Annonce

Engelbrecht løber videre

At blive skatteminister er lig med begrænsninger, tilsvining og hårdt arbejde. Men Benny Engelbrecht finder stadig tid til at løbe 20 kilometer og håber, at hans uddannelsesbaggrund vil inspirere andre.
...hvis der bare sidder et enkelt menneske derude og tænker: ’hvis han kan, så kan jeg kraftedeme også’, så er det godt.

Det er lørdag middag, da telefonen ringer, og skatteminister Benny Engelbrecht siger hej. Jeg ved godt, at han vil ringe, det har ministeriet forberedt, men han ringer en time tidligere end aftalt.

Så mens jeg stadig er ved at rede mit morgenhår, har Benny Engelbrecht allerede været i Middelfart og holde oplæg om erhvervs- og vækstpolitik, og nu sidder han i ministerbilen på vej til Sønderborg, hvor han skal være konferencier og løbe Stafet for Livet.

”Det bliver nok til en 15-20 kilometer”, siger han henkastet. ”Men jeg skal også lige hjem og sove et par timer”, tilføjer han.

”Gud ske tak og lov,” tænker jeg. ”Helt overmenneskelig er du da ikke.”

Men udtalelsen bekræfter det ord, som både Christel Schaldemose, kredsformand Bendt Olesen og borgmester Erik Lauritzen fremhævede, da jeg bad dem udtale sig om den nyudnævnte skatteminister. Flittig. Flittig. Flittig.

Der må ikke gå ged i den
Tre navne var i spil, da det søndag stod klart, at en socialdemokrat skulle ind i Skatteministeriet: skatteordfører Thomas Jensen, forsvarsordfører John Dyrby Paulsen og erhvervs- og vækstordfører Benny Engelbrecht.

”Jeg blev ringet op mandag aften af statsministeren og sagde ubetinget ja. Velvidende, at Skatteministeriet har enorme udfordringer. Ejendomsvurderingssystemet er jo et 100 år gammelt misfoster, som, man allerede i 2007 blev opmærksom på, er totalt misvisende. Både den nuværende og tidligere regering har et medansvar for, at der ikke er blevet gjort noget tidligere.”

Derfor er Benny Engelbrecht med sit eget udtryk gået i gang med at tæske ejendomsvurderinger igennem, så han er forberedt til det yderste, når ekspertudvalget den 11. september offentliggør deres rapport og dertilhørende anbefalinger.

”Det næste system bliver forhåbentligt noget, der holder 100 år frem i tiden. Uden at der går ged i den. Det er noget af en udfordring,” siger Benny Engelbrecht i telefonen.

Ærlig kommunikation og no bullshit.
Måske du ikke vidste det, men Benny Engelbrecht er faktisk  kåret til at være den mest svarende politiker på de sociale medier. Men fra mandag den 1. september kl. 14.14 til tirsdag den 2. september kl. 12.26 sagde han ikke et pip. Og fraværet blev heftigt kommenteret på både Twitter og Facebook.

”Det er noget af en forandring at gå fra at være den politiker i Danmark, som journalister nemmest har kunnet komme i kontakt med til, at nu sidder jeg bag den der kommunikationsafdeling. Jeg synes virkelig, det er grænseoverskridende.”

Men Benny Engelbrecht har også måttet anerkende – særligt efter sit første døgn som minister, hvor han samlet brugte syv en halv time på interviews og fik to timers nattesøvn – at det er nødvendigt at give slip og lade andre tage kontrollen.

I bund og grund handler det bare om at kommunikere ærligt. No bullshit, som Benny Engelbrecht siger det. Både om det, der virker, men især også om det, der ikke virker.

En baggrund ligesom min
Måske er Benny Engelbrecht den rigtige til at vende SKAT’s image. Noget tyder i hvert fald på, at der er brug for det, for det der i lang tid har været mistanke om, blev i dag bekræftet af en undersøgelse Danmarks Statistik har lavet for SKAT: Tilliden til skattevæsenet er nedadgående.

”Tilliden til SKAT er jo stadig lysår forud for tilliden til politikerne. Derfor er det også en smule selvmodsigende, at det er en politiker, som skal stå i spidsen for at genskabe den tillid, men jeg tror på, at jeg har chancen, sagt i al ydmyghed, for at gøre en forskel. Det handler om, at folk, der har en baggrund ligesom min, også skal kunne forstå SKAT.”

Og med en baggrund ligesom Benny Engelbrecht, mener han en baggrund uden uddannelse. For nogen var det faktum nemlig en nyhed, for andre gammel information, og for en del højreorienterede politikere en anledning til at give personlig kritik:

”Det skuffer mig meget, at et menneske, jeg anser for relativt begavet, som Søren Pind (V) kan finde på at skrive de ting om mig, som han gør. Hvis han synes, jeg er så ubegavet, så synes jeg da, at han skulle have sagt det til mit ansigt.”

Forhåbentlig er debatten det hele værd
Mens ministerbilen nærmer sig Sønderborg og morgenstemningen forlader mig i København, taler Benny Engelbrecht sig frem til, at diskussionen, om man kan være minister og ikke have en formel uddannelse, ikke handler om ham, men dybest set er et udtryk for uddannelsessnobberi.

For det repræsentative demokrati handler jo lige præcis om, at alle uanset køn, uddannelse, religion eller seksualitet, har den samme, lige adgang til at blive folkevalgt og politiker:

”Det gode er, at jeg bliver eksponent for en vigtig og principiel debat om vores demokrati. Og hvis der bare sidder et enkelt menneske derude og tænker: ’hvis han kan, så kan jeg kraftedeme også’, så er det godt. Så er hele den her syret debat, som på en måde handler om mig, men samtidig slet ikke handler om mig, det hele værd.”


Flere artikler om emnet