Annonce

Enhedslisten-rådgiver anklager S for racisme

Socialdemokratiet vil fodre svinehunden og splitte folk, der står uden for arbejdsmarkedet, lyder kritikken fra Enhedslisten-rådgiver.
Enhedslistens arbejdsmarkedspolitiske rådgiver, Jakob Nerup, anklager i et debatindlæg i Politiken et forlag fra Socialdemokratiet for at være både "racistisk og reaktionært".

Det sker efter, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har gentaget et forslag om, at flygtninge og indvandrere, der står uden for arbejdsmarkedet, skal være beskæftiget 37 timer om ugen - hvis de vil modtage sociale ydelser fra staten.

Nazi-sammenligning

"Skal indvandrere og flygtninge gå rundt i gaderne iført orange kedeldragter og med gule stjerner på, så vi andre kan udskamme dem, mens de samler vores hundelorte og øldåser op? Det vil jeg gerne spørge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard om," skriver Jakob Nerup i sit indlæg.

Angrebet er ikke gået ubemærket hen hos beskæftigelsesministeren, som i et opslag på Facebook har givet svar på tiltale:

Nogle angreb er så grove, absurde og uintelligente, at de fortjener at blive ignoreret

"Nogle angreb er så grove, absurde og uintelligente, at de fortjener at blive ignoreret. På den anden side så er udtalelser om, at min politik er racistisk og reaktionær umulige at forbigå i stilhed," skriver han og fortsætter:

"Det er muligtat nogle finder det mere behageligt at tilsvine undertegnede og sammenligne min politik med nazisternes (!!), men det ændrer ikke på virkeligheden. Faktisk synes jeg ikke, det er særligt progressivt og inkluderende at acceptere, at store grupper er så isolerede og lever uden kobling til mulighederne på arbejdsmarkedet."

placeholder

Hvide kontanthjælpsmodtagere skal føle sig bedre

Enhedslisten-rådgiver Jakob Nerup mener, at forslaget er racistisk "fordi kravet alene er rettet mod mennesker fra ikke-vestlige lande, f.eks. Somalia, og dermed fritages de hvide danske kontanthjælpsmodtagere."

Han betegner det samtidig som reaktionært, "fordi startantagelsen er, at disse mennesker ikke vil arbejde og bidrage, selvom de allerede i dag er underlagt rådighedsforpligtelse og aktivering."

Hvide kontakthjælpsmodtagere skal føle sig lidt bedre

Og han mener, at beskæftigelsesministerens krav snarere handler om, at "hvide kontakthjælpsmodtagere skal føle sig lidt bedre, fordi de ikke skal sanktioneres og udføre strafarbejde i lige så høj grad som deres ikkevestlige medmennesker i samme situation."

Jakob Nerup skriver, at det er "megausselt og har intet med velfærd og arbejderbevægelsens værdier at gøre."

Ret og pligt er kernesocialdemokratisk

Beskæftigelsesministerens forslag om højere krav for flygtninge og indvandrere, der står uden for arbejdsmarkedet, er ikke noget nyt forslag.

Forslaget fremgår af Socialdemokratiets store udlændingeudspil, Retfærdig og realistisk – en udlændingepolitik der samler Danmark, som blev lanceret i starten af 2018.

"Derfor vil Socialdemokratiet indføre en pligt til at bidrage i 37 timer om ugen for alle indvandrere på integrationsydelse og kontanthjælp," står der i udspillet, som partiet kaldte for en 'helhedsplan for dansk udlændingepolitik'.

Det forslag gentager beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard:

"Hvis man skal modtage en ydelse fra det offentlige har den pågældende pligt til at være beskæftiget 37 timer om ugen. Det kan være alt lige fra nyttejob, virksomhedspraktik, uddannelse eller danskundervisning," skriver han i sit Facebook-opslag og tilføjer:

Den er socialdemokratisk i sin kerne og bygger på tanken om ret og pligt

"Den præcise model er ikke på plads endnu, men grundtanken er klar. Og den er alt andet end reaktionær. Den er socialdemokratisk i sin kerne og bygger på tanken om ret og pligt."

Inspiration fra Norge

Forslaget om at flygtninge og indvandrere skal deltage i aktiviteter, svarende til en 37-timers arbejdsuge, er inspireret fra Norge.

Socialdemokratiets daværende udlændinge- og integrationsordfører, Mattias Tesfaye, var sidste år på besøg hos Flygtningetjenesten i Rælingen, en lille norsk kommune nær Lillestrøm.

Ifølge Tesfaye var det mødet med et radikalt anderledes integrationssystem end det danske.

Det handler først og fremmest om at belønne folk for at gøre det rigtige i stedet for at straffe dem for at gøre det forkerte

"Det handler først og fremmest om at belønne folk for at gøre det rigtige i stedet for at straffe dem for at gøre det forkerte. Det handler om at vende logikken på hovedet. Du skal arbejde eller være i uddannelse, og hvis du ikke selv finder et job eller kommer i uddannelse, har vi et 37-timers forløb, hvor man møder op. Møder du ikke op, får du ingen ydelse," sagde han til Kristeligt Dagblad.

Også SF's gruppeformand, Jacob Mark, erklærede sig dengang positiv over for forslaget:

"Der er mange indvandrere, som ikke har været en del af arbejdsmarkedet i mange år, og jeg tror på, at vi skal gøre noget mere, end vi gør i dag. Jeg synes, at forslaget er begyndelsen til en debat om et rummeligt arbejdsmarked, og for mig er det vigtigste, at disse mennesker kommer ud af hjemmet og ind på arbejdsmarkedet, ud på uddannelserne eller i gang med frivilligt arbejde," sagde han.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce