En ung piges kamp med racisme, politivold og kæresteproblemer

Anmeldelse: Black Lives Matters-bevægelsen møder Rap Fyr i L.A. og Mean Girls i anmelderrost ungdomsroman.
En sort ung kvinde er det eneste vidne til, at hendes ven bliver skudt og dræbt af en hvid politimand. Hvordan hun nu skal håndtere den situation, er den grundlæggende historie i Angie Thomas’ delvis selvbiografiske debutroman The Hate U Give som forsøger at sætte ord og ansigter på den Black Lives Matter-bevægelse som i de senere år har sat fokus på racistisk politibrutalitet i USA.

Romanen udkom på dansk i efteråret, efter at have ligget 38 uger på toppen af New York Times’ bestsellerliste.

Bogen handler om 16-årige Starr, som bor i den opdigtede Garden Heights ghetto sammen med sin familie, der tilhører ghettoens arbejdende overklasse. Her er ingen stoffer, alkohol, gambling eller fortvivlelse, men fokus på uddannelse, hårdt arbejde og lovlydighed. Moderen er sygeplejerske, faderen er tidligere bandemedlem og indsat, men som nu ejer et supermarked, som gør, at de har råd til at sende børnene på en - overvejende hvid - high school udenfor bydelen.

En stor del af bogen handler om, hvordan hun balancerer mellem at være den velopdragne sorte pige, der skal passe ind i det overvejende hvide samfund på den ene side, og som omvendt bliver udstødt af de andre sorte hjemme i ghettoen, fordi hun opfører sig for fint. Og er man en forræder mod sin race, fordi man har fået sig en hvid kæreste? Flere gange refereres der til tv-serien ”Rap Fyr i L.A.”, hvis man har brug for at få forklaret den udfordring yderligere.

Men den virkelige konflikt er, da hun efter en fest i ghettoen sammen med hendes ven bliver stoppet af politiet, og vennen bliver skudt af en hvid betjent.

Ufrivilligt befinder Starr sig nu i midten af en højpolitisk, landsdækkende mediesag. Ikke mindst, når medierne og klassekammeraterne pludselig antyder, at den skuddræbte var en narkohandler, der selv var ude om det.

Det er altså ikke lige nemt, når man helst blot vil være sammen med sin kæreste, spille basketball og ens problemer er hvem af veninderne, der følger en på de sociale medier.

Lidt fortegnet
Det er der kommet en ganske fin lille fortælling ud af, selvom den indimellem er lige en tand for klichefyldt og stereotyp. Det hele bliver skåret ud i pap, så vi alle sammen kan være med.

Udover den velreflekterede hovedperson, så er bogens øvrige karakterer papirtynde og meget sort-hvidt tegnet op. Enten er de gode eller også er de onde. Der er en klassisk hvid ”mean girl” på skolen, som Starr kommer i konflikt med; der en rar onkel; der er en flink politimand og en ond gangsterboss, der bare er ond.

Og så er der er typecastet helt ned til mindste detalje, så alle racer er med. Tilmed med en asiatisk veninde, så der er lidt til alle demografiske grupper.

Mange af historiens elementer er desuden blevet fortalt før. Hvordan unge sorte i en tidlig alder lærer at opføre sig korrekt, hvis de bliver stoppet af politiet. Hænderne synligt, tal pænt, ingen pludselige bevægelser. Og ikke mindst hvordan ”don’t snitch”-kulturen, hvor man ikke melder andre sorte til politiet, gennemsyrer ghettoen og ødelægger det for dem, som bare gerne vil passe sig selv og sine. Men hvis man ikke har suget alle afsnit af tv-serier som The Wire og Empire, så får man det hele genfortalt her.

Bogens titel kommer i øvrigt fra rapperen Tupacs nummer: "The Hate U Give Little Infants Fucks Everyone". Det er negativ social arv sagt på gangster-sprog. Forstår man det ikke første gang, så skal man ikke være bekymret, for begrebet bliver forklaret, så også de mest tungnemme af os forstår, at børn ikke er født onde, men er et produkt af deres omgivelser.

Bogen er desuden gennemsyret af en slumromantik, om ghettoen som – på trods af narkomaner, narkohandlere på et hvert gadehjørne og rivaliserende bander - grundlæggende er et rigtigt rart sted, hvor mange folk hjælper hinanden og er søde og rare, i modsætning til forstæderne, hvor de hvide og rige mennesker mest passer sig selv.

Den kan klart anbefales. De 380 sider er ret hurtigt læst, men gider man ikke det, men stadigvæk gerne vil have historien, så er The Hate U Give allerede ved at blive filmatiseret.

At racisme og politibrutalitet er sprængfarlige emner i USA, kan blandt andet ses ved at bogen for nyligt blev forbudt på skolebibliotekerne i byen Katy i Texas, fordi en eller anden klovn fandt, at det var lidt for hård kost. Det fortæller nok i virkeligheden meget mere om hvide mennesker i Katy, Texas end det gør om bogen, som giver et ganske afbalanceret syn på problematikken, set fra en ung piges synsvinkel.


Angie Thomas.
The Hate U Give. 2017. 382 sider. Er udkommet på Gyldendal.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce