Det viser Beskæftigelsesministeriets tal. Dermed er der seks uger i streg blevet færre ledige - og de seneste to uger alene er ledighedskøen skrumpet med næsten 5000 personer. Det skriver Ritzau.

Efter en voldsom stigning i antallet af ledige i forbindelse med den delvise nedlukning af landet for at inddæmme spredningen af coronavirus, er der de seneste uger kommet lidt mere ro på udviklingen.

Der er dog stadig næsten 41.000 flere ledige nu, end der var før coronakrisen.

Læs hele historien her.

 

Ny chefredaktør på Netavisen Pio

Og vi slutter med en lille nyhed fra egne rækker. Netavisen Pios bestyrelse har nemlig ansat en ny chefredaktør og valget er faldet på 39-årige Niels Jespersen.

Han er uddannet cand.mag. i historie fra Københavns Universitet og har tidligere været ansat som analytiker i Forsvaret. Han har desuden været udsendt som soldat i Afghanistan. Han har været tillidsrepræsentant i det daværende SiD (nu 3F) og senere i Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF).

"Der er en stor og vigtig opgave i at sætte en socialdemokratisk dagsorden i et overvejende borgerligt mediebillede, hvor lønmodtagernes perspektiv spiller en alt for lille rolle, og hvor mediekritikken hurtigt kan blive for indspist,’’ siger Niels Jespersen om sin nye opgave.

Du kan følge Niels Jespersen på Twitter:

placeholder

Niels Jespersen afløser Jens Jonatan Steen, der er stoppet efter fem år på posten, fordi han har fået nyt arbejde hos Socialdemokratiet.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce