Enhedslisten: Hvem skal være ny Skipper?

Unge kvinder og danskere med minoritetsbaggrund står til at komme i Folketinget for Enhedslisten. Men hvem skal stå i spidsen?
Næste gang der skal være folketingsvalg, så er en ting sikkert for Enhedslisten.

Politisk leder Pernille Skipper vil ikke stå i front. Partiets såkaldte rotationsprincip betyder, at den 35-årige politiker, der har været valgt til folketinget siden 2011, ikke kan genopstille.

Men hvem der skal afløse hende, står endnu ikke lysende klart.

Heller ikke selvom resultatet af den årlige rangering af partiets folketingskandidater som Enhedslistens medlemmer har foretaget viser, at der i stedet for en Skipper, er to gange Lund i toppen af listen: Retsordfører Rosa Lund og finansordfører Rune Lund.

Der er allerede blevet spekuleret i om en af de to Lund’er kunne blive den næste politiske leder, men andre navne som Victoria Velasquez, der blev nummer tre i afstemningen, og Mai Villadsen, der blev nummer fem, kunne også være bud.

Fakta: Enhedslistens folketingskandidater - top-15


Placering, navn, partiforening og antal stemmer i parantes


1) Rosa Lund, Blågård (2.591)
2) Rune Lund, Nørrebro Park (2.339)
3) Victoria Velasquez, Vesterbro (2.144)
4) Søren Søndergaard, Gladsaxe (2.042)
5) Mai Villadsen, Brønshøj-Husum (1.969)
6) Jette Gottlieb, Christianshavn (1.672)
7) Peder Hvelplund, Hjørring (1.641)
8) Søren Egge Rasmussen, Århus Øst (1.243)
9) Poya Pakzad, Vesterbro (1.192)
10) Anne Hegelund, Århus Vest (1.173)
11) Aida Ammary, Ydre Nørrebro (1.164)
12) Ibrahim Benli, Herlev (1.146)
13) Rasmus Vestergaard Madsen, Aarhus Nord (1.105)
14) Astrid Vang Hansen, Aalborg (1.098)
15) Maria Temponeras, Skanderborg (1.067)

Kilde: Enhedslisten

I modsætning til partier som Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative, som opstiller sine kandidater lokalt, så er Enhedslistens system at medlemmerne laver en landsdækkende liste og man ud fra den liste, fordeler kandidaterne ud til de storkredse, i den rækkefølge som mandaterne sandsynligt falder i.

Farvel til fem

Rotationsreglerne betyder udover et farvel til Pernille Skipper også at partiet ved næste valg siger farvel til gruppeformand Jakob Sølvhøj, udenrigsordfører Eva Flyvholm, arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl og transportordfører Henning Hyllested.

De otte øverste på listen er alle nuværende medlemmer af folketingsgruppen, der genopstiller.

Enhedslisten fik 13 mandater ved det seneste valg og det er også nogenlunde der, at partiet lige nu ligger i meningsmålingerne, derfor er det interessant at se hvilke kandidater, der ligger omkring den plads.

Overordnet kan man sige at ser man på top-15, så ser det godt ud med ligestillingen – 9 ud af 15 er kvinder og 3 ud af 15 har minoritetsbaggrund. Til gengæld er der ikke mange med en faglig baggrund, udover veteranerne Søren Søndergaard og Jette Gottlieb – der udover en kandidatgrad i geografi og samfundsfag – er udlært tømrer.

Samtidig kan man også se, at de fem første på listen alle er bosiddende i Københavnsområdet, ligesom der også et klart flertal af de 15 øverst placerede har en akademisk uddannelses med i bagagen.

Henter fra nærmiljøet

Formålet med Enhedslistens rotationsordning er ifølge partiet at undgå, at ”valgte gror fast til taburetterne og bliver levebrødspolitikere, men også for at tvinge os selv til at finde nye, dygtige kandidater, som kan overtage”.

Og der har man heldigvis ikke skulle kigge langt væk, for at finde nye, dygtige kandidater:

Første helt nye navn på listen er nemlig Poya Pakzad, 36-årige dansk-iraner, der til dagligt arbejder som politisk-økonomisk rådgiver for Enhedslistens folketingsgruppe. Også på 11. pladsen finder man Aida Ammary, som er tidligere konsulent for Enhedslisten folketingsgruppe og i dag er ansat som lobbyist i det københavnske konsulentbureau GRACE PA.

Den første på listen, som ikke er en del af det, nogle lidt nedsættende vil kalde Christiansborg-boblen, er 31-årige Anne Hegelund, der til dagligt er uddannelseskonsulent i Aarhus kommune. Hun er nummer ti på listen. Anne Hegelund var også opstillet ved det seneste valg, hvor hun måtte lide den grumme skæbne at ende lige uden for det gode selskab.

På 12. pladsen finder man Ibrahim Benli, der kommunalbestyrelsesmedlem i Herlev kommune, og bror til SF’s næstformand Serdal Benli og endelig har man 13. pladsen, hvor man finder pædagog og økologisk landmand Rasmus Vestergaard Madsen, der også har siddet i folketinget i en periode som suppleant.

Listen er ikke endelig, og rækkefølgen kan ændres igen næste år og igen indtil der skal være folketingsvalg senest den 4. juni 2023.

Det var i øvrigt 4.587 ud af 9.391 af Enhedslistens medlemmer der deltog i urafstemningen , hvilket giver en stemmedeltagelse på lige knapt 49 %.

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det vigtigste er at Borgen har et STÆRKT sammenhold på venstrefløjen. Et sammentømret team der kan give "kontra" og stå ved hvem de er ...Loyale og tro overfor dem der har valgt dem. Nogen der kan SE når uligheden og skævvridningen tager drejning ud over kanten. Der er brug for og bliver brug for Socialdemokrater,SF og Enhedslisten i fremtiden.

Det er altså ikke helt korrekt hvad der står i artiklen, at kun Søndergaard og Gottlieb er faglige. Søren Egge er også uddannet tømrer. Peder Hvelplund er specialpædagog. Bare lige for at få det helt på plads.

"AFLØSEREN" for Pernille Skipper, skal som hende kunne TALE stærkt og direkte, og stå ved sine holdninger. Navnet kan være underordnet. Det vigtigste er VERBAL skarphed,handling og konsekvens.

Annonce