En rød tråd skal vise vejen

Socialdemokraterne er blevet en debatgruppe rigere, og alle må være med: ”Man skal ikke være enig for at kunne deltage, men man skal være ærlig,” siger en af initiativtagerne.
I dag er det præcis en uge siden, at Socialdemokraterne fik tilføjet et nyt debatprojekt til partihistorien. Initiativet ”En rød tråd” blev landskendt, da man torsdag aften kunne læse følgende på Berlingske hjemmeside:

”Det er os selv, der har skabt partiets krise, og derfor er det også hos os selv, vi skal lede efter vejen ud af den. Vi har behov for en værdipolitisk debat om, hvor partiet skal hen, og hvordan vi får genskabt forbindelse til vores vælgere og bagland.”

Bag projektet står de fem socialdemokrater: folketingskandidat Kaare Dybvad, byrådsmedlem i Odsherred Allan Andersen, regionsrådsmedlem i Region Sjælland Annemarie Knigge, byrådsmedlem i Holbæk Christina Krzyrosiak og byrådsmedlem i Roskilde Karim Arfaoui.

Og ifølge Kaare Dybvad har projektet været et par måneder undervejs:

”Jeg kan godt se, at det virker koordineret i forhold til alt det andet, der sker lige nu. Blandt andet bogen ”Socialdemokratiske tænkere”. Og vi er da glade for omtalen, men det er ikke planlagt.”

Vi er alle ansvarlige for krisen
Det var især efterdønningerne fra DONG-salget, som fik de fem initiativtagere i gang, fortæller Kaare Dybvad:

”Vi følte en nødvendighed for at tale om partiets linje. Hvor er det, vi vil hen? Vi har ikke tænkt os at lave revolution, men vi vil heller ikke vente på, hvad den næste fokusgruppe siger. Vi ønsker en debat, og vi ønsker inddragelse. Og lykkes det bare at sætte lidt gang i den, så er det succes, synes jeg.”

”I skriver, at det er os selv, der har skabt partiets krise. Hvem ˈos selvˈ er det, I henviser til?”

”Jamen, det er jo kollektivt i partiet. Både strategerne højere oppe, men også hovedbestyrelsen og partiorganisationen som sådan, der ikke har været gode nok til at sige fra og holde os på sporet. Det er et kollektivt ansvar, at vi står i den her krise.”

Initiativgruppen har i deres lancering af ”En rød tråd” formuleret syv pejlemærker eller syv løfter, som, de mener, er nødvendige, hvis man skal genskabe den folkelige opbakning til Socialdemokraterne. Første løfte handler om, at man må erkende, at den nuværende kurs ikke er holdbar. Det fik politisk ordfører Maja Panduro til at rynke øjenbrynene. Til DR Nyheder sagde hun:

”Jeg synes, det er lidt mærkeligt at opstille regler for, hvornår man må være med i en diskussion.”

Men det er en misforståelse, siger Kaare Dybvad. Alle er velkommen:

”Vi ønsker en åben, fordomsfri diskussion, hvor alle er velkommen. Men vi er jo ikke en objektiv ordstyrer, og derfor lægger vi vores standpunkt åbent frem, som folk så kan forholde sig til. Man skal ikke være enig for at kunne deltage, men man skal være ærlig.”

Vis, at I ønsker partidemokrati
Gruppen ”En rød tråd” har allerede fået lidt over 1000 likes på facebook, og det første debatarrangement med blandt andre Lisbet Zornig er annonceret. Socialdemokraternes ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff er, så vidt Netavisen Pio kan se, en af de få folketingsmedlemmer, der har trykket ”synes godt om” på siden:

”Jeg har en ret lavpraktisk politisk tilgang til det, hvis folk ytre bekymring, så skal man tage det seriøst. Og bliver der ytret ekstra bekymring, så skal man tage det ekstra seriøst. Jeg har ikke aktier i projektet, og jeg har ikke haft noget med det at gøre, men jeg synes, at debat er et sundhedstegn,” siger Rasmus Horn Langhoff til Netavisen Pio.

Og det er mere af den type indstilling fra de ledende politikere, som gruppen ønsker, hvis man læser pejlemærke nummer syv i kronikken:

”Hvis vi vil have danskerne til at tage stilling og tage beslutningerne i deres hverdag alvorligt, skal vi også tage dem alvorligt, når de gør det. Derfor skal vores politikere respektere de beslutninger, der træffes i partiet.”

”Kaare Dybvad, hvad mener I med det?”

”Det er flere ting. Men overordnet så vedtager vi meget på vores kongresser, som ikke har en effekt. For eksempel i forhold til finansskat og øremærket barsel. Vi mener, at den beslutningsmaskine man har, den skal også fungere, og ellers må man spille med åbne kort og sige: vi ønsker ikke partidemokrati, vi vil hellere arbejde ligesom de radikale, hvor den politiske magt kun tilhører folketingsgruppen.”

FAKTA:
Det er ikke første gang, Socialdemokraterne oplever interne debatgrupper. Tidligere eksempler tæller blandt andet Ritt Bjerregaards ”Den røde skole”, ”Netværk A” og ”Socialdemokratisk Samfund”, som blandt andet Knud Heinesen var engageret i sidste halvdel af 1960’erne.

Gassen er dog ofte hurtigt gået debatballonerne.

Ifølge Kaare Dybvad er ”En rød tråds” succeskriterie at sætte gang i den. Selv lidt gang i den vil blive betragtet som en succes, og derfor synes Kaare Dybvad også kun, det er godt, at partiledelsen kommenterer på projektet.


Flere artikler om emnet

Annonce