Enhedslisten: Dem med lystyacht skal betale for den grønne omstilling

Enhedslisten vil med en ny grøn formueskat sikre sig, at det er de rigeste borgere, som kommer til at betale for den grønne omstilling. Radikale siger nej.
Foto: Colourbox
Det er dem med en "lystyacht på havnen og tre Audier i garagen" og de største virksomheder, der skal betale mest til den grønne omstilling.​​

Sådan lyder et forslag fra Enhedslisten i forhandlingerne om den storstilede klimahandlingsplan, der begynder med indledende møder hos klimaminister Dan Jørgensen (S) tirsdag - efter at Klimarådet mandag fremlagde sine anbefalinger til, hvordan Danmark kan blive grønnere, mandag.

Det skriver Politiken.

"Det må være dem, der har allermest, der leverer en stor del af den her regning," siger klimaordfører Mai Villadsen (EL) til Politiken.

Enhedslisten vil derfor indføre formueskat som en ny grøn topskat, som vil betyde at borgere skal betale 1 procent i skat direkte til den grønne omstilling af finansiel formue over 3 millioner kroner. Enhedslisten kalder det en "grøn rigmandsskat".

Uanset om man kalder det en grøn formueskat eller en rigmandsskat, så er De Radikale yderst skeptiske over for forslaget.

"Vi bliver nødt til at forstå, at det er os alle sammen, der skal løse den her opgave," siger partiets klimaordfører, Ida Auken, til Politiken.

Alle virksomheder skal bidrage

Enhedslisten vil også gøre op med den praksis, der betyder, at en stribe danske virksomheder slipper billigere end normalt, når de udleder drivhusgasser.

Det forslag støtter De Radikale:

"Vi må være ærlige og sige, at de sektorer, der er sluppet fri af kvotesystemet, er dem, der har været mindst innovative," siger Ida Auken.

Klimaminister Dan Jørgensen siger til Politiken, at regeringen har som klart mål, at klimahandlingsplanen ikke må være "ulighedsskabende". Han er også overbevist om, at de gratis CO2-kvoter kommer på bordet.

Forhandlingerne med Folketingets partier om klimahandlingsplanerne begynder tirsdag.


David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Nu må de styre sig i Enhedslisten. Den med de rige skal betale. Så mange rige mennesker er der ikke i Danmark. Det er Enhedslistens løsninger hver gang. Stop nu. Alle må bidrage til den grønne omstilling, både de der har nok og alle os andre også. Hvis man igen igen igen tror at de der har penge, som de oftest selv har slidt og tjent for, skal betale gildet for alle andre, så er man for naiv.

Det har, i mange år, været almindelig praksis, at skattepenge bare bliver lagt i en stor grå bunke; derfor er det til grin at tro, at penge opkrævet til "grøn omstilling" vil blive brugt til det!

Annonce