En vanvittig (men) vigtig demonstration

Man kan problematisere at 15.000 mennesker brød alle anbefalinger om at samle sig, men ikke budskabet.
Foto: Jan Kjærgaard
Black Lives Matters-demonstration, København, juli 2020
Søndag demonstrerede op imod 15.000 danskere i en Black Lives Matter-demonstration for at markere deres modstand mod den forskelsbehandling, som mange sorte amerikanere oplever i kontakten med politiet.

De billeder og beretninger som i den seneste uge har sat gang i en voldsom social bevægelse i USA, giver selvfølgelig også genlyd langt uden for Amerikas grænser.

Man kan selvfølgelig altid diskutere hvor vigtig en sag er, og om hvor meget det rykker noget at folk deltager i en eller anden demonstration.

At 15.000 mennesker nærmest spontant går på gaden for at vise deres opbakning til en sag, siger alligevel noget om hvor meget det her emne optager folk. Og i mine øjne er det vigtigt, at der i de her dage sendes et signal til den amerikanske administration, fra mennesker i hele verden, også i Danmark, om at stoppe volden mod demonstranter og journalister.

En demonstration i København ender naturligvis kun som en lille notits i det amerikanske udenrigsministerium, men selv den mindste dråbe kan jo være med til at fylde glasset.

Urimelig udskamning af demonstranter

Det har ikke skortet på “udskamningen” fra højrefløjen af demonstranterne. Hvorfor kan man demonstrere, når der er andre ting der stadig er lukket?

Men et er, at folk ikke kan få lov til at tage på stadion og se fodbold eller der er begrænsninger på hvor mange der var sidde langs havnen og drikke hvidvin, men når det handler om danskernes grundlovssikrede ret til at forsamle sig til politiske møder, så er det altså noget ganske andet.

Folketinget og regeringen gjorde klogt i at undtage politiske forsamlinger fra forsamlingsforbuddet

Demokratiet skal ikke sættes på stand-by på grund af corona.

Folketinget og regeringen gjorde klogt i at undtage politiske forsamlinger fra forsamlingsforbuddet og derfor er det også hyklerisk, at man efterfølgende kritiserer de danskere, som har valgt at bruge deres demokratiske rettigheder.

Flere af demonstranterne har sagt, at man forsøgte at holde afstand og rigtigt mange demonstranter brugte lejligheden til at iføre sig en ansigtsmaske, som ellers er blevet forbudt ved demonstrationer, men uanset de forholdsregler som den enkelte tager, så kommer man nok ikke uden om, at når så mange mennesker står tæt, så er der selvfølgelig en kæmperisiko for at give smitte videre.

Deltagerne i demonstrationen bør derfor også kraftigt overveje om ikke det er en rigtigt god idé at gøre som forskellige sundheds-eksperter anbefaler, at holde sig i karantæne eller skynde sig at blive testet.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Der gik jeg og troede at de liberale kæmpe for at forsvare de borgerlige frihedsrettigheder f.eks. forsamlingsretten.

Annonce