Annonce

Endnu et mesterværk fra Matthesen

En ond kapitalist vender tilbage fra sit thailandske fængsel og kun en dreng fra ottende klasse og hans ternede Ninja-ven kan sikre retfærdigheden.
Giga-succesen ‘Ternet Ninja’ om drengen Aske og hans stof-dukke med magiske kræfter skrev sig i 2018 ind i dansk filmhistorie med næsten en million solgte billetter.

Den rekord kan meget velfortjent vise sig at blive overgået af opfølgeren Ternet Ninja 2, der tidsmæssigt tager tråden op hvor etteren slap.

Efter at havde sendt børnemorderen Phillip Eberfrø bag tremmer og banket skolens mobber Glenn, kæmper Aske fra ottende klasse stadig med selvtilliden over for den et år ældre Jessica.

Hun vil nemlig have en bad-boy og Aske er bare lidt for meget Aske.

Falder med perfekt timing

Men ungdomsromancen må sættes på standby, for Eberfrø slipper ud af fængslet og atter er det op til Aske og hans ternede ninja-dukke - som er besjælet af en 400 år gammel hævnånd - at sikre retfærdigheden.

Dramaet udspiller sig i Thailand, så Aske må under dække af en familieferie med sin speltmoster af en mor, nærigpind af en stedfar og forkælet tyksak af en stedbror, agere ninja-agent i jagten på Eberfrø.

Det er der kommet en ikke mindre end fremragende animationsfilm ud af.

Jokesne falder med perfekt timing og humoren er både grænseoverskridende og vittig.

Anders Matthesens tager (store) børn og deres livsverden alvorligt, og derfor ender han med at lave det ene mesterværk efter det andet.

Realistiske, men absurd morsomt

Anders Matthesens helt store talent er hans evne til at iagttage danskernes vaner og sprogbrug og skabe karakterer der både er realistiske, men samtidig helt absurde og morsomme.

Især de to rapkæftede tvillinger Fie og Mie er kærlig satire over skolens smarte piger med deres referencer til instagram og popkultur. De måtte godt have fået mere skærmtid.

Til gengæld er den folkekære fordrukne sømand Stewart Stardust tilbage for fuld udblæsning.

Ikke helt på niveau som etteren

Hvis man skal sige noget kritisk om ‘Ternet Ninja 2’, så er det at filmen ikke holder det samme skyhøje niveau som etteren.

Misforstå mig ikke, for der er atter tale om et pletskud af absurd komik og sylespids samfundssatire.

Men når etteren alligevel var en my bedre, så var det fordi den, ligesom Matthesens “Terkel i knibe” fra 2004, tager udgangspunkt i det helt ordinære ungdomsliv i forstadsdanmark og samtidig sige noget både dybt og relevant om ungdomskultur.

I ‘Ternet Ninja 2’ er scenen flyttet fra skolegården og Albertslunds stisystemer til Thailands betonhoteller og tropiske øer.

Samtidig er der skruet op for actioniveauet med biljagter, skuddueller og eksplosioner.

Den slags er svært nok at få til at fungere i almindelige film, men i en animationsfilm, er det bare ikke særligt intimiderende at se en rocker affyre sin maskinpistol fra en kørende motorcykel.

Ikke længere en usynlig ven

Derudover bryder ninjaen magien fra den første film og viser sig for både venner og fjender, hvilket går ud over den særlige relation med Aske.

Når de sidste samtidig er så fysisk underlegne, at de ikke bare får tæsk af en stofninja, men også af onkel Stewart, så går interessen fløjten.

Hvor skurken i etteren brugte sin økonomiske magt til at slippe afsted med sine forbrydelser, så er han i toeren reduceret til en inkompetent pistol-mand.

Men plottet er ikke det centrale. Det er derimod relationen mellem Aske, hans efterhånden ikke særligt usynlige ven og resten af det rablende vanvittige persongalleri.

‘Ternet Ninja 2’ er ikke velegnet til de mindre børn, men den er skidesjov og uden at blive belærende, så har den også et par velmenende råd til både børn og voksne om troskab, venskab og retfærdighed.

placeholder

‘Ternet Ninja 2’. Danmark. 2021. Instruktør: Anders Matthesen og Thorbjørn Christoffersen. Manuskript: Anders Matthesen. Medvirkende: Anders Matthesen, Louis Næss-Schmidt, Emma Sehested Høeg. Spilletid: 86 minutter. Har haft premiere.

 

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet