Endelig! Hillary Clinton klar til kampagne

Efter flere års spekulation offentliggjorde Hillary Clinton søndag, at hun vil stille op som præsidentkandidat i 2016.
Hun er som udgangspunkt det ikke-skøre Amerikas kandidat. Det er ikke nødvendigvis et opløftende valg, men det er et nemt valg .

Det kom ikke som den store overraskelse for nogen, da tidligere udenrigsminister, senator og førstedame Hillary Clinton søndag bekendtgjorde for offentligheden, hvad alle havde regnet med længe. Nemlig, at hun næste år vil være kandidat til at afløse præsident Barack Obama ved valget i november 2016.

I en video, der allerede er blevet set to millioner gange på YouTube, siger hun at almindelige amerikanere har brug for en forkæmper. Og den forkæmper vil Clinton gerne være:

Der vil i næste måned blive afholdt et officielt kick-off arrangement, hvor Hillary Clinton vil holde en større tale, fortæller formanden for kampagnen, den tidligere stabschef i Det Hvide Hus og mangeårig Clinton-loyalist, John Podesta til avisen New York Times.

Clinton endnu uden modkandidat 
Hvis Hillary Clinton vinder nomineringen vil hun blive den første kvindelige præsidentkandidat med en reel chance for også at vinde Det Hvide Hus.

Det kræver dog i første omgang, at hun kan vinde de såkaldte primær- og opstillingsvalg, der starter i begyndelsen af det nye år.
67-årige Hillary Clinton er lige nu kæmpe favorit til at vinde den nominering, hun i 2008 overraskende tabte til Barack Obama. Officielt har hun ingen modkandidater is it eget parti, men blandt de politiske eksperter spekuleres der i om ikke også, at Senator Elizabeth Warren fra Massachusetts og tidligere guvernør Martin O’Malley fra Maryland vil stille op.

På den republikanske side er der, ligesom i 2008 og 2012, ingen klar forhåndsfavorit til nomineringen. De fleste regner med at vinderen skal findes blandt to håndfulde forskellige yngre og midaldrende mænd. Men uanset hvem Republikanerne stiller med, står Hillary Clinton dog med gode kort på hånden, mener journalist Jonathan Chait fra New York magazine:

”Argumentet for at Clinton vinder i 2016 er, at hun er kandidat for det eneste store politiske parti der ikke er styret af tosser. Der er kun en mulighed for vælgere der vil have en præsident som anerkender klimavidenskab og modsætter sig voodooøkonomi, og hvis indenrigspolitiske program ikke ville skabe den største opadgående omfordeling af ressourcer set i amerikansk historie. Selv hvis den relativt sobre Jeb Bush vinder nomineringen vil han være nødsaget til at indrette sig efter hans partis kugleskøre konsensus. Hun er som udgangspunkt det ikke-skøre Amerikas kandidat. Det er ikke nødvendigvis et opløftende valg, men det er et nemt valg .”

Der er præsidentvalg i USA den 8. november 2016.

Læs også Kristian Madsen portræt af Hillary Clinton i Politiken.

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook