Endnu et byrådsmedlem forlader Dansk Folkeparti

Senest forlod to byrådsmedlemmer i Vordingborg DF til fordel for Nye Borgerlige - nu er DF-højborgen Ringsted ramt af en afhopning
I sidste uge mistede Dansk Folkeparti to kommunalbestyrelsesmedlemmer i Vordingborg til Nye Borgerlige. Mandag har DF mistet endnu et byrådsmedlem - tilmed i DF-højborgen Ringsted.

Det drejer sig om Tina-Mia Eriksen, som nu har meldt sig under fanerne hos de konservative.

Det drejer sig om Tina-Mia Eriksen, som nu har meldt sig under fanerne hos de konservative

Om partiskiftet skriver Tina-Mia Eriksen mandag morgen på sin Facebook-profil:

“At skifte parti er ikke et nemt valg for en politiker, men dette er en velovervejet beslutning, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det er den rigtige, hvis jeg skal have mulighed for at gennemføre den politik, jeg står for. Jeg er med tiden blevet mere borgerlig, end da jeg startede i politik. Eksempelvis når det angår ønsket om at sænke skatten og holde fast i en ansvarlig økonomisk politik samt udlændingepolitik.”

placeholder

 

DF-højborg

Den nye afhopning gør ekstra ondt på Dansk Folkeparti, fordi Ringsted er en decideret DF-højborg. Partiet har ved de to seneste kommunalvalg opnået en vælgertilslutning på over 15 procent.

En af partiets stiftere, Poul Nødgaard, var valgt i Ringsted - og var i mange år samtidig viceborgmester i Ringsted. Hans datter Karin Nødgaard har i en årrække været medlem af Folketinget - også hun er valgt i netop Ringsted.

DF-gruppeformanden i Ringsted hedder Per Nørhave. Hans kone, Jannie Nørhave,  er DF's magtfulde sekretariats- og personalechef, Jannie Nørhave. Deres søn, Daniel, sidder er også medlem af byrådet i Ringsted.

Indtil i mandag morgen havde DF tre medlemmer i Ringsted Kommunalbestyrelse. Nu er der kun to tilbage.

Pia: DF må "genopfinde sig selv"

I dagbladet BT peger Dansk Folkepartis stifter, Pia Kjærsgaard, søndag på, at DF - med henvisning til den svigende vælgerlussing partiet fik ved folketingsvalget sidste år, hvor partiet mistede 21 af 37 mandater - har brug for at "genopfinde sig selv":

Vi skal ikke være et protestparti, men et oppositionsparti - med tre streger under ‘opposition’

"Vi skal genopfinde os selv og være meget tydelige på få, men klare mærkesager. Vi skal ikke være et protestparti, men et oppositionsparti - med tre streger under ‘opposition’," siger Pia Kjærsgaard.

Hun nævner udlændinge-, EU- og velfærdspolitikken som tre klare fokusområder, hvor DF skal skabe kant til de andre partier.

Pia Kjærsgaard nævner også, at Dansk Folkeparti er i færd med at forberede et generationsskifte.

Lige siden Dansk Folkeparti blev stiftet i 1995, har partitoppen været den samme: Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl, Peter Skaarup og Søren Espersen. Pia Kjærsgaard nævner folketingsmedlem Morten Messerschmidt, og DFs medlem af EU-Parlamentet, Peter Kofod, som gode bud på fornyelsen.

Kommentator: Hvad er det nye?

Men den medicin er langt fra tilstrækkeligt til at genrejse Dansk Folkeparti, mener politisk kommentator, Jarl Cordua:

"Og hvad er det nye på udlændingeområdet? Vil man stramme endnu mere som Nye Borgerlige, eller vil man være mere midtersøgende? Jeg mangler simpelt hen nogle konkrete svar og tiltag," siger han til  BT. Han ser heller intet nyt i Kjærsgaards bud på fornyelse på personfronten.

DF-baglandet i Østjylland og Sydjylland har efter valgnederlaget sidste år højrystet fremført kritik af manglende indflydelse. De to storkredse har krævet ti pladser i en udvidet hovedbestyrelse.

Det krav har partitoppen været hårdnakkede modstandere af.

Kompromis med baglandet

Men nu er der indgået et kompromis mellem partitoppen og DF-kritikerne i baglandet. Der oprettes som noget nyt et tillidsmandsforum, hvor DF's ti storkredse får en plads hver. Forud for hvert møde i hovedbestyrelsen skal tillidsmandsforaet komme med input og ideer til hovedbestyrelsesmødet.

Tidligere medlem af EU-Parlamentet, nuværende medlem af hovedbestyrelsen, Anders Vistisen, har fremført en meget voldsom kritik af DF-formand, Kristian Thulesen Dahl:

Det er, som om han har ramt en mur med 120 km/t, men man slingrer videre

"Det er, som om han har ramt en mur med 120 km/t, men man slingrer videre, uden man egentlig har taget nogle ret grundlæggende ting op til revision," sagde Anders Vistisen i et interview med Avisen Danmark.

Den slags kritik ville tidligere have medført eksklusion af DF, men Kristian Thulesen Dahl har i stedet forfremmet Vistisen. Nu er han sat i spidsen for et nyoprettet ydvalg, der skal forberede næste års kommunal- og regionsvalg. Og Vistisens nære ven, medlem af EU-Parlamentet, Peter Kofod, har fået sæde i DF's magtfulde koordinationsudvalg.

Den slags kritik ville tidligere have medført eksklusion af DF, men Kristian Thulesen Dahl har i stedet forfremmet Vistisen

Thulesen Dahl har over for dagbladet Politiken lørdag forklaret den nye kompromissøgende stil således:

"Jeg kunne enten vælge at sige, at det er træls med kritik, og nu slår jeg hårdt ned på det. Eller jeg kunne vælge at sige, at hvis vi nu kan omforme den kritik til noget, vi rent faktisk kan bruge til at bringe partiet videre, så kan vi få den frustration, som kritikken jo er udtryk for - og den er helt reel, den frustration har jeg jo også selv - omdannet til noget kampgejst."

Opdateret 16.01.2022 som led i undersøgelse af citat-praksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce