Enden på begyndelsen: Coronavaccine kan være klar i slutningen af december

Sundhedsmyndighederne forventer, at de første danskere kan blive vaccineret mod corona omkring nytår. Vaccinen bliver gratis og frivillig.
Foto: Senior Airman Areca Wilson/WikiMedia
Vaccination
"I det mest optimistiske scenarie vil Danmark få de første vacciner i slutningen af december," fortalte Magnus Heunicke (S) på et pressemøde torsdag.

Vaccinen vil være frivillig at få og blive et gratis tilbud til forskellige grupper i samfundet løbende. Personer i størst risiko for et alvorligt forløb med coronavirus vil blive prioriteret først.

På pressemødet, hvor også Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz og afdelingschef i Staten Serum Institut, Tyra Grove Krause, deltog, blev den foreløbige plan for vaccinationsprogrammet fremlagt.

Her kom der langt mere klarhed over forventningerne til, hvornår danskerne kan forvente at blive vaccineret. Det lød fra panelet, at vi muligvis kan få leveret de første vacciner inden for en måned.

Forventningen fra myndighederne er altså, at de første danskere vil kunne modtage en vaccine senest i januar måned.

"Glade, hvis vi er færdige om et år"

I første omgang vil 1,5 million udvalgte danskere, som er i en særlig risiko, blive tilbudt vaccinen. Det drejer sig om ældre, folk ansat i sundheds- og plejesektoren og andre med en særlig risiko.

placeholder

Herefter vil resten af befolkningen få tilbudt vaccinen. De eneste, som i første omgang vil være undtaget, er børn og gravide. Det skyldes, at der gælder strammere regler for testning af medicin på gravide, og det har man derfor endnu ikke gjort.

Søren Brostrøm sagde, at han ville være glad, hvis arbejdet med at vaccinere vil være færdigt inden udgangen af 2021 - altså om et år.

Han understregede, at vaccinationen er et væsentligt supplement til de eksisterende tiltag, man gør mod epidemismitten, men at det er vigtigt at forstå, at blot fordi nogle nu bliver vaccineret, så skal man stadig spritte hænder, holde afstand og bære mundbind en tid endnu.

Frivilligt om man vil lade sig vaccinere

Det bliver op til den enkelte dansker at beslutte om, man vil lade sig vaccinere. Det er helt frivilligt.

Regeringen lægger heller op til, at indføre restriktioner for folk, der ikke er vaccineret, sagde Magnus Heunicke. Sundhedsministeren ville dog ikke afvise, at andre lande kunne tænkes at indføre regler om, at man skal have en vaccinationstest ved indrejse, ligesom nogle lande i dag har krav om en maksimalt 72 timer gammel negativ coronatest ved indrejse.

Rent praktisk vil der, ligesom der i dag er opsat coronatest-centre mange stedre i landet, blive etableret vaccinationscentre i hele landet. Og i takt med at flere vacciner bliver modtaget, vil flere befolkningsgrupper blive tilbudt vaccination.

I fase 2, altså når dem uden for de særlige risikogrupper skal vaccineres, vil det også blive muligt at få en vaccination hos sin privatpraktiserende læge.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Invitation til Sex Club - http://kissia.club

Annonce