”En rigtig socialdemokrat stemmer DF”

Zetlands nye single, ”Den stuerene”, om Kristian Thulesen Dahl byder på skræmmende citater og velfortalte scener om en formand og et parti i taktfast fremmarch

Anmeldelse: Okay, inden vi går i gang, er jeg nødt til lige at forklare, hvad en single er. En single er en journalistisk historie, som er længere end en artikel, men kortere end en bog. Det er et forholdsvis nyt fænomen, som medievirksomheden Zetland har specialiseret sig i, og denne gang har de kastet sig over et portræt af DF-formanden Kristian Thulesen Dahl.

Hvis der var valg i morgen ville hver 5. dansker sætte sit kryds ved Dansk Folkeparti. Det var, hvad den sidste meningsmåling fra YouGov sagde. Skræmmende, vil nogle mene. Berettiget, vil andre kalde det. Men der kan vist ikke herske tvivl om, at Dansk Folkepartis forandring, fra dengang Nyrup sagde, at ” stuerene bliver I aldrig” til nu, er… imponerende.

Måske er det derfor, at medievirksomheden Zetland har kastet sig over at lave et portræt af partiets nye leder, Kristian Thulesen-Dahl? Eller også er det i et forsøg på at belyse den mere personlige side af den stuerene, kamæleonen fra Thyregod, Tulle, ja, kært barn har mange navne. En svær opgave, som heller ikke bliver løst til fulde. For Thulesen-Dahl vil ikke engang fortælle om sin kone til journalisten.

Gør mænd ranke og kvinder bløde
Det gør nu ikke historien om partiformanden mindre interessant. Journalisten Isabella Alonso de Vera Hindkjær tager os både med på sommertogt, bag planlægningen af formandsskiftet og ind i DF’s groteske evne til at iscenesætte sig selv:

”Kristian Thulesen Dahl er 20 år yngre end de fleste af sine beundrere. Voksne mænd, der ranker ryggen, som stod de foran Prinsgemalen, og 70-årige kvinder, der slår blikket ned og fniser af formandens morsomheder, som var de 16 år igen.
”Jeg lå på dækket og kiggede på stjerner i nat,” siger han til en af dem.
”Og ved du hvad? Så så jeg et stjerneskud!”
Han peger mod himlen, mens kvinden ser tryllebundet op på ham. Kort tid efter springer han rundt på dækket. Rapper efter en svanefamilie, der svømmer forbi, før han går i land igen og tager en diskussion om torskekvoter med en ældre mand. (…) Pia Kjærsgaard er ingen vegne at se. Nu er det Thulesen Dahls tur. Det er ham, der skal styre skibet.”

Overraskende nemt at zigzagge gennem efterlønnen
Hvad enten man har sympati for Thulesen Dahl eller afskyr ham og hans parti, giver Zetlands single en indsigt og en viden, man ikke finder andre steder. Vidste du for eksempel, at Thulesen Dahl blev spottet allerede som 13-årig af Mogens Glistrup? Eller at det faktisk kom som en stor overraskelse for ham, at partiet kunne slippe afsted med at afskaffe efterlønnen? For det gjorde de jo.

Singlen er velskrevet – om end den indeholder nogle lange scener fra barndommens Jylland – og belyser grundigt det politiske projekt, der blev dømt ude fra dag ét. Men som i dag formår at fremstå som det sande socialdemokrati i mange danskeres øjne.

Kort sagt: læs den, og bliv klogere. Også selvom du ikke er enig.

FAKTA: Hvad er Zetland?
Zetland er en lille medievirksomhed, der udgiver fortællinger – kaldet singler – om alt fra Vejlegården til Kristian Thulesen Dahl til Danmarkshistoriens største kup.

En single er længere end en artikel, men kortere end en bog, og kan læses i løbet af to timer.

Singlerne købes online og kan læses på din computer, din smartphone eller din tablet.

Læs et uddrag eller køb hele singlen om Kristian Thulesen Dahl her.

 


Kommentarer fra Facebook

Annonce